Curgand in mare parte linistit prin Europa centrala si sud-estica, fluvial Dunarea creaza o multitudine de peisaje, insa nicaieri mai spectaculoase si impresionante decat mica portiune cuprinsa intre muntii din Romania si Serbia. Ferecata de Carpati si Balcani, Dunarea devenea aici tumultoasa si impetuoasa in trecut, insa dupa secole in care a fost cosmarul navigatorilor ce isi incercau norocul trecand cele mai periculoase sectoare din aceasta zona. Fluviul a fost intr-un final domesticit dupa crearea complexului hidro-energetic de la Portile de Fier. Conducand sau mergand prin aceasta arie naturala fascinanta, calatorii sunt mereu insotiti de panglica de smarald a Dunarii, in timp ce crestele de pe ambele maluri sunt acoperite de vegetatie luxurianta. Diversitatea extrema a florilor si pasarilor salbatice ce poate fi intalnita prin Defileul Dunarii este impresionanta si oricine se poate simti coplesit privind fluvial de deasupra, inconjurat de sunetul pasarilor si de mirosul divin al liliacului salbatic.
Parcul Natural Portile de Fier acopera aria cunoscuta si ca Defileul Dunarii din extremitatea sud-vestica a Romaniei, de-a lungul granite cu Servia. O regiune de o frumusete naturala aparte si cu o important culturala deosebita, include defileul spectaculos creat de Dunarie intre muntii Carpati si Balcani. Pe partea romaneasca, parcul include defileul si culmile sudice ale muntilor Locvei si Almajului, precum si zone mici din muntii si platoul Mehedinti. Principala atractie a parcului natural sunt portiunile impresionante cunoscute drept Cazanele Dunarii, zona ce era extrem de greu de navigat inainte construirea barajului de la Portile de Fier, cu peretii stancosi de pe cele doua maluri apropiindu-se foarte mult si o multime de roci ascunse sub valuri in trecut. Parcul natural a fost creat pentru a proteja si conserva peisajele splendide, biodiversitatea unica si patrimonial cultural al acestei regiuni fascinante din Romania.
Exista un numar si o diversitate impresionanta de destinatii turistice de-a lungul Defileului Dunarii si in Parcul Natural Portile de Fier. Inainte de toate, principala atractie este reprezentata de peisajul maiestuos creat de contrastul intre fluviul ce curge linistit printre culmile muntoase dintre cele doua tari. Principala cale de intrare si parcurgere a parcului natural este de-a lungul drumului national 57 ce urmeaza defileul, cu o serie de drumuri locale si carari turistice ce urmeaza vaile mai mici si urca in munti. Distanta dintre Bucuresti si Drobeta Turnu Severin este de aproximativ 350 km (5 ore cu masina, 6 ore cu trenul). Pe langa atractiile si experientele turistice prezentate mai jos, calatorii au la dispozitie o multitudine de trasee ecoturistice foarte bine organizate si semnalizate, majoritatea ajungand in locuri de o frumusete aproape ireala, cu panorama de neuitat asupra defileului Dunarii si a muntilor din apropiere. De asemenea, trebuie mentionata biodiversitatea bogata si unica a acestei regiuni, cu o serie de specii si habitate rare sau endemice pentru Romania.
Orasul Orsova
Unul dintre cele mai pitoresti orase din Romania, este amplasat de-a lungul Defileului Dunarii, asuns pe pantele domoale ale muntilor pe malul unui golf incantator. Noul oras Orsova a fost creat in timpul dezvoltarii complexului hidroelectric ale Portilor de Fier din anii 70, atunci cand nivelul Dunarii a crescut cu peste 30 metri, iar vechiul oras a fost mutat in totalitate pe locatia actuala. Orsova era cunoscut in antichitate ca asezarea romana Dierna, fiind disputat timp de secole intre puterile locale. Astazi, este o destinatie linistita si un loc incantator, cunoscut mai ales pentru micul port si santier naval. Una dintre cele mai interesante atractii din Orsova este manastirea Sfanta Ana, localizat pe un deal in sudul orasului, construita intre cele doua razboaie si oferind o panorama incredibila asupra golfului. In centrul orasului, calatorii pot admira una dintre cele mai interesante si neobisnuite biserici din Romania. Catedrala Romano-Catolica din Orsova a fost construita in anii 70, fiind singura de rit catolic ridicata in timpul regimului comunist. Aceasta are o arhitectura cu totul inedita, cu acoperisul in forma de cruce si o turn separat, iar in interior exista picturi interesante ce prezinta Drumul Crucii, continand si personaje moderne ca Nadia Comaneci sau John Lennon. Calatorii se mai pot plimba pe promenada Dunarii, pot inchiria barci pentru tururi spre Cazane sau pot admira atletii de la complexul national de canotaj.
Centrala Portile de Fier
La doar cativa kilometri de orasul Drobeta Turnu Severin, acolo unde romanii au construit odata primul pod peste Dunare, calatorii pot admira acum impresionanta centrala hidro-electrica Portile de Fier I, cea mai mare de pe Dunare si una dintre cele mai mari din Europa. Aceasta a fost creata de catre Romania si Serbia intre anii 1964 si 1972, ridicand nivelul Dunarii in amonte cu aproximativ 35 metri, acoperind complet insula Ada Kaleh si alte asezari de pe ambele maluri, unele fiind reconstruite la altitudini mai mari. Barajul in sine este o minune a ingineriei, cu o lungime de aproape 1,3 kilometri si avand ecluze in ambele parti pentru a permite trecerea navelor. Este si mai spectaculos vazunt din aval, iar vizitatorii por intra in muzeul din interior pentru a admira turbinele imense si a descoperi alte detalii fascinante. Puterea instalata a centralei a fost de aproximativ 2050 MW, cu 12 turbine impartite egal intre cele doua tari, fiind crescuta dupa modernizarile din ultimele decenii. Lacul creat prin construirea barajului este imens, acoperind o suprafata de peste 100 km patrati pana la intrarea Dunarii in Romania la Bazias.
Manastirea Vodita
Considerata cea mai veche manastire din Romania intemeiata de un domnitor si cea mai veche manastire ortodoxa autonoma din tara, Vodita este o destinatie splendida amplasata intr-o vale ascunsa incantatoare din Parcul National Portile de Fier, de-a lungul Defileului Dunarii. A fost construita in a doua jumatate a secolului 14 de catre Sfantul Nicodim de la Tismana cu ajutorul domnitorului Vladislav I. In acele vremuri, era localizata aproape de granita cu Imperiul Austro-Ungar. De-a lungul secolelor, manastirea a trecut prin vremuri infloritoare, cand a devenit un important centru monastic in regiune, dar si prin perioade tragice cand a fost complet distrusa de catre otomani. Din vechea manastire se mai pastreaza o serie de ruine ce pot fi observate pe drumul spre noua locatie. Noua manastire Vodita a fost construita incepand cu 1991, avand o biserica de lemn ce se aseamana celor din Maramures. Aceasta poate fi vizitata la aproximativ 1 km de drumul principal prin defileu, cu aproximativ 12 km inainte de Orsova.
Chipul lui Decebal
La intrarea in micul golf al Mraconiei, calatorii sunt primiti de statuia impozanta a lui Decebal, regele Dacilor al carui chip a fost sculptat in stanca si pare a privi spre celalalt mal al Dunarii, de unde invadatorii romani au sosit acum doua milenii. Cea mai mare sculptura in piatra din Europa a fost creata intre anii 1994 si 2004, avand dimensiuni impresionante de 55 pe 25 metri. Ea a fost create la initiative omului de afaceri Iosif Dragan si doisprezece sculptori au lucrat la ea de-a lungul celor zece ani, nefiind inca finalizata. Este un monument cu adevarat fascinant ce nu poate fi trecut cu vederea de niciun calator prin Cazanele Dunarii. Pe celalalt mal al Dunarii, un sit mai stravechi poate fi admirat la nivelul fluviului. Tabula Traiana a fost comandata de catre imparatul Traian dupa cucerirea Daciei, fiind singura placa ce s-a pastrat dintre cele 10 ce au existat in acel loc. Aceasta marcheaza si inceputul drumului roman suspendat de-a lungul Dunarii, ale carui ramasite mai pot fi observate pe alocuri.
Manastirea Mraconia
La doar cateva sute de metri de monumentala sculptura a lui Decebal, o mica biserica alba apare pe malul abrupt al Dunarii. Cunoscuta ca Manastirea Mraconia, aceasta se afla de fapt deasupra altor manastiri mai vechi ce existau in acest loc. Cea mai veche a fost construita pe la mijlocul secolului 15 pe locul unui fost punct de observatie de pe Dunare, folosit pentru a ghida vapoarele prin apele periculoase ale Cazanelor. Aceasta a fost urmata de alte manastiri ce au fost distruse in timpul razboaielor purtate adesea in aceste locuri. Ultima manastire de la Mraconia a fost acoperita de apele Dunarii dupa constructia barajului din aval, capatand supranumele de „manastirea de sub ape”. Cea din prezent a fost construita incepand cu anul 1993 si dedicata Sfintilor Mihail si Gavril, precum si Sfintei Treimi. Considerand locatia sa uimitoare in mijlocul unui peisaj spectaculos din Cazanele Mici ale Dunarii, aceasta a devenit cu adevarat una dintre cele mai frumoase manastiri din aceasta parte a Romaniei.
Panorama din Ciucaru Mare
In Parcul National Portile de Fier exista in jur de 15 trasee ecoturistice si tematice, toate fiind excelent intretinute. Dintre cele mai populare se remarca cel ce urca pe Ciucarul Mare, deasupra Cazanelor Mari ale Dunarii, devenind aproape aglomerat in perioadele de vara si de week-end. Fiind foarte usor de parcurs, cu o panta mai abrupt pentru doar 15-20 minute, urmate de un circuit ce ajunge in mai multe puncte splendide de belvedere. Traseul poate fi parcurs in intregime in aproximativ 1-2 ore, insa majoritatea turistilor raman mai mult pentru a admira panoramele unice si spectaculoase. Aflat la o inaltime de 318 metri deasupra nivelului Dunarii, culmea Ciucaru Mare inchide Cazanele Mari, oferind in acelasi timp cea mai frumoasa priveliste spre Cazanele Mici si Manastirea Mraconia.
Panorama din Ciucaru Mic
Un traseu mai putin cunoscut urca pe culmea Ciucaru Mic (313 metri), in dreptul Cazanelor Mici ale Dunarii. Intre Ciucaru Mic si Ciucaru Mare se desfasoara golful Dubova, iar traseul ofera panorame unice asupra acestuia, dar si spre Cazanele Mari. Intrarea pe poteca turistica este marcata la cativa km de Manastirea Mraconia, fiind un traseu relativ usor, cu o urcare mai pronuntata de aproximativ 30 minute, urmata de o plimbare lejera de inca 20 minute prin padure, ajungand in final pe creasta, de unde se deschide panorama de neuitat asupra Defileului Dunarii si a culmilor de pe malul sarbesc, mult mai inalte. Pe traseele ecoturistice din Parcul Natural Portile de Fier sunt practicate doar drumetia si admirarea frumusetilor naturii, fiind interzise alte activitati turistice, multe trecand prin zone de protectie integrala.
Pestera Veterani
Unul dintre cele mai placute moduri de a explora minunatiile din Defileul Dunarii este prin intermediul tururilor cu barca, ce sunt oferite din mai multe locatii. Aceste tururi poarte turistii in scurte calatorii fascinante prin Cazanele Dunarii, admirand aceasta zona spectaculoasa dintr-o perspectiva incitanta si inedita. Printre locurile exceptionale ce se pot vizita doar de pe fluviu, Pestera Veterani este cu adevarat unica. Desi mica, estea una dintre cele mai impresionante pesteri din Romania, iar principala sa caracteristica este data de deschiderea din tavanul sau prin care trec razele soarelui la anumite ore din zi, creand o scena aproape ireala. Pestera era cunoscuta si locuita inca din preistorie, fiind considerata un sanctuar al zeului dacilor Zalmoxe. A fost folosita si ca garnizoana de catre trupele austriece, cateva ruine de fortificatii fiind inca vizibile. Exista multe legende legate de aceasta mica pestera, inclusiv unele ce sustin ca ascunde mai multe comori, insa calatorii sunt cel mai adesea impresionati de spectacolul de lumina creat in interior.
Morile din Sichevita
La aproximativ 85 km de Orsova, se poate intra pe fermecatoarea vale a raului Gramensca dintre muntii Locvei si Almajului, mai putin cunoscuta de turisti. In comuna Sichevita ce se intinde de-a lungul raului, pot fi regasite o serie de mori vechi foarte interesante. Morile de la Sichevita se intind pe aproximativ 10 km de-a lungul vaii si mai exista doar 10 dintre cele 30 ce functionau odata aici. Unele dintre acestea mai sunt inca folosite de catre localnici si sunt foarte interesante, folosing mecanisme unice cu ciutura si butoni, avand o arhitectura traditionala din lemn. Satele comunei Sichevita se intind prin vaile si pe dealurile din imprejurimi, fiind considerate locul de origine al tuturor romanilor ce locuiesc acum in Defileul Dunarii.
Cetatea Golubac
La aproximativ 100 km de Orsova de-a lungul defileului Dunarii, pe malul sarbesc apare o cetate impozanta cu zece turnuri inalte ce rasar in varful unei stanci ce se aseamana unui elefant ce bea din apele fluviului. Vechea fortareata Golubac dateaza din vremuri medievale si a fost dezvoltata in mai multe etape, fiind aproape complet renovata astazi. Cetatea a avut un trecut tumultuos, mereu fiind disputata intre puterile europene si fiind renumita dupa ce a rezistat peste 120 de atacuri de-a lungul istoriei. Astazi este un obiectiv splendid, cu drumul ce trece printr-un tunel chiar pe sub cetate. Panorama este impresionanta, mai ales vazuta de pe malul romanesc. In trecut, exista o cetate si pe malul nostru, ale carei ruine sunt acum consolidate pentru a primi vizitatori. Dupa ce renovarile se for finaliza, Cetatea Ladislau poate deveni inca o atractie in colectia fascinanta din Parcul Natural Portile de Fier, oferind o panorama superba asupra intregii zone.
Recomandari Cazare Defileul Dunarii
Pensiunea Ecaterina 4*
Rating 9.6 din 293 Recenzii!
Oferind o piscina infinity superba cu panorama asupra Dunarii, aceasta pensiunii este amplasata in Berzasca, chiar pe malul fluviului, cu camere excelente si optiunea de a organiza tururi cu barca!
Noah River House
Rating 9.6 din 140 Recenzii!
Amplasata intr-o zona linistita din Orsova, chiar pe malul Dunarii, aceasta pensiune excelenta ofera camere familiale cu vedere spre apa, o bucatarie comuna si un jacuzzi exterior.
Dream Tricule
Rating 9.6 din 135 Recenzii!
Aceasta cabana spectaculoasa este amplasata in satul Svinita, aproape de cetatea Tricule si cu o panorama de neuitat asupra Dunarii. Ofera camere cu design superb, kitchenette si piscina exterioara!