Ghid turistic Sighisoara

1 Zi in Sighisoara – Ghid Turistic al Cetatii Medievale

In lumea moderna de azi, unde haosul cotidian ne inghite treptat orice urma de libertate, au ramas putine locurile in care putem evada cu adevarat. Avem nevoie de momente in care sa putem calatori nu doar cu pasii, ci si cu sufletul… Nu sunt multe destinatiile din lumea aceasta ce ofera atatea trairi si emotii ca cetatea Sighisoarei, o experienta magica ce transcende timpul si poate transporta calatorul in vremurile de demult. Nenumarate povesti asteapta sa fie descoperite pe stradutele pietruite, prin casele colorate si printre turnurile citadelei. Civilizatia moderna pare sa se fi oprit in fata zidurilor cetatii Sighisoara, ce rezista de secole ca una dintre putinele cetati medievale inca locuite din Europa de Est. Inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, cetatea Sighisoara ofera o experienta fascinanta si complexa vizitatorilor, cu o concentratie incredibila de cladiri istorice si monumente interesante, dar si o atmosfera autentica ce nu poate fi replicata.

Piata Cetatii din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Istoria cetatii pare sa inceapa odata cu sosirea sasilor din Germania pe aceste meleaguri la invitatia regelui Ungariei pentru a apara granitele. O asezare este atestata pe locul cetatii inca de la sfarsitul secolului 12, in timp ce doar un secol mai tarziu, documentele atesta un oras construit pe locul unui fort roman. De-a lungul timpului, orasul a fost cunoscut sub mai multe denumiri, numele de Sighisoara aparand pentru prima data intr-un document emis de Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, ce a trait in exil la Sighisoara. In perioada de maxima dezvoltare a cetatii, era unul dintre cele mai importante centre comerciale si mestesugaresti din toata Transilvania, cu aproximativ 15 bresle atestate, majoritatea apartinand sasilor transilvaneni. Tot acestia au fost la baza construirii fortificatiilor ce inconjoara orasul vechi, unul dintre elementele definitorii fiind turnurile ce poarta numele breslelor mestesugaresti. Azi, cetatea Sighisoara isi duce traiul in liniste deasupra orasului nou de jos, fiind invadata de calatori pentru jumatate de an.

Vedere din Turnul cu Ceas Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Vedere din Turnul cu Ceas Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

1 Zi in Sighisoara – Ghid Turistic

Marea majoritate a calatoriilor prin cetate incep din parcarea mare de jos, urcand pe jos spre primul monument important si unul dintre simbolurile Sighisoarei, Turnul cu Ceas. Dintre cele 14 turnuri initiale ale cetatii, 9 se mai pastreaza inca, iar Turnul cu Ceas este cel mai mare si mai reprezentativ. El a fost construit in secolul al 14-lea pentru a apara poarta principala de intrare in cetate. Ridicandu-se la 64 metri, domina imprejurimile si poate observat din orice punct al citadelei, in timp ce privelistea de la balconul aflat la ultimul etaj este impresionanta. Cel mai fascinant element al turnului este ceasul imens creat in 1648, mecanismul din interior fiind inlocuit in 1906, comandat din Elvetia. Langa ceas, apar o serie de figurine cu o inaltime de 80 cm, reprezentand zilele saptamanii, precum si altele mai mici. Realizate din lemn de tei si personificand zei antici, aceste figurine aduc o nota de inedit unui monument cu adevarat impresionant. De la sfarsitul secolului 19, in Turnul cu Ceas s-a organizat Muzeul de Istorie al Sighisoarei, ocupand etajele monumentului si cuprinzand mai multe colectii: arheologie, farmacie, arta, etnografie, bresle, arme, etc. La ultimul nivel, vizitatorii pot admira o colectie de orologerie, precum si mecanismul ceasului ce cuprinde cele 7 figurine reprezentand zilele saptamanii.

Turnul cu Ceas din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul cu Ceas din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul cu Ceas din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul cu Ceas din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Mica piata din spate este cunoscuta drept Piata Muzeului si este cu adevarat fermecatoare, fiind inconjurata de monumente medievale impresionante. In centrul acestora se afla impozanta Biserica Manastirii, ce a apartinut odinioara manastirii dominicane ce a fost desfiintata in anul 1556. Biserica in stil gotic a fost construita intre anii 1492-1515, pe locul unei biserici dominicane mai vechi. Biserica detine numeroase obiecte religioase valoroase, insa elementul central din interior este altarul ornamentat, realizat in 1680. In dreptul bisericii, spre zidul de aparare se afla Turnul Fierarilor, construit in anul 1631 pe locul fostului turn al barbierilor. Acesta pare destul de scund din cetate, insa se dezvolta in principal in exterior. Inainte de a continua spre Piata Cetatii din apropiere, unul dintre edificiile mai putin cunoscute este Casa Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran si tatal lui Vlad Tepes. Se crede ca Vlad Tepes a trait in aceasta casa doar pana la varsta de 4 ani, in prezent adapostind un restaurant si doua incaperi amenajate ca un mic muzeu, insa fara elemente foarte interesante. Tot aici se afla si Casa Venetiana, cu arhitectura sa neogotica fermecatoare.

Vedere nocturna a Bisericii din Deal Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Arhitectura din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Arhitectura din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Micuta dar incantatoarea piata a Cetatii poate fi considerata punctul central al orasului vechi, inconjurata de cladiri medievale ce in prezent gazduiesc spatii de cazare si magazine de antichitati. Cea mai interesanta este Casa cu Cerb, denumita astfel dupa pictura murala exterioara decorata cu trofeul impunator al unui cerb carpatin. De-a lungul secolelor, a fost locuita de familii importante ale cetatii, in prezent gazduind o pensiune si un restaurant cu specific traditional romanesc. Din piata, Strada Scolii porneste spre dealul pe care se afla impozanta Biserica din Deal. Inainte de a urca, calatorii se pot opri pentru a vizita inedita expozitie The Dracula Investigation, unde se poate descoperi adevarata poveste a domnitorului transformat in legenda medievala. In cele cinci incaperi ale micului muzeu, au fost create scene si prezentate elemente istorice despre Vlad Tepes. Alte doua monumente interesante sunt Turnul Cositorarilor si Turnul Tabacarilor, aflate in apropiere si datand din acelasi timp cu zidurile. Pentru a urca spre biserica, se poate intra pe tunelul intunecat al Scarilor Acoperite, cunoscute si drept Scarile Scolarilor. Scarile au fost acoperite la sfarsitul secolului 19 pentru a proteja copii ce mergeau la scoala din deal in zilele cu ninsoare sau ploaie. Cele 176 de trepte din lemn creeaza impresia unei calatorii in timp, o experienta senzoriala impresionanta. Odata parcurse, se intra intr-un spatiu fermecator inconjurat de natura si patruns de o atmosfera magica.

Piata Cetatii si Casa cu Cerb din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Pasajul Scolarilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Biserica din Deal Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul Cositorarilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul Macelarilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul Tabacarilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Primul monument intalnit este vechea Scoala din Deal, cunoscuta acum drept Liceul Josef Haltrich. Atestata inca din anul 1522, este una dintre cele mai vechi scoli din Transilvania si a trecut prin numeroase transformari de-a lungul timpului. Dealul Cetatii este dominat de silueta impunatoare a bisericii Sf. Nicolae, cunoscuta si drept Biserica din Deal. Construita in stil gotic de-a lungul mai multor etape intre anii 1345 si 1525, biserica evanghelica include o capela romanica si un donjon, in timp ce turnul clopotnita se inalta la peste 40 metri. Printre elementele interesante, este singura locatie din Transilvania ce include o cripta subterana, detinand picturi interioare superbe descoperite la ultima renovare si datand chiar din secolul 15, precum si mobilier vechi ce formeaza o imagine asupra artei medievale saxone. In apropierea bisericii se regaseste si un alt turn de aparare, Turnul Franghierilor, datand din aceeasi perioada cu zidurile cetatii si reconstruit in 1350 dupa invazia tatara din 1241 si fiind singurul locuit si in zilele noastre. Partea vestica a dealului este ocupata de vechiul cimitir al bisericii din deal, un spatiu cu o atmosfera aparte, inconjurat de copaci si acoperit de patina timpului. Pietrele mormintelor arata vechimea deosebita a acestuia precum si obiceiurile timpurilor, unele avand simboluri ce ilustreaza meseriile sau ocupatiile celor inmormantati aici.

Cimitirul Bisericii din Deal Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Cimitirul Bisericii din Deal Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul Franghierilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul Cizmarilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Pentru a cobori inapoi in cetate, calatorii pot urma un alt traseu pe micuta alee a Scarii, apoi continuand spre Turnul Macelarilor, datand din sec. 15 si aflat in extremitatea nord-vestica a cetatii, intr-un colt mai putin frecventat de turisti. Tot aici, Turnul Cojocarilor apara aceeasi poarta Torle, unde demult se realiza imparteala turmelor. In continuare, se poate urma Strada Zidul Cetatii sau Strada Tamplarilor, ajungand in scurt timp in dreptul unuia dintre cele mai interesante vestigii ale cetatii, Turnul Croitorilor. Acesta a fost construit in secolul 14 si refacut dupa ce a explodat in marele incendiu din 1676. Turnul apara a doua poarta a cetatii, avand si in prezent doua tuneluri ce trec pe sub cele doua niveluri ale sale. De aici, continuand pe strada Tamplarilor spre est, se poate ajunge intr-o mica piateta unde se afla memorialul Petofi Sandor, intre Turnul Cizmarilor si catedrala romano-catolica. Turnul este destul de scund in comparatie cu celelalte insa are un farmec aparte, fiind amintit pentru prima data la sfarsitul sec. 16, fiind refacut de mai multe ori. Aspectul actual dateaza din anul 1681, iar in prezent gazduieste statia de radio locala. Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif este un monument mai nou, construit in 1894 dupa disparitia manastirii franciscane si a turnului Lacatusilor, impresionand prin stilul eclectic si silueta gratioasa. Pe drumul de intoarcere spre Turnul cu Ceas, vizitatorii se pot opri pentru putin timp in fata cladirii ce adaposteste Primaria Sighisoara, ridicata tot la sfarsitul secolului 19 pe locul fostei manastiri dominicane si a turnului Dogarilor.

Turnul Croitorilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul Cizmarilor din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Primaria din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Catedrala Romano-Catolica din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Turnul cu Ceas din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Inafara tuturor acestor monumente ce ies in evidenta, merita mentionate si vechile case autentice ce pot fi admirate de-a lungul strazilor cetatii. Locuite in majoritate de mestesugari, prezinta o diversitate deosebita de stiluri arhitecturale si elemente ornamentale. Coloritul pastelat si florile omniprezente sporesc ambianta incantatoare a cetatii, multe dintre case fiind inca locuite, in timp ce altele au fost transformate in pensiuni, restaurante, ateliere de mestesugarie sau magazine de suveniruri. Pentru o experienta cu adevarat unica, cetatea trebuie vizitata cu ocazia festivalului anual Sighisoara Medievala, ce are loc de obicei la sfarsitul lunii iulie. Cu aceasta ocazie, strazile orasului sunt animate de reprezentatii de muzica si dansuri medievale, reconstituiri de lupte, parade de costume medievale, teatru si ateliere de arta, diversi mestesugari si producatori traditionali, precum si multimi de turisti ce sosesc pentru aceasta sarbatoare unica in viata cetatii. Calatorii ce doresc sa evite aglomeratia si sa descopere Sighisoara sub o atmosfera mai romantica, o pot vizita primavara sau toamna, precum si in timpul saptamanii sau dimineata devreme.

Stradutele Medievale din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Stradutele Medievale din Sighisoara © Silviu-Florin Salomia
Arhitectura Medievala Sighisoara © Silviu-Florin Salomia

Recomandari Cazare in Sighisoara

Casa Cositorarului 4*

9.0 Rating din 795 Recenzii!

Situata excelent in inima cetatii Sighisoarei, aceasta pensiune uimitoare ofera camere deosebite cu design medieval unic, un restaurant fermecator, o cafenea si lounge interior, precum si o terasa exterioara. Atmosfera speciala este dublata de ospitalitatea deosebita a personalului pensiunii!

Taschler Haus 4*

9.8 Rating din 525 Recenzii!

Una dintre cele mai prestigioase unitati de cazare in Sighisoara, aceasta pensiune ofera camere cu o ambianta unica si dotari excelente, fiind extrem de apreciata de clienti!

Gasthaus Alte Post 3*

9.0 Rating din 1066 Recenzii!

Aceasta pensiune splendida este situata chiar in inima cetatii medievale, ofering camere excelente, un restaurant traditional apreciat, o terasa, gradina si o crama de vinuri!

Casa Savri 4*

9.5 Rating din 1048 Recenzii!

Amplasata intr-o cladire istorica chiar la picioarele cetatii, aceasta unitate de cazare deosebita are recenzii excelente si ofera camere comfortabile cu decor din lemn!

Recomandari Restaurante si Cafenele in Sighisoara

  • Gasthaus Altepost – Situat in centrul Sighisoarei, aceasta unitate prestigioasa ofera mancare romaneasca traditionala deosebita intr-o atmosfera autentic. Restaurantul are si o crama, o terasa exterioara si un atelier de pizza.
  • Restaurant La Perla– Amplasat in orasul de jos de Sighisoara, la doar cativa pasi de Turnul cu Ceas, acest restaurant extraordinar ofera mancare traditionala romaneasca, precum si burgeri, pizza si deserturi.
  • Restaurant Joseph T – O optiune excelenta de fine dining in Sighisoara, acest restaurant si bar de vinuri este amplasat la parterul hotelului Central Park, oferind mancare romaneasca si internationala delicioasa.
  • Italian Restaurant Michelangelo – Una dintre cele mai apreciate locatii din Sighisoara, acest restaurant italian ofera un meniu autentic ce include retete cu carne si paste delicioase, deserturi si vinuri excelente.
  • Medieval Café – Amplasata chiar in inima cetatii Sighisoarei, aceasta cafenea si restaurant are recenzii excelente si ofera o atmosfera medievala fermecatoare, precum si un meniu deosebit, inclusiv specialitati medievale.
  • The Bean Specialty Coffee – Calatorii ce cauta gustul unei cafele proaspat macinate pot sa o gaseasca in aceasta cafenea deja renumita, situata in centrul cetatii medievale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top