Bologna 2 Zile - Ghid Turistic Bologna

2 Zile in Bologna – Ghid Turistic Bologna

ologna este al saptelea oras al Italiei ca populatie, cu o arie metropolitana extinsa ce insumeaza 1 milion de locuitori. Este capitala provinciei Emilia-Romagna si una dintre cele mai frumoase destinatii din Italia, desi putin cunoscuta de turistii straini. Bologna are o istorie de milenii, extrem de bogata in evenimente si legende, lucru ce poate fi observat si din numarul impresionant de monumente si muzee. De-a lungul secolelor, Bologna s-a dezvoltat trecand prin diverse perioade si dominatii, inclusiv ca oras papal. A fost primul oras cu un consiliu municipal din Italia si printre primele orase din lume care a abolit sclavia. Prima universitate din Europa continentala a fost infiintata aici in 1088 si inca este cunoscuta drept una dintre cele mai prestigioase din lume. Oras al culturii din toate punctele de vedere, Bologna ofera o experienta unica de calatorie.

Orasul turnurilor si al porticurilor, al comuniunii dintre stiinta si religie, dar si al vietii gurmande, Bologna incanta si incita deopotriva. Cunoscuta ca „la grassa” pentru bucataria sa renumita, dar si ca „la rossa”, dupa culoarea monumentelor din centrul istoric. Pusa de mult pe acelasi loc cu Roma, Venetia sau Florenta din punctul de vedere al patrimoniului cultural, Bologna merita inteleasa si descoperita. Din umbra aleilor acoperite sau din inaltimea Torre Asinelli, Bologna este fermecatoare, indeosebi in lumina apusului ce imbraca orasul intr-o mantie de un rosu vibrant. Este o destinatie contrastanta, pietele si strazile vechi fiind aduse la viata de exuberanta miilor de studenti ce sosesc din toata lumea.

3 Zile in Bologna - Ghid Turistic Bologna
Photo by Arno Senoner on Unsplash

Cum Ajung in Bologna?

CU AVIONUL – Cea mai simpla si ieftina metoda de a ajunge in aceasta destinatie. Exista cateva legaturi de curse aeriene low-cost pentru Bologna din Romania, respectiv cu Wizz Air din Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Craiova, Suceava si Ryanair din Bucuresti. Tarifele sunt foarte mici, pornind de la 30-50 euro in functie de perioada si promotii. Avand in vedere numarul de legaturi Romania-Bologna si distanta destul de mare, avionul este cea mai buna varianta de transport.

CU MASINA – Distanta intre Bucuresti si Bologna este de peste 1.500 km, astfel ca aceasta varianta este destul de costisitoare ca timp si buget. Cu toate acestea, daca aveti in plan un tur al Italiei cu masina, Venetia, Bologna si Florenta sunt relativ aproape una de cealalta.

CU TRENUL – Nu exista legaturi directe cu trenul intre Romania si Italia, iar legaturile cu escala dureaza foarte mult. Singura exceptie este cazul in care doriti un circuit european prin mai multe destinatii.

Transportul in Bologna!

CU AUTOBUZUL – Cea mai usoara metoda de a calatori in Bologna pe distante mai lungi este cu autobuzul, reteaua de transport in comun fiind cunoscuta ca TPER. Odata ajungi la aeroportul Guglielmo Marconi, linia Aerobus – BLQ va duce in cateva minute pana la statia de tren, in apropiere de centrul istoric. Reteaua de autobuze are statii in cele mai importante puncte din oras, unind si centrul cu suburbiile pe distante mai lungi.

CU TAXI SAU MASINA – Exista taxiuri in apropierea principalelor puncte de interes si hoteluri din centrul orasului. In cazul in care ajungeti cu masina, traficul este destul de lejer, cu exceptia sarbatorilor principale. Trebuie evitate anumite zone din centrul istoric desemnate cu acces limitat intre ora 7 dimineata si 8 seara. Exista de asemenea si posibilitatea de a inchiria o masina pentru a explora si alte destinatii din Emilia-Romagna.

PE JOS – Cel mai usor mod de a vizita Bologna si atractiile sale este pe jos, majoritatea obiectivelor fiind amplasate intr-un spatiu relativ restrans. Plimbarea prin oras este cu atat mai placuta luand in considerare aleile acoperite de porticuri lungi, simbol al destinatiei.

2 Zile in Bologna

Desi cele mai interesante atractii din Bologna pot fi vizitate si intr-o singura zi, pentru a descoperi cu adevarat comorile unei destinatii speciale, aveti nevoie de cel putin 2 zile. Daca aveti mai mult, nu ezitati sa explorati regiunea Emilia-Romagna!

Ziua 1

Dimineata – Incepeti prin a vizita punctul central al orasului, superba Piazza Maggiore, inconjurata de palate si monumente impresionante. Veti avea nevoie de cateva ore bune pentru a admira si vizita toate obiectivele ce strajuiesc aceasta mareata piata. In centru, se inalta vechule Palazzo Re Enzo, alaturat mai vechiului Palazzo del Podesta. Cel din urma a reprezentat sediul primului guvern orasenesc, inca din anul 1200. Original a fost construit in stil romanesc, cu elemente renascentiste adaugate ulterior. La fel ca astazi, in trecut numerosi negustori si artizani isi vindeau produsele sub arcadele boltite ale palatului. Cunoscut si ca „Noul Palat” si alaturat celui vechi, intre 1244-1246 a fost construit impunatorul Palazzo Re Enzo. Numele si l-a primit dupa regele Enzo din Sardinia, prizonier in urma unei batalii. Acesta a ramas aici tip de 23 ani, pana la moartea sa din 1272. Construit in stil gotic, palatul si salile sale pot fi vizitate doar in timpul expozitiilor.

Pe latura vestica, langa aceste palate se ridica fermecatoarea Fontana del Nettuno. Este opera sculptorului Giambologna din 1567 si ca fapt divers, logo-ul Maserati este bazat pe tridentul lui Neptun de aici. Latura vestica a pietei este ocupata de Palazzo d’Accursio o Comunale, sau primaria din Bologna. Format dintr-un complex de cladiri de diferite vechimi, este acum sediul consiliului orasenesc, adapostind si alte institutii. Printre elementele interesante putem include turnul cu ceas, colectia municipala de arta, sala Rossa, sala Ercole, sala Farnese si Capela Palatina. Mai puteti admira doua palate superbe ce marginesc Piazza Maggiore din Bologna. Palazzo dei Notai este vechiul sediu al ghildei notarilor, iar Palazzo dei Banchi cu ale sale 15 arcade, initial construit pentru a ascunde stradutele comerciale din spatele sau.

Dupa-amiaza – Dupa pranz, va puteti intoarce in Piazza Maggiore pentru a vizita impresionanta Basilica di San Petronio, numita dupa sfantul patron al orasului. Reprezinta cel mai important monument religios al orasului, fiind inceputa inca din 1390. Pe parcurs, proiectul a fost modificat, dorindu-se crearea unei structuri imense care sa intreaca biserica Sf. Petru din Roma. S-a renuntat la dezvoltarea sa, lucru ce reiese si din ciudata fatada cu doua stiluri arhitectonice complet diferite. Interiorul imens adaposteste peste 20 de capele si alte numeroase obiecte de pret si opere de arta. Intrarea este libera si puteti admira in voie toate comorile basilicii.

In partea estica a basilicii, peste drum se afla Muzeul Civic de Arheologie, gazduit de superbul palat Galvani din sec. 15. Pentru doar 5 euro, puteti vizita colectiile impresionante de istorie si arheologie, incluzand obiecte si artefacte din Vechiul Egipt, civilizatia etrusca, dar si din Grecia antica, imperiul Roman si o colectie numismatica celebra. Alaturat se gaseste o alta cladire emblematica, cunoscuta ca Archiginnasio, construit in secolul 16. A gazduit diverse institutii, inclusiv un teatru anatomic unde studentii asistau la lectii de anatomie. Puteti admira curtea interioara superba, inconjurata de arcade. In apropiere, puteti vizita si Muzeul de Istorie al orasului Bologna, gazduit de Palazzo Pepoli. Acesta prezinta istoria orasului din cele mai vechi timpuri, mostenirea etrusca si toate aspectele vietii locuitorilor pana in prezent.

Seara – Un alt simbol al orasului Bologna sunt cele doua turnuri, Garisenda si Asinelli, dominand panorama orasului. In trecut, orasul era brazdat de zeci de astfel de turnuri, apartinand diverselor familii instarite, avand dublu rol de aparare si prestigiu. Turnul Asinelli a fost construit in 1109-1119, fiind cel mai inalt din Bologna la aproape 100 metri. Cele 498 de trepte din interior duc pana in varful sau, de unde puteti admira privelistea splendida a orasului vechi. Biletul de intrare este 3 euro, insa aventura nu este indicata celor ce sufera de claustrofobie sau rau de inaltime. Mai mic si foarte inclinat, turnul Garisenda dateaza din aceeasi perioada. Dupa cina, puteti face o plimbare in zona comerciala dintre cele doua turnuri si Piazza Maggiore, zona cu o multime de magazine si restaurante. Puteti continua seara de-a lungul Via Independeza, principala strada a orasului.

ZIUA 2

Dimineata – A doua zi a calatoriei prin Bologna incepe cu o altfel de calatorie. Printre cele mai interesante si impresionante monumente din Bologna se numara si Santuario di Madonna di San Luca. Loc de pelerinaj aflat pe varful unui deal din apropierea orasului, sanctuarul detine o imagine a Fecioarei din San Luca. Pentru a ajunge, aveti doua optiuni, pe jos sau cu autobuzele special dedicate vizitei sanctuarului. Exista si un mic trenulet turistic ce leaga centrul orasului cu varful dealului, cunoscut ca San Luca Express. Pe jos, din Piazza Maggiore sunt aproximativ 10 kilometri, ultima parte fiind reprezentata de urcusul efectiv pe deal. Scarile acoperite pana in varf au peste 600 de arcade pe cei 4 kilometri ai calatoriei, o experienta inedita. Aceasta arcada protejeaza procesiunea ce porneste inca din 1433 din sanctuar spre catedrala din oras in timpul saptamanii Inaltarii. Complexul sanctuarului din San Luca este format dintr-o biserica impresionanta si doua tribune exterioare, in timp ce interiorul este decorat cu fresce si statui. Privelistea asupra orasului si dealurilor din imprejurimi merita cu adevarat efortul de a urca pana la sanctuar.

Calatoria este si un moment excelent sa intelegeti de ce sunt atat de speciale porticurile din Bologna. Daca alegeti sa mergeti pe jos, mare parte din drum, inclusiv ultima portiune incepand de la Porta Saragozza, veti calatori pe sub porticuri. Urcarea pe deal de aproape 4 km reprezinta si cea mai lunga sectiune de porticuri din lume. Porticurile fac din Bologna un oras unic in lume, fiind incluse in Patrimoniul UNESCO. Pe langa farmecul lor specific, porticurile s-au dezvoltat odata cu nevoile de noi locuinte dupa dezvoltarea orasului. Pe langa porticurile spre Sanctuarul din San Luca, mai puteti admira pe cele de pe Via Independeza, Via Zamboni, Santo Stefano, Strada Maggiore, cele de lemn de pe Via Marsala si altele.

Dupa-Amiaza – Inapoi in centrul orasului, dupa pranz, puteti descoperi alte aspecte ce tin de farmecul sau unic. Puteti explora strazile si aleile din Bologna pentru a descoperi cateva dintre cele mai frumoase biserici, turnuri si porticuri. Cea mai veche universitate din Europa Continentala va ofera de asemenea o experienta deosebita. Universitatea din Bologna fiind de fapt o colectie de cladiri istorice si alte monumente raspandite in tot centrul orasului. Printre obiectivele religioase din Bologna ce merita vizitate, puteti trece pe la Basilica San Francesco, construita incepand cu 1236 de comunitatea franciscana, Catedrala Metropolitana di San Pietro ce a trecut prin numeroase modificari, Basilica San Domenico, Basilica San Giacomo Maggiore sau Complexul San Michele in Bosco ce se afla pe un deal din apropiere.

Tot centrul din Bologna este strajuit de palate elegante ce releva trecutul bogat si importanta orasului de-a lungul secolelor. Printre cele mai interesante si impresionate, puteti admira Palazzo Ghisilardi Fava, Palazzo della Mercanzia, Palazzo Fava, Palazzo Fantuzzi, Palazzo Segni si multe altele. Dintre cele peste 100 de turnuri construite in Bologna in jurul sec. 12, astazi mai raman doar 24. Pe langa cele doua deja celebre, Asinelli si Garisenda, altele sunt raspandite si uneori pierdute printre cladirile orasului. Majoritatea pot fi admirate in cadrul unui tur de cateva ore daca alegeti, incluzand turnurile Agresti, Lapi, Galluzzi, Carrari, Alberici, Uguzzoni, Guidozagni, Prendiparte, Azzoguidi, Lambertini, Arengo sau Orologio. In trecut, Bologna era unul dintre principalele centre industriale ale Italiei, iar industria textila era renumita. Pentru operare, orasul era brazdat de canale ce puneau in functiune mori de apa. Astazi, parte din aceste canale au fost ascunse pe sub sau in spatele caselor. O imagine asemanatoare Venetiei poate fi admirata la Finestrella di Via Piella, o fereastra ce se deschide spre un torrent ce curge pe sub ferestrele unui canal.

Seara – Unul dintre cele mai interesante, dar si ciudate obiective din Bologna este Complexul San Stefano, cunoscut si ca „cele 7 biserici”. Originea acestora este inca disputata, unii pretinzand ca episcopul Petronio a dispus ridicarea unui complex de 7 bisericiin jurul anului 430. Alte voci sustin ca monumentele au fost ridicate pe locul unui templu pagan, bisericile datand intre sec. 10 si sec. 15. O frumoasa piata pietruita se afla in fata complexului, iar de aici puteti admira trei dintre biserici (a Crucifixului, a Calvarului si a Sf. Vitale si Agricola). In centrul bisericilor se afla un bazin de marmura daruit de regii longobarzilor, iar fiecare biserica detine obiecte valoroase. Dupa cina, aveti de ales intre un spectacol de teatru sau un concert, Bologna gazduind mereu evenimente culturale interesante, si o plimbare romantica in Gradinile Margherita, cel mai important parc din Bologna.

Recomandari Cazare Bologna

Bologna ofera optiuni variate de cazare, de la hoteluri luxoase la hosteluri si pensiuni private. Cu toate acestea, comparat cu alte destinatii din Italia, nu exista un numar prea mare de hoteluri de nivel mediu. De asemenea, multe dintre hotelurile din centrul istoric au preturi foarte mari fata de cele aflate la distanta mai departe. Daca nu va incanta ideea unui hostel sau a unui hotel aflat la 15-20 minute de centru, preturile incep de la 50 euro/noapte pentru o camera dubla in hoteluri de 3*.

Grand Hotel Elite 4*

Amplasat la circa 20 minute de mers pe jos de Piazza Maggiore, acest hotel prestigios din Bologna ofera cazare in camere cu un look retro, oferind si un restaurant de exceptie.

I Portici Hotel 4*

Hotel cu o locatie excelenta, la doar 5 minute de gara si 10 minute de Piazza Maggiore. Camerele au design clasic sau modern, iar restaurantul prestigios are o stea Michelin.

Milennhotel 3*

Hotel amplasat in apropierea garii centrale din Bologna, la 15 minute de mers de centrul istoric. Ofera cazare superioara in 60 de camere spatioase cu design clasic.

Hotel Conte Luna 3*

Hotel decent amplasat la aproximativ 20 minute de centrul istoric, oferind cazare de calitate.

Hotel San Giorgio 3*

Hotelul San Giorgio are o amplasare perfecta, la mai putin de 10 minute de centru si gara centrala.

Dopa Hostel

Hostel amplasat aproape de centrul istoric, ofera cazare in dormitoare comune la tarife reduse.

Recomandari Restaurante Bologna

Bologna este recunoscuta in intreaga Italie si chiar in Europa pentru gastronomia sa deosebita. Orasul cunoscut sub apelativul „La Grassa” ofera o varietate si numar impresionant de restaurante excelente pentru orice buzunar, de la gurmanzii pretentiosi la turistii ocazionali.

Pappagallo (Piazza della Mercanzia) – Unul dintre cele mai renumite restaurante din Bologna, este amplasat chiar langa cele doua turnuri. Infiintat inca din 1919, este o adevarata institutie gastronomica a orasului, cu un meniu de inalta clasa, fiind frecventat de celebritati.

I Carracci Ristorante (Via Alessandro Manzoni 2) – Printre cele mai luxoase si prestigioase restaurante din Bologna, acesta are un loc special, cu o ambianta speciala asemanatoare unui muzeu, dar si un meniu de calitate superioara.

Sfoglia Rina (Via Castiglione 5) – Restaurant localizat la cateva sute de metri de Piazza Maggiore, oferind retete de paste traditionale foarte apreciate.

Gessetto Ristorante (Piazza San Martino 4) – Restaurant aflat la 10 minute de centru, ofera un meniu redus dar foarte delicios, format din paste si alte preparate traditionale.

Pizzartist (Via Marsala 35) – Local micut din apropierea centrului istoric, unde puteti gasi cea mai gustoasa pizza, preparata dupa retete traditionala si vanduta la kilogram.

Trattoria da Me (Via San Felice 50) – Unul dintre cele mai frecventate restaurante traditionale din Bologna, cu preparate specifice zonei. Este amplasat la aproximativ 15 minute de centru.

Ristorante da Nello (Via Monte Grappa 2) – Restaurant situat chiar langa Piazza Maggiore, cu o experienta gastronomica autentica, oferind preparate specifice regiunii.

Trattoria Casa Mia (Via Saragozza 91) – Amplasat pe drumul spre sanctuarul San Luca, frecventat in special de localnici dar oferind preparate traditionale delicioase.

Alte Activitati in Bologna

Divertisment – Bologna este recunoscuta pentru spiritul sau tanar si exuberant, determinat in primul rand de numarul mare de studenti. Viata culturala este la fel de activa ca in marile capitale europene, cu numeroase evenimente de muzica, teatru, cinematografie si alte arte. Practic, pe perioada sezonului turistic, de primavara pana toamna tarziu, centrul istoric al orasului are tot timpul ceva interesant de oferit. Numit de UNESCO oras creativ al muzicii, planificati-va vacanta in Bologna in timpul unui festival in aer liber. Viata de noapte din Bologna este la fel de vibranta, cu o multime de cluburi si localuri cu muzica live.

Shopping – Ca peste tot in Italia, secretul cumparaturilor este sa va faceti timp sa cautati. Fiecare straduta si alee din centrul orasului poate ascunde mici magazine si ateliere in care puteti cumpara obiecte traditionale. Nu puteti pleca din Bologna fara sa cumparati produse gastronomice locale, de la paste traditionale la branzeturi, si de la dulciuri la vin. Daca aveti un buget mai mare si gusturi mai fine, puteti incerca magazinele luxoase din Galleria Cavour, situata langa Via Farini. Alte destinatii recomandate pentru shopping includ Via dell’Indipendeza, Via San Felice sau zona dintre Piazza Maggiore si cele doua turnuri.

Gastronomie – Cunoscuta drept una dintre capitalele gastronomice ale Europei, Bologna va ofera sansa de a invata sa gatiti retete tipice italiene si regionale de la experti. Pueti incerca sa rezervati un curs la Cook Italy, pe Via Marsala, cea mai veche scoala gastronomica din Bologna.

Tur pietonal al orasului Bologna

Tur Gastronomic in Bologna

Tur privat: Patrimoniu Religios in Bologna

Informatii Turistice Utile in Bologna

Bologna nu este un oras foarte scump, insa daca aveti de gand sa vizitati mai multe muzee si atractii din oras sau sa calatoriti mult cu transportul in comun, cea mai buna idee este sa achizitionati Bologna Welcome Card. Este un card turistic ce ofera o multime de gratuitati si reduceri, intrari la obiective turistice si transport gratuit in oras. Puteti alege cardul de 24 ore cu 20 euro sau cel de 72 ore pentru 30 euro, o varianta excelenta. Aveti intrare gratuita la cele mai importante muzee, tururi gratuite, transport gratuit si alte reduceri.

Excursii din Bologna

Ferara – Unul dintre cele mai speciale orase ale Italiei, este inclus pe lista patrimoniului universal UNESCO. Sub guvernarea de 3 secole a familiei Este, Ferrara a devenit un oras unic al culturii, o combinatie fermecatoare intre medieval si renascentism. Aflat la doar 50 km de Bologna, puteti ajunge la Ferrara cu trenul in doar 30 minute, fiind o destinatie perfecta pentru o zi. Caracteristica definitorie a orasului este impartirea orasului in functie de perioada istorica in care s-a dezvoltat, cu o zona medievala dominata de castelul impunator si o zona renascentista, pe langa cartierele mai moderne. Daca vizitati Ferrara, nu trebuie sa ratati Castelul Estense cu zidurile sale impunatoare inconjurate de apa, catedrala San Giorgio cu fatada sa ornamentata in stil gotic, primaria din secolul 13 si numeroasele palate ce infrumuseteaza strazile orasului.

Modena – Cunoscut in jurul lumii pentru industria masinilor de lux italiene, Modena este si o destinatie culturala excelenta. Puteti ajunge in Modena cu trenul in doar 20 minute, destinatia oferind o varietate de atractii pentru o excursie de o zi. Puteti admira Piazza Grande si turnul Ghirlandia, catedrala din sec. 12, muzeele si bisericile din centrul istoric, dar si alte exemple superbe de arhitectura romanesca, toate incluse in patrimoniul UNESCO. Insa Modena este mult mai cunoscuta ca Taramul Motoarelor, astfel ca nu trebuie sa ratati fabrica si muzeul Ferrari de la Maranelo, Muzeul Lamborghini dar si multe alte muzee si colectii private ce expun masini de lux. Daca sunteti in cautare de senzatii puternice, puteti testa masinile Ferrari pe circuitul de la Maranello.

Ravenna – Situat in apropierea marii, oraselul Ravenna a fost de trei ori capitala, chiar daca pentru putin timp. Pe rand, Imperiul Roman de Apus, regele Teodoric al Gotilor si imparatul Bizantului au avut resedinta la Ravenna. Aceste perioade au oferit orasului comori culturale si istorice de o valoare inestimabila. Opt dintre acestea sunt incluse in patrimoniul universal UNESCO, respectiv Basilica San Vitale, Mausoleul Galla Placida, Baptisteriul Neonian, Capela Sf. Andrei, Baptisteriul Arian, Basilica San Apollinare Nuovo, Mausoleul lui Teodoric si Basilica San Apollinare in Classe. Ravenna este cunoscut ca orasul mozaicurilor si puteti admira exemple superbe de mozaicuri din cele mai vechi timpuri. Oraselul are de asemenea si un farmec provincial unic.

Tur cu Bicicleta si Trenul din Bologna: Podgorii si Fortarete

Tur din Bologna: Ferrari, Pagani si Lamborghini

Cover Photo by Bogdan Dada on Unsplash

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top