Vizita Targu Jiu - Centru Targu Jiu

1 Zi in Targu Jiu – Ghid Turistic Targu Jiu

Targu Jiu este resedinta judetului Gorj, situat in sud-vestul Romaniei. Cunoscut mai ales ca orasul lui Brancusi pentru complexul arhitectural faimos in toata lumea, format din Coloana fara Sfarsit, Poarta Sarutului si Masa Tacerii, Targu Jiu ofera o experienta turistica fascinanta, cu obiective turistice si activitati interesante. Daca ai mai multe zile pentru a descoperi orasul, exista numeroase atractii si in apropiere, insa centrul orasului si operele brancusiene pot fi vizitate intr-o singura zi. Cu mai putin de 100 mii de locuitori, Targu Jiu s-a dezvoltat preponderent pe malul stang al raului Jiu, fiind mentionat pentru prima oara in anul 1406. Astazi, Targu Jiu este un oras frumos, un centru turistic in devenire, o baza pentru vizitatorii imensului patrimoniu turistic al orasului, dar si al frumusetilor Gorjului.

Orasul lui Brancusi, inconjurat de siluetele maiestuoase ale Carpatilor si mangaiat de apele Jiului, un loc de liniste si serenitate. Centru cultural si artistic, targul de pe Jii poate fi considerat pe buna dreptate „capitala europeana a sculpturii”, singurul loc din lume unde cerul este prins etern de pamant cu o simpla coloana a infinutului, unde iubirea a devenit laitmotiv al vizitatorilor si loc de reculegere si meditatie. De-a lungul Axei Calea Eroilor, printre casele si cladirile vechi, prin muzee si parcuri, Targu Jiu reprezinta o destinatie turistica inedita si fascinanta, excelent pentru o escapada culturala de weekend sau pentru o saptamana de relaxare.

Panorama Targu Jiu Obiective Turistice

Cum ajung in Targu Jiu?

CU MASINA – Targu Jiu este amplasat la intersectia a doua drumuri nationale importante, unul dintre ele reprezentand si o sectiune a unui drum european. E79, care vine de la Oradea – Brad – Deva – Hateg – Petrosani si dupa ce trece prin Defileul Jiului, ajunge la Targu-Jiu, continuând spre sud prin Filiaşi – Craiova – Calafat si trecand in Bulgaria la Vidin. Acest drum european se suprapune peste drumul national 66 (Simeria – Hateg – Petrosani – Targu-Jiu – Filiasi). DN 67 (trece prin judetul Gorj de la nord-est la sud-vest, venind de la Ramnicu Valcea – Horezu, trece prin Targu-Jiu si se continua spre Motru si Drobeta Turnu Severin), fiind si traseul principal din Bucuresti, urmand A1 spre Pitesti. Drumul de la Bucuresti are 300 km si dureaza aproximativ 4 ore.

CU TRENUL – Prin Targu Jiu trece o magistrala feroviara ce vine de la Filiasi si continua prin Defileul Jiului spre Simeria, asigurand astfel legaturi cu trenul spre Bucuresti, Craiova, Petrosani, Deva, Arad si alte orase. O calatorie cu trenul din Bucuresti dureaza putin peste 5 ore si costa aproximativ 70 lei.

CU AUTOCARUL – Exista legaturi de autocar cu principalele orase ale Romaniei. Spre Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca exista mai multe curse zilnice, cele mai multe fiind operate de CDY spre capitala (augoara Militari). Alte companii de transport sunt Normandia, Viitorul, Expres, etc. Exista de asemenea curse regulate de microbuz spre Craiova. O calatorie cu autocarul din Bucuresti dureaza aproximativ 5 ore si costa in jur de 50 lei.

Transportul in Targu Jiu!

Centrul orasului Targu Jiu este extrem de compact, putand fi vizitat pe jos cu usurinta. De altfel, tot orasul poate fi explorat fara a fi nevoie de transportul in comun decat in cazuri de necesitate. Majoritatea obiectivelor turistice sunt in centrul turistic, insa la nevoie, exista cateva linii de troleibuze ce traverseaza orasul in directia nord-sud, precum si numeroase taxi-uri.

O zi in Targu Jiu

Incepe ziua cu cele mai renumite obiective turistice din Targu Jiu si unele dintre cele mai faimoase ale Romaniei, operele lui Constantin Brancusi. Amplasate de-a lungul unei axe ce taie orasul pe directia est-vest, cunoscuta drept Calea Eroilor, cele trei monumente brancusiene principale pot fi vizitate in cateva ore. Masa Tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului se afla in Parcul municipal, iar Coloana Infinitului in partea estica, la iesirea spre Ramnicu Valcea. Pe Calea Eroilor este asezata si Biserica Sfintii Apostoli, ce face parte din ansamblu. Accesul este simplu si rapid din orice punct al orasului.

Masa Tacerii Targu Jiu

Primul monument al ansamblului din Targu-Jiu, incepand drumul de la raul Jiu, este Masa Tacerii. Masa Tacerii este un monument al contemplatiei si gandirii profunde. Simetria perfecta si circularitatea ce caracterizeaza masa si scaunele ofera un echilibru perfect extrem de placut privirii. Calea Eroilor de la Targu-Jiu se continua cu Aleea Scaunelor, umbrita de tei inalti si impodobita cu scaune dispuse de-a lungul sau. Aproape de intrarea in parcul municipal se afla Poarta Sarutului, al doilea element monumental al ansamblului. Stilizarea extrema a sarutului, simbol al iubirii, este ceea ce face din aceasta poarta o capodopera a sculpturii universale. Mai exista sute de arcuri de triumf în orasele lumii, insa Brancusi a reusit sa aduca Poarta Sarutului la proportii spirituale umane.

Poarta Sarutului Targu Jiu

Coloana fara Sfarsit, cunoscuta de localnici si drept Coloana Infinitului, se afla la peste 1 kilometru distanta de celelalte opere aflate in parcul municipal, insa formeaza un ansamblu unitar gratie geniului artistic al lui Brancusi. In ceea ce priveste constructia propriu-zisa, aceasta impresioneaza prin proportionalitate si simplitate. Coloana fara Sfarsit este formata din 16 elemente clepsidra. Inaltimea Coloanei se ridica la 29,33 metri, iar greutatea este de aproximativ 29 de tone. Conform multor critici, forma Coloanei fara Sfarsit este inspirata din motive arhitecturale populare romanesti, la casele locuitorului din Oltenia de Nord intalnindu-se stalpi sculptati astfel. Mircea Eliade ii confera un inteles profund, asemuind-o unui axis mundi, un sprijin al boltei ceresti, simbol prezent la multe culturi din intreaga lume.

Coloana Infinitului Targu Jiu 2

Pe drumul de intoarcere spre centrul orasului, te poti opri cateva minute pentru a admira Biserica Sfintii Apostoli, parte integranta a complexului monumental. Constructia actualei biserici a fost inceputa in septembrie 1927 si a durat, cu intreruperi, pana in anul 1938. Biserica este zidita in forma de cruce, iar pictura a fost realizata de catre pictorul gorjean Iosif Keber. In apropiere de centru, intr-o cladire istorica de pe strada Geneva, poti petrece o ora sau doua vizitand Muzeul de Istorie al Gorjului, ce detine o colectie interesanta de exponate si documente despre istoria judetului, intr-o prezentare foarte moderna. Fiecare noua incapere prezinta o expozitie vizuala si interactiva a unei perioade istorice sau al unui eveniment important din trecutul judetului Gorj.

Continuand cu vizita orasului Targu Jiu, pentru a ajunge in centru, poti trece pe strada Tudor Vladimirescu, unde poti admire cele mai bine pastrate si conservate cladiri istorice, un adevarat muzeu in aer liber ce evidentiaza stilul arhitectonic din a doua jumatate a secolului XIX. In continuarea acesteia, ajungi in centrul pietonal al orasului, unde mai intai poti vizita Biserica Sfintii Voievozi, monument istoric si arhitectural foarte interesant. Una dintre cele mai importante caracteristici ale sale este pictura interioara si exterioara, realizata de pictorul Misu Popp din Brasov. A fost restaurata mai tarziu, între 1933-1940 si in 1980 de catre pictorul gorjean Iosif Keber. Impresioneaza indeosebi portretul Maicii Domnului din interior si seria de picturi exterioare, unde, pe langa sfinti sunt pictate si portretele filozofilor din antichitate. Tot aici, pot fi admirate alte cladiri si monumente istorice interesante, incluzand Palatul Administrativ, Primaria, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, Casa Barbu Ganescu si altele. Seara, te poti relaxa cu o plimbare prin centrul orasului, prin Parcul Central si pe faleza Jiului.

Recomandari cazare in Targu Jiu

Hotel Anna 3*

Hotel modern si extrem de apreciat, este amplasat la aproximativ 15 minute de centrul orasului, spre Petrosani. Ofera camere prevazute cu toate utilitatile, restaurant si terasa de vara.

Casa Vera 3*

Cu recomandari excelente din partea oaspetilor, Pensiunea Casa Vera se afla la 5 minute de centrul Targu Jiu, chiar in spatele Primariei. Dispune de un restaurant foarte apreciat.

Pensiunea Antique 3*

Situata chiar vizavi de Parcul Central unde sunt amplasate doua dintre operele lui Constantin Brancusi, pensiunea ofera camere moderne si un restaurant de foarte buna calitate.

Hotel Europa 3*

Hotel Europa este amplasat in centrul municipiului, pe Calea Eroilor, la mica distanta de toate atractiile turistice. Dispune de toate facilitatile si ofera servicii de buna calitate.

Hotel Rais 3*

Hotelul Rais este unul dintre cele mai noi si moderne din Targu Jiu, oferind o atmosfera rafinata si eleganta, camere moderne si un restaurant deosebit prin ambianta si meniu.

Casa Danielescu 4*

Pentru o experienta de cazare unica, Pensiunea Casa Danielescu este amplasata intr-o cladire istorica, un vechi conac boieresc, intr-o zona linistita la aproximativ 2 km de oras.

Recomandari restaurante in Targu Jiu

Targu Jiu ofera multe optiuni de restaurante excelente pentru orice gust sau preferinta. Va puteti delecta atat cu preparate traditionale, inclusiv specialitati din Gorj, cat si cu meniuri internationale. Desi exista un numar mare de restaurante, cele mai bune pot fi intalnite in centrul orasului, cateva fiind recunoscute pentru bucataria lor delicioasa, dar si pentru atmosfera primitoare. Recomandarile pentru restaurante in Targu Jiu includ:

Restaurant Antique (Bd. C. Brancusi) – Restaurant situat vizavi de intrarea in Parcul Central, cu un meniu si ambianta deosebite.

Restaurant Casa Vera (V.Alecsandri 51-53) – Restaurant de calitate superioara, cu preparate traditionale si internationale, atmosfera placuta.

Restaurant Rais (14 Ocombrie 76) – Restaurant modern cu design deosebit, apreciat pentru meniul sau excelent, dar si pentru ambianta eleganta.

Restaurant Ambasador (Victoriei 110) – Restaurant, pizzerie, cofetarie, terasa, toate intr-o singura locatie ce ofera si muzica live uneori.

Terasa Anna (Comuna din Paris 2) – Cea mai populara destinatie in aer liber din Targu Jiu, apreciata pentru preparatele extrem de gustoase.

Hanul Domnesc (Victoriei 116) – Restaurant cu specific romanesc, ofera preparate traditionale si o atmosfera calda si primitoare.

Coloana Infinitului Targu Jiu

Excursii din Targu Jiu

Daca ai mai mult timp pentru a explora zona din apropierea municipiului Targu Jiu, exista destinatii extrem de interesante, experiente de calatorie unice. Gorjul este recunoscut ca avand un potential turistic urias, incepand de la operele lui Constantin Brancusi din Targu Jiu si continuand cu atractiile spectaculoase ale naturii, in special in zona muntoasa din nord. Cele mai interesante 3 destinatii pentru excursii de o zi din Targu Jiu includ:

Transalpina – Cea mai inalta sosea din Romania incepe din orasul Novaci in judetul Gorj, trecand peste culmile muntilor din grupa Parang, prin peisaje de o frumusete unica. Din Targu Jiu, puteti ajunge in aproximativ 40 minute in Novaci, dupa care drumul 67C sau Transalpina incepe sa urce pronuntat spre statiunea Ranca. Adevarata aventura incepe dupa Ranca, peisajul devenind mult mai salbatic si extrem de incitant. O placere atat pentru soferi cat si pentru cei ce admira panoramele largi de-a lungul sau, Transalpina trebuie parcursa pe intreaga sa lungime, pana in Sebes, pentru a intelege adevarata sa atractie.

Pesterile si cheile din Gorj – Doua dintre cele mai cunoscute si frumoase pesteri din Romania pot fi vizitate in judetul Gorj, iar partea cea mai buna este ca ele se afla la 15 minute una de alta. Daca doresti o aventura completa, intra mai intai in Pestera Muierii din Baia de Fier, apoi admira peisajul unic din Cheile Oltetului si viziteaza Pestera Polovragi. In partea vestica a Gorjului, Cheile Sohodolului ofera de asemenea o experienta unica. Mai exista o multitudine de optiuni pentru escapade in natura plecand din Targu Jiu.

Manastirile din Gorj -Unele dintre cele mai frumoase si interesante manastiri din Romania pot fi intalnite in judetul Gorj. Un circuit al celor mai importante iti poate oferi experiente unice, descoperind istoria si spiritualitatea unor locuri fermecatoare. Rivalizand cu manastirile din Valcea si cele din Bucovina, manastirile Tismana, Lainici, Crasna si Polovragi au si avantajul de a fi situate la poalele muntilor, in destinatii de o frumusete aparte.

2 thoughts on “1 Zi in Targu Jiu – Ghid Turistic Targu Jiu”

  1. Super comentariul, de fapt, documentarul despre Tg Jiu. Mulțumesc, chiar mi-am luat notițe, când voi vizita orașul, să știu ce e de văzut, unde să mă cazez etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top