Napoli este o destinatie turistica unica, diferita de orice altceva ati vazut vreodata. Este o stare de spirit, un amalgam de senzatii si impresii, un oras cat o lume intreaga. Este nevoie de rabdare si dedicatie pentru a iubi Napoli, trebuie sa treci dincolo de prima impresie si de toate prejudecatile aparute de-a lungul timpului despe acest oras complex. Napoli nu este doar orasul mafiei si al muntilor de gunoaie, al imigrantilor si al amenintarii permanente a Vezuviului. Unul dintre cele mai vechi si importante orase ale intregii Europe are peste doua milenii de istorie, trecand prin toate marile civilizatii ale Mediteranei. Urmele trecutului bogat sunt asezate in straturi, multe ingropate adanc sub orasul de azi, desi la fel de multe au fost aduse la lumina pentru a putea fi admirate. Napoli are o problema cu patrimoniul sau istoric si cultural…este prea mult si prea important pentru a putea fi organizate si puse in valoare. Insa aceasta destinatie a facut pasi uriasi de la renumele negativ pe care il avea acum un deceniu sau mai mult, cand Napoli era pentru multi sinonim cu infractionalitatea si saracia din sudul Italiei. Astazi, o calatorie in Napoli este prilejul unei experiente senzoriale extreme, o destinatie mai autentica si reala decat oricare alta din Italia, o incursiune intr-o lume pasionala si fascinanta.
Spre deosebire de alte orase faimoase, in Napoli oamenii isi traiesc viata in continuare fara nicio fatada creata artificial pentru turisti. Centrul vechi este la fel de viu si vibrant ca intotdeauna, iar cartierele din apropiere par sa nu se fi schimbat de zeci de ani. Aici simti istoria sub fiecare piatra si in fiecare zid atins, orasul acesta are o atmosfera unica si enigmatica, asemenea vulcanului ce il vegheaza de milenii. Insa dincolo de patrimoniul imens, poate cea mai de pret comoara din Napoli sunt chiar Napoletanii, cu felul lor exuberant si expansiv, plini de viata si galagiosi, conducandu-si scuterele sau masinile minuscule.
Cum Ajungi in Napoli?
Napoli este situat in sud-vestul Italiei, la peste 200 km sud de Roma, astfel ca o calatorie cu masina sau trenul nu este indicata cu exceptia unui tur mai lung prin Italia. Astfel, cea mai accesibila metoda de a ajunge in Napoli este avionul. Din fericire, exista numeroase curse aeriene intre Romania si Napoli. WizzAir opereaza doua curse saptamanale din Bucuresti spre Napoli, in timp ce Blue Air opereaza alte 3 curse saptamanale din Bucuresti. Preturile biletelor sunt accesibile, undeva in jur de 100 euro dus-intors, daca veti cumpara cu minim 1-2 luni inaintea calatoriei. Zborul dureaza aproape doua ore si veti ateriza pe aeroportul Napoli Capodichino, aflat in apropierea orasului. De la aeroportul international Napoli, pentru a ajunge in oras, trebuie sa gasiti statia de autobuz aflata la maxim o suta de metri de iesirea din aeroport. Doar cautati indicatoarele spre ALIBUS si veti gasi cu siguranta statia. Asezati-va la coada si un autobuz va veni in cateva minute, un bilet costand 5 euro pe sens, pe care ii platiti la sofer. Aproape in toate mijloacele de transport din Italia, trebuie sa vizati biletele in automatele aflate in statii sau inauntrul acestora. Calatoria de la aeroport dureaza 20-30 minute, iar autobuzul opreste la gara centrala, precum si in portul turistic.
Transportul in Napoli
Napoli este un oras mare, fiind al treilea oras al Italiei cu aproximativ 1 milion de locuitori in aria administrativa. Cu toate acestea, zona centrala in care sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice este foarte bine organizata din punctul de vedere al transportului in comun. Traficul in schimb este haotic si adesea nu urmeaza nicio regula, astfel ca nu recomand inchirierea unei masini sau al unui scuter prin Napoli. Ca sa va deplasati in oras, aveti de ales intre metrou (care adesea are aceleasi linii cu trenurile de suprafata), autobuze, tramvaie, troleibuze sau, daca aveti neaparata nevoie, taxiuri. Majoritatea companiilor de transport sunt detinute de compania ANM, insa exista si exceptii. Desi metroul nu este extrem de dezvoltat, este cel mai rapid mod de a ajunge in centrul orasului, asta daca aveti cazare in apropierea unei statii. Exista doua linii principale utile turistilor, Linia 1 unind Gara Centrala cu centrul istoric si portul, in timp ce Linia 2 are o statie aflata in apropierea Muzeului de Arheologie. Daca nu va aflati in apropierea unei statii de metrou sau destinatia este mai indepartata, puteti cauta legaturi cu autobuze sau troleibuze. Pentru destinatii dinafara orasului, exista trenuri locale ce va faciliteaza calatoria, cel mai important fiind Circumvesuviana, companie ce opereaza rutele spre Herculaneum, Pompeii, Sorrento si alte orase din jurul vulcanului. Spre insulele Capri si Ischia exista curse de feriboturi frecvente. Din punctul de vedere al biletelor, acestea sunt destul de ieftine, insa cea mai simpla si convenabila optiune raman cardurile si abonamentele. Cardul turistic Unico Campania, va ofera optiuni diverse ce includ si transport gratuit pe toate liniile de transport din oras sau din regiune, pe langa alte gratuitati si reduceri.
3 Zile in Napoli
Napoli are sute de monumente exceptionale si locuri interesante de vizitat, mult pea multe pentru doar trei zile, insa puteti vedea si simti esenta acestei destinatii chiar si in aceasta perioada scurta. Pe langa spectaculoasele palate si impunatoarele castele, fascinantele biserici si manastiri, muzeele pline de comori si enigmele din subteran, Napoli mai are ceva…o atmosfera unica si fermecatoare, o frumusete salbatica ce i-a inspirat pe multi de-a lungul secolelor.
ZIUA 1
Dimineata – Incepe prima zi in Napoli cu o plimbare prin centrul vechi al orasului, descoperind farmecul acestei destinatii incredibile. Via Tribunali si reteaua de drumuri din aceasta zona si-a mentinut dispunerea timp de milenii, inca de pe timpul perioadei greco-romane a orasului Neapolis. Prima destinatie a zilei, dupa ce admiri superbele palate ce strajuiesc orice alee, este Catedrala San Gennaro, cunoscut si ca Domul din Napoli. Il vei gasi la mica distanta de Via Tribunali, ce se suprapune peste unul dintre cele mai importante drumuri romane. Catedrala este o combinatie de stiluri arhitectonice ce provin din diferite epoci, incepand cu nucleul gotic ce dateaza din secolul 13, desi acesta se afla pe locul unor asezaminte religioase mult mai vechi. Exteriorul are caracteristici neo-gotice in prezent, in timp ce interiorul este cu adevarat superb, cu o serie de coloane inalte ce separa cele zece capele. In Capela San Gennaro este pastrat un recipient din sangele sfantului patron al orasului. Lichefierea sangelui este considerata un miracol si un semn bun pentru oras, fiind sarbatorita in fiecare an. In criptele din subsol sunt pastrate si alte comori din trecutul grec si roman al orasului.
Continuand plimbarea de-a lungul Via Tribunali si pe stradutele laterale, poti admira sau vizita si alte palate sau biserici superbe, printre care se remarca Manastirea Girolamini, Biserica San Lorenzo Maggiore, Biserica San Paolo Maggiore, turnul Pietrasanta, biserica si conservatorul San Pietro a Majella sau Piazza Bellini. De aici, continuati putin spre sud, pana ajungeti in fermecatoarea Piazza del Gesu, unde trebuie sa vizitezi Biserica Gesu Nuovo, cu fatada sa inedita si interiorul plin de opere de arta. Peste drum, viziteaza pentru cateva minute Biserica si Manastirea Santa Chiara, construita in secolul 14 si un monument gotic de prima importanta. Nu ratati gradinile si capelele interioare. Urmatoarea destinatie este faimoasa capela Sansevero, iar pe drum puteti admira palatele Filomarino, Venezia sau Corigliano. Capela Sansevero este patratoarea uneia dintre comorile artistice ale umanitatii. Sculptura Cristo Velato a lui Giuseppe Sammartino este considerata o capodopera a artei universale, aceasta fiind piesa centrala a acestui obiectiv incredibil de interesant. Va trebui sa stai la coada aproape intotdeauna pentru a intra in capela (biletul este 7 euro, deschis intre 9-19), spatiul fiind destul de restrans si numarul de vizitatori destul de mare. Capela Sansevero este creatia lui Raimondo di Sangro, print de Sansevero, un savant excentric din secolul al 18-lea. Inauntru veti descoperi o colectie superba de sculpturi, dar si un experiment stiintific inedit.
Dupa-amiaza – Duce ce vei incerca celebra pizza de Napoli la una dintre pizzeriile istorice din centru, indreapta-te spre Muzeul National de Arheologie, poate cel mai vizitat obiectiv turistic din Napoli, pastrotor al milenii de istorie din oras si din regiune. Muzeul este gazduit de o cladire impunatoare din apropierea centrului vechi, oferind vizitatorilor sansa de a admira cateva colectii de o valoare inestimabila. Vei avea nevoie de cel putin 3-4 ore pentru a explora toate salile muzeului, o incursiune in trecutul milenar al orasului si regiunii. Colectia Farnese cuprinde in principal sculpturi, multe dintre ele celebre, adunate de-a lungul secolelor de familia Farnese. Printre cele mai faimoase opere de arta pe care trebuie sa le admiri se numara grupul Taurul Farnese, cel mai mare complex statuar din arta antica, Hercules Farnese sau Afrodita din Capua. Sute si sute de alte sculpturi antice sunt dispuse de-a lungul salilor acestei colectii, una dintre cele mai bogate si reprezentative din lume.
A doua colectie de importanta universala este Colectia Pompeiana, cu opere de arta excavate din orasele ingropate de eruptia Vezuviului in anul 79: Pompeii, Herculaneum sau Stabiae. Unele dintre cele mai bine pastrate opere antice sunt pastrate acum la muzeul din Napoli, o imagine uimitoare si tulburatoare in viata dintr-un oras roman de acum doua milenii. Printre fresce, mozaicuri, sculpturi si alte exponate interesante. Parte a acestei colectii este si Cabinetul Secret sau Muzeul Secret, ce cuprinde exponate legate de sexualitate in antichitate. Ultima ramura a Muzeului de Arheologie din Napoli este Colectia Egipteana, una dintre cele mai bogate din Europa, cuprinzand sarcofage, mumii, statui si obiecte ce se provin din apropximativ 3 milenii de istorie antica a Egiptului. Biletul de intrare la acest muzeu costa 15 Euro, iar orarul de vizitare este intre 9 si 19.30. Poti intra chiar si gratis daca vei cumpara cardul turistic Campania ArteCard.
Seara – Odata iesit din muzeu, este timpul pentru o plimbare de seara de-a lungul uneia dintre cele mai importante si atmosferice bulevarde din Napoli. Via Toledo a fost creata in secolul al 16-lea de viceregele Pedro de Toledor pentru a uni centrul vechi de Palatul Regal, aflat in apropierea marii. De-a lungul sau, vei admira o multime de palate impunatoare, piete elegante, biserici superbe, dar si fascinantele Cartiere Spaniole, aflate in dreapta, cu strazile lor inguste si intunecate. Dupa o ora de plimbare de-a lungul strazii, unde te poti opri si pentru cina, vei ajunge inevitabil langa superba cladire a Galeriei Umberto I. Odata intrat in acest spatiu fascinant, vei avea o idee despre fastul si opulenta secolelor trecute, in contradictie cu saracia din cartierele marginase ale orasului. Acum, sub cupola inalta de sticla se afla magazine si cafenele elegante. La iesirea spre Via San Carlo, poti admira si fatada Teatrului San Carlo, cel mai vechi teatru din Europa si unul dintre cele mai frumoase din lume. In aceeasi incinta a Galeriei Umberto I, poti vizita si fascinantul Muzeu al Coralului, deschis pana la ora 7.30. In apropiere, poti alege unul dintre restaurantele din zona pentru cina.
ZIUA 2
Dimineata –Incepe a doua zi in Napoli luand metroul pana la statia Toledo, o opera de arta in sine, iar de aici incepe explorarea uneia dintre cele mai autentice si interesante zone ale orasului, Quartieri Spagnoli sau Cartierele Spaniole. Poti petrece primele ore ale diminetii pe stradutele pietruite si inguste, flancate de cladiri inalte intre care sunt atarnate nelipsitele rufe puse la uscat. Este un sentiment aparte de intoarcere in timp, hoinarind aproape solitar odata ce micile afaceri incep sa isi deschida portile iar napoletanii isi vad de viata lor cotidiana. Odata avand o reputatie infama, astazi sunt foarte sigure in timpul zilei si reprezinta cea mai bune oportunitate de a te conecta la atmosfera specifica orasului Napoli. De aici, poti urca dealul San Martino din spatele cartierelor, pe o serie de scari ce dupa 30 minute te vor conduce in varf, unde poti vizita doua obiective interesante, dar si admira poate cea mai frumoasa panorama a orasului, cu silueta Vezuviului in fundal.
Muzeul si Manastirea Carteziana San Martino este unul dintre cele mai interesante monumentele din Napoli, principala destinatie de arta si arhitectura baroca, dar si un loc incarcat de istorie. Manastirea este deschisa zilnic intre 8.30 si 18.30 (exclus miercurea), unele dintre zone fiind inchise mai devreme. Poti vizita o lista destul de lunga de atractii din interior, incluzand aici cele doua curti superbe, Chiostro dei Procuratori si Chiostro Grande, camerele calugarilor, sala trasurilor, sala nautica, dar si superbele sali ce contin o colectie impresionanta de picturi si opere de arta inestimabile. Manastirea a fost construita incepand cu anul 1325 sub domnia regelui Charles de Anjou, insa aspectul de astazi dateaza din secolele ulterioare. Chiar langa Manastirea San Martino, se ridica impunatoarea fortareata Castel Sant’Elmo, ce domina orasul de secole. Intrarea costa 5 euro, insa pe langa interiorul plin de istorie, merita sa urcati in cel mai inalt loc de unde se poate admira intregul oras de jos, impreuna cu golful Napoli si Vezuviul din departare. In interiorul castelului se desfasoara numeroase evenimente culturale.
Dupa-amiaza – Continua vizita acestui oras milenar coborand din nou spre centrul vechi, in cautarea celei mai bune pizza din lume. Napoli este considerat locul de nastere al acestui preparat acumraspandit si iubit in intreaga lume. Orasul este plin de pizzerii, unele dintre ele considerate adevarate destinatii turistice, parte a istoriei culinare napoletane. Daca cea mai faimoasa pizzerie din Napoli este Antica Pizzerie da Michele, locul unde Julia Roberts incearca pizza margherita in filmul Eat Pray Love, exista zeci de alte pizzerii unde poti incerca si tu o pizza margherita in Napoli. Continuand explorarea centrului vechi, mai exista multe monumente si obiective ce merita vizitate. Unul dintre acestea este Santissima Annunziata Maggiore, un complex religios ce dateaza din secolul 14 si care includea in trecut o manastire, un spital, un orfelinat si o scoala pentru fete orfane. In apropiere este si bazilica San Pietro ad Aram, care desi detine o fatada din secolul 17, dateaza cu multe secole in urma. In interior se afla si Ara Petri, altarul pe care Sfantul Petru a tinut slujba atunci cand s-a oprit la Napoli pe drumul dintre Roma si Antiochia. Merita vizitata si cripta, unde se gaseste o biserica antica, precum si catacombele unde se practica cultul „sufletelor din Purgatoriu” (anime pezzentelle).
Poti continua drumul spre vest, oprindu-te putin la Muzeul Civic Gaetano Filangieri, o institutie privata ce detine o colectie impresionanta de obiecte interesante, incluzand mozaicuri, picturi, statuete, armuri vechi si altele, dar si o biblioteca cu 30 mii de volume. Ajungand la mare, te poti indrepta spre impunatorul Castel Nuovo, sau Maschio Angioino asa cum mai este cunoscut in Napoli. Inceput in anul 1279 de catre Charles I de Anjou, castelul a primit supranumele de Castelul Nou pentru a-l deosebi de celelalte din oras. A fost folosit ca resedinta regala sub diversele dominatii ce s-au succedat, si ca spatiu de primire a artistilor celebri. Aspectul masiv de fortareata este in contradictie cu poarta din marmura alba cu basoreliefuri. In interior (deschis 8.30-18.00, biletul 7 euro), se pot vizita cateva spatii extrem de interesante, cum ar fi Capela Palatina cu arhitectura sa gotica superba, Sala Baronilor unde se tin intrunirile consiliului local, Capela Purgatoriului, Sala Armurilor, precum si Muzeul Civic cu picturi, sculpturi si fresce. Chiar langa Castel Nuovo, se regaseste urmatorul obiectiv al zilei, Palatul Regal din Napoli (Palazzo Reale), un monument maiestuos ce poate fi vizitat pentru o privire in viata privata si oficiala a curtilor regale ce s-au succedat aici. Vei avea nevoie de aproximativ o ora pentru a trece prin toate salile si spatiile muzeale, biletul de intrare fiind 6 euro (deschis 9-19, exclus miercuri). Conceput in jurul anului 1600 de catre arhitectul Domenico Fontana, palatul a suferit numeroase modificari si imbunatatiri de-a lungul timpului. La sfarsitul secolului 19 au fost adaugate statuile tuturor regilor din Napoli. Pe langa gradinile si curtile exterioare, in interior pot fi vizitate apartamentele regale, Sala Tronului, Sala Ambasadorilor, Sala Hercules, Capela Palatina si altele, toate pline de opere de arta interesante.
Seara – Dupa cina intr-unul dintre restaurantele din apropiere, te poti intoarce in zona Palatului Regal, acesta marginind una dintre laturile celei mai celebre piete din Napoli. Piazza del Plebiscito este considerata printre pietele monumentale ale Europei, oferind o priveliste fascinanta. De o parte, fatada maiestuoasa a Palatului Regal, in timp ce in partea opusa se desfasoara colonada superba a bisericii San Francesco di Paola, iar de jur imprejur sunt doar palate elegante. Spatiul acesta larg reprezinta una dintre cele mai mari piete istorice din Italia si desi infatisarea actuala dateaza abia din secolul 19, a reprezentat un simbol al orasului de secole. Dupa apus si aprinderea iluminatului artificial, piata se transforma intr-un spectacol de culori. Unul dintre cele mai frumoase locuri din Napoli pentru a admira apusul sau primele clipe ale serii se regaseste putin mai departe, pe malul marii. Fastuosul Castel dell’Ovo se afla pe locul celei mai vechi locuiri umane din acest spatiu geografic, mica insula pe care au acostat grecii ce au intemeiat anticul Neapolis. Dupe secole in care a aparat orasul, castelul a fost transformat acum intr-un spatiu muzeal, insa dupa lasarea serii reprezinta locul perfect pentru a incheia o noua zi minunata prin Napoli.
ZIUA 3
Dimineata – Daca in primele doua zile te-ai concentrat doar pe frumusetile din centrul orasului Napoli, este timpul pentru o excursie scurta spre una dintre cele mai fascinante destinatii din apropiere. Daca Pompeii necesita aproape o zi intreaga pentru vizitare, Herculaneum poate fi usor explorat in cateva ore, aflandu-se la doar 15-20 minute de calatorie cu trenul din Gara Centrala Napoli. Cautati liniile de unde pleaca trenurile locale Circumvesuviana si aproape toate vor opri si in statia Ercolano Scavi, biletul fiind destul de ieftin, sau chiar gratis daca aveti cardul Campania ArteCard cu transport inclus. Din statia de tren, trebuie sa mergeti pe jos inca 10 minute, urmand indicatoarele spre situl arheologic Herculaneum. Spre deosebire de Pompeii, care se intinde pe hectare intregi, aici totul este restrans si mult mai bine pastrat, oferind o imagine fascinanta asupra tragediei ce a lovit zona odata cu eruptia Vezuviului din anul 79. Intregul oras antic a fost excavat de sub 16 metri de cenusa si noroi, strat ce a conservat mult mai bine cladirile si structurile inalte, cu decoratiuni interioare si alte elemente incredibile. Vei avea nevoie de 2-3 ore pentru a explora stradutele antice si obiectivele importante din interior. Printre acestea, nu trebuie ratate Termele Centrale, Sede degli Augustali, Fornici, Casa Sannitica, Area Sacra, Palestra, Villa dei Papiri si multe altele. Biletul de intrare costa 11 euro, iar situl este deschis intre 8.30 si 19.30 in timpul sezonului.
Dupa-amiaza – Odata ajuns inapoi in oras, trebuie sa gasesti un autobuz ce merge pana in apropierea parcului Capodimonte, o zona verde imensa aflata in nordul orasului. Parcul a fost creat in secolul 18, in jurul Palatului Regal de aici, ce a constituit resedinta pentru dinastia Burbon de Napoli, a lui Murat, dar si pentru familia de Savoia. In prezent, acest palat reprezinta Muzeul Capodimonte, o destinatie culturala exceptionala. Un muzeu complex, aici ai ocazia de a descoperi comori culturale si istorice nepretuite. Poate cea mai impreionanta este colectia de pictura, cu operele unor maestri europeni dar si napoletani. Printre colectiile din Muzeul Capodimonte se numara Galeria Farnese, Apartamentele Regale, Colectia de Arme, Galeria Napoletana, Galeria Secolului 19, Colectia de Arta Contemporana si altele. Muzeul este deschis zilnic cu excetia zilelor de miercuri si sarbatorilor importante, intre orele 8.30 si 19.30 (unele colectii au orare mai restranse), in timp ce biletul de intrare costa 12 euro.
Parcul imens din jur este cunoscut drept Real Bosco di Capodimonte, fiind o adevarata padure pe alocuri, insa adesea infrumusetat cu monumente istorice, gradini superbe, fantani, bisericute si multe altele locuri interesante. Chiar langa parc, te asteapta o noua aventura pentru a descoperi si orasul subteran Napoli. In tot orasul exista cripte si catacombe, ruine si labirinturi, multe inca nedescoperite, dovada a locuirii milenare din aceasta destinatie. Plin de mituri si legende, Napoli Subteran ofera posibilitatea vizitarii acestor obiective misterioase dar fascinante in numeroase locuri din oras. Chiar langa parcul Capodimonte, se pot vizita Catacombele San Gennare extra moenia, un adevarat oras subteran dezvoltat pe doua niveluri. Pentru a continua experienta inedita, trebuie sa te intorci in centrul vechi, in Piata San Gaetano, unde se poate incepe turul Napoli Subteran, unde se pot explora ruinele orasului grecesc aflate la 40 metri sub orasul de azi. Printre apeducte, bazine de apa si catacombe, vei avea si sansa de a admira ruinele teatrului greco-roman si alte monumente istorice fascinante.
Seara – Pentru ultima seara petrecuta in Napoli, poti incerca una dintre activitatile recomandate pentru o incursiune in cultura si gastronomia napoletana. Prima optiune ar fi sa inveti sa realizezi pizza autentica de la un chef expert, invatand atat despre istoria acestui preparat si legatura stransa dintre Napoli si pizza, dar si procesul de productie a unei pizza delicioase. O alternativa ar fi un tur ghidat de doua ore si jumatate prin gastronomia stradala din Napoli, unde vei avea sansa de a gusta preparate traditionale in locuri stiute doar de localnici. De la pizza la spaghetti si de la ragu la sfogliatelle, aceasta experienta culturala si gastronomica este finalul perfect pentru o calatorie de 3 zile in Napoli.
Recomandari Cazare in Napoli
HOTEL NAPOLIMIA 4*
Unul dintre cele mai apreciate hoteluri din Napoli, este situat in centrul istoric, chiar langa Via Toledo. Ofera camere cu design diferit si servicii excelente.
SANTA CHIARA BOUTIQUE HOTEL 4*
Hotelul este situat chiar in inima centrului istoric, de unde poti vizita orice obiectiv cu usurinta. Ofera facilitati si servicii de o calitate impecabila.
HOTEL IL CONVENTO 3*
Situat in apropierea centrului si a strazii Via Toledo, hotelul are o atmosfera traditionala, oferind servicii foarte apreciate de catre oaspeti.
CHIAJA HOTEL DE CHARME 3*
Hotelul este situat pe una dintre cele mai populare strazi pentru cumparaturi din Napoli, Via Chiaia. In apropiere vei gasi Piazza Plebiscito si alte atractii turistice.
GENTILE SUITE B&B
Aceasta unitate de cazare situata in centrul istoric din Napoli ofera camere excelente pentru familii sau grupuri, dotate cu bai private si toate facilitatile.
THE DANTE HOUSE
Pensiunea Bed & Breakfast este situata langa Via Toledo si centrul vechi, oferind camere superbe si servicii de o calitate ireprosabila, conform recenziilor.
Recomandari Restaurante in Napoli
Sea Front Pasta Bar – Piazza Municipio 1 – Restaurant de lux din centrul Napoli, oferind o gama variata de preparate din paste, pregatite chiar in fata clientilor de maestrii bucatari.
Ristorante Palazzo Petrucci – Via Posillipo 16C – Restaurant de lux situat destul de departe de centrul istoric, insa merita drumul pentru preparatele incredibile din fructe de mare, servite chiar pe faleza.
Da Donato dal 1956 Antica Trattoria e Pizzeria – Via Silvio Spaventa 42 – Situat in apropiere de Gara Centrala, este unul dintre cele mai apreciate restaurante, oferind pizza, paste si fructe de mare excelente.
Antichi Sapori Partenopei – Via Chiaia 124 – Cu preparate excelente din paste, peste, fructe de mare, dar si pizza, restaurantul ofera o atmosfera primitoare si autentica, fiind extrem de apreciat de clienti.
Taverna dell’Arte – Rampe San Giovanni Maggiore 1A – Un mic restaurant primitor, cu preparate traditionale italiene si mediteraneene, ofera o atmosfera romantica si servicii excelente.
Januarius – Via Duomo 146/148 – In apropiere de catedrala din Napoli, poti gasi acest restaurant excelent, cu preparate traditionale, dar si inovative. Este unul dintre cele mai apreciate restaurante din oras.
1906 Imperatore – Via Duomo 218 – Unul dintre cele mai bune locuri din Napoli pentru a incerca diverse tipuri de pizza, dar si alte preparate.
Pizzeria da Gaetano – Via Casanova 109 – Pizzerie traditionala din Napoli cu preturi reduse, oferind diverse sortimente de pizza, fiind extrem de apreciata de catre clienti.
Pizzeria Napoli in Bocca – Via San Carlo 15 – O mica pizzerie autentica napoletana. Ofera pizza dupa retete traditionale intr-o atmosfera extrem de placuta.
Sorbillo – Via dei Tribunali 32 – Una dintre cele mai populare pizzerii din Napoli, chiar in centrul istoric. Ofera pizza traditionala, insa trebuie sa astepti la rand pentru a o putea savura.
Alte Activitati in Napoli
Cumparaturi – Napoli este un adevarat paradis pentru pasionatii de shopping, cu preturi destul de rezonabile in comparatie cu orasele din nordul Italiei. Exista numeroase strazi pe care poti gasi atat magazine de firma sau magazine de antichitati si artizanat. Cele mai bune zone pentru cumparaturi in Napoli includ Via Toledo, Via San Gregorio Armeno, Centrul Istoric, dealul Vomero cu Via Scarlatti, Via Chiaia si altele. Printre cele mai interesante si autentice lucruri pe care le poti cumpara in Napoli sunt scenele de nativitate (lemn sau ceramica traditionala), lichiorul de lamaie limoncello, cutiute muzicale, bijuterii, produse alimentare traditionale si altele.
Gastronomie – Pentru napoletani, gatitul este cu siguranta o arta, iar orasul va ofera infinite oportunitati de a va inalni cu gastronomia traditionala. Napoli este considerat locul de nastere al pizza, iar aici vei descoperi pizzerii istorice in care sunt respectate retetele traditionale. Insa gastronomia din Napoli ofera nenumarate alte placeri nebanuite, incepand cu omniprezentele produse de patiserie, cea mai tipica fiind sfogliatella. In restaurantele din oras veti gasi si alte preparate delicioase din peste, legume, carne, dar si nelipsitele paste.
Divertisment – Un oras atat de vibrant si incitant ca Napoli trebuie sa aiba si un divertisment pe masura, iar in functie de preferinte, vei gasi cu siguranta orice iti imaginezi aici. Opera este sinonima cu Italia, iar Teatrul San Carlo este considerat printre cele mai bune din lume pentru reprezentatii de opera sau balet. Un alt teatru superb il poti gasi la Teatro Bellini. Pentru divertisment nocturn, Napoli are un club sau bar pentru orice preferinte muzicale, iar in timpul verii, majoritatea napoletanilor se distreaza in locatii aflate pe plaje.
Plaja – Desi nu exista plaje in apropierea centrului istoric din Napoli, orasul este totusi un port si te poti relaxa pe una dintre plajele aflate la periferii, printre cele mai populare fiind Gaiola, Miseno, Miliscola, Lo Scoglione. Alternativ, poti petrece o zi intreaga pe plajele din Peninsula Sorrento, Ischia sau Capri.
Fotbal – In orasul in care Maradona este inca privit ca un erou, la peste 30 de ani dupa ce a jucat pentru echipa locala FC Napoli, fotbalul este cu siguranta sportul rege si aproape o religie pentru fanii infocati. Daca aveti sansa de a asista la o partida a echipei in Serie A, nu ezitati sa o faceti pentru ca atmosfera este cu siguranta printre cele mai incendiare din Italia si din lume.
Informatii Utile Napoli
In primul rand, trebuie sa stii ca Napoli este un oras suficient de sigur pentru orice tip de calatorie sau excursie. Desi in trecut nu avea o reputatie tocmai buna, fiind considerat unul dintre cele mai periculoase orase ale Italiei, asalatat de problemele cu saracia, mafia si gestiunea gunoaielor, Napoli s-a transformat enorm in ultimii 20 ani. Desi mai are problemele sale, este o destinatie ce merita vizitata pentru frumusetea sa fascinanta si atmosfera autentica. Cu toate acestea, exista inca zone in care nu ar fi indicat sa va aventurati, mai ales dupa inserat. Odata ajuns in Napoli, primul sfat ar fi sa va cumparati un card turistic valabil pentru 3 zile, care va ofera inclus si transportul gratuit cu orice mijloc. Daca doriti sa petreceti ceva timp si inafara orasului, ar fi indicat sa luati cardul pentru toata regiunea Campania ArteCard (Tutta la Regione 3 Giorni). Acesta costa 32 euro si pe langa transportul gratuit pe majoritatea liniilor de autobuz, metrou, tramvai si tren, va ofera intrarea gratuita la primele doua obiective turistice si reduceri pentru toate celelalte obiective turistice incluse. Exista si un card doar pentru orasul Napoli, ce costa 21 euro si intrarea gratuita la primele 3 obiective turistice, plus reduceri si discounturi diverse. Vei economisi nu doar bani, ci si timp, pentru ca nu mai trebuie sa cumperi bilete pentru fiecare calatorie. Un alt sfat ar fi sa incepi explorarea orasului cat mai devreme si sa vizitezi obiectivele cele mai faimoase la prima ora de deschidere, pentru ca acestea sunt foarte aglomerate mai ales in timpul sezonului turistic. De asemenea, daca este posibil, incearca sa iti planifici o calatorie mai lunga in Napoli, pentru ca in apropiere se afla o multime de destinatii turistice fascinante pe care le poti vizita cu usurinta (Pompeii, Vezuviu, Caserta, Capri, Ischia, Coasta Amalfitana, etc.)
Excursii din Napoli
Pompeii si Vezuviul – Pentru a vizita fascinantul parc arheologic Pompeii, vei avea nevoie de cel putin jumatate de zi. Poti ajunge la Pompeii cu trenul de pe linia locala Circumvesuviana, ce pleaca dintr-o sectiune speciala a Garii Centrale din Napoli. Cauta linia 3 si trenurile ce merg in directia Sorrento, iar destinatia este gara Pompeii Scavi. Calatoria dureaza aproximativ 40 minute, iar intrarea este amplasata la mica distanta de gara. Biletul de intrare la Situl Pompeii costa 15 euro, insa daca aveti cardul turistic Campania ArteCard puteti intra gratis sau cu reducere. Complexul esite deschis intre orele 9 si 19.30 in timpul sezonului turistic (ultima intrare la ora 18). Recomand sa ajungeti cat mai devreme posibil, preferabil intre 9 si 10, pentru ca acesta este una dintre cele mai aglomerate destinatii turistice din Italia. In momentul eruptiei vulcanului Vezuviu din anul 79, Pompeii era unul dintre cele mai infloritoare si importante orase de pe coasta Campaniei, cu toate ca deja fusese lovit de un cutremur cu cativa ani inainte. In urma imensei tragedii ce a ingropat Pompeii si multe alte localitati antice sub tone de cenusa si noroi, au ramas unele dintre cele mai bine conservate ruine din antichitate. Volumul imens de opere de arta excavate din acest sit este impresionant, oferind o imagine fascinanta asupra vietii de acum doua milenii. Printre cele mai interesante obiective din cadrul acestui sit extins sunt Amfiteatrul, Forumul, Termele, Templul lui Augustus, Templus lui Apollo, Templul lui Venus, Basilica, Templul Doric, Odeonul, Teatrul, Casa Faunului, Casa Vettii, Casa Poetului Tragic, Casa Labirintului si multe altele. Poti continua ziua cu o excursie spre Muntele Vezuviu, umbra permanenta si amenintatoare asupra orasului Napoli si a intregii coaste napoletane. Este considerat unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume, pentru ca peste 3 milioane de oameni locuiesc in aria de pericol permanent. Eruptia din anul 79, atunci cand a ingropat Pompeii, Herculaneum si alte asezari din zona arata puterea sa distructiva. Cu toate acestea, Vezuviul astazi este un obiectiv turistic, aria din jurul sau fiind declarata parc national. Daca doresti sa vizitezi craterul vulcanic, exista autobuze speciale ce pornesc din apropierea garilor din Ercolano si Pompeii spre parcarea aflata la 1000 metri inaltime. De acolo, te poti alatura unui tur ghidat al craterului sau poti explora unul dintre cele noua trasee turistice. Biletul de intrare costa 10 euro si poti inconjura craterul pe cont-propriu sau poti astepta un tur ghidat de un vulcanologist ce poate explica peisajul unic din jur. Dincolo de partea educativa a recreativa a acestui tur, nu vei regreta posibilitatea de a admira panoramele superbe asupra golfului Napoli.
Caserta – Orasul Caserta din Campania adaposteste unul dintre cele mai fabuloase si impresionante palate din Europa, un complex regal fascinant ce a fost inclus in patrimoniul UNESCO. Palatul Regal de la Caserta si domeniul sau este considerat printre cele mai reprezentative exemple de arta baroca, precum si una dintre cele mai mari resedinte regale din lume. A fost construit de Casa de Burbon pentru Regii de Napoli din timpul Regatului celor doua Sicilii, in secolul al 18-lea. Imaginat si construit ca o resedinta ideala, urmand proiectul original al faimosului arhitect Luigi Venvitelli, palatul a servit si alte scopuri in secolul trecut. Printre multe alte superlative, Palatul Regal Caserta are 1200 camere pe 5 niveluri, dintre care peste 20 de camere regale, o biblioteca uriasa si un teatru construit dupa modelul teatrului San Carlo din Napoli. Din punctul de vedere al volumului efectiv, este cel mai mare din lume, insa exista si alte constructii anexe ce facilitau viata la curtea regala. O gradina imensa de 120 hectare inconjoara palatul, inspirata si ea de cea de la Palatul Versailles, in care pot fi admirate numeroase fantani, cascade si sculpturi superbe. Un tur al interiorului ofera o imagine fascinanta a fastului si opulentei regale, cele mai impresionante atractii fiind Sala del Trono, Sala di Astrea, Sala di Marte, Scara Regala, Capela Palatina, Teatrul Regal, Pinacoteca, Biblioteca Palatina, apartamentele regale si multe altele. Palatul Regal, Parcul si Gradina Engleza sunt deschise de in fiecare zi cu exceptia zilei de Marti, insa in timp ce palatul este deschis intre 8.30 si 19.30, parcul si gradina se inchid ceva mai devreme. Biletul de intrare pentru toate aceste obiective este 14 euro si ar fi pacat sa nu vizitezi tot domeniul daca ai facut drumul pana aici. Ca sa ajungi la Palatul Regal Caserta din Napoli, poti lua trenul din gara centrala, calatoria dureaza aproximativ 40 minute si costa sub 5 euro. Alternativ, poti gasi si autobuze cu destinatia Caserta.
Ischia – Cea mai mare dintre insulele aflate in apropierea orasului Napoli, Ischia este destinatia perfecta pentru o zi departe de agitatia caracteristica orasului, dar si de foarte aglomerata insula Capri. Principala industrie din Ischia este turismul, indeosebi cel orientat in jurul izvoarelor termale si centrelor spa din insula. Pentru a ajunge in insula Ischia din Napoli, cea mai buna varianta sunt cursele ferry din porturile Beverello sau Porta di Massa. O calatorie dureaza intre 1 si 2 ore, in functie de tipul de ferry sau naveta rapida pe care il iei, iar biletul depinde de acelasi lucru, fiind intre 20 si 30 euro pe sens. Desi a trecut prin perioade istorice tragice si inca sufera de pe urma dezvoltarii imobiliare haotice, Ischia este una dintre cele mai captivante si fermecatoare destinatii imaginabile. Pe langa plajele superbe si centrele wellness, in Ischia vei gasi cultura si istorie, natura salbatica si o atmosfera autentica. Exista multe locuri de vizitat in Ischia, iar o zi va fi cu siguranta incarcata de experiente unice. In primul rand, nu trebuie sa ratezi Castelul Aragonez, construit pe o stanca din apropierea insulei acum peste doua milenii, insa a fost consolidat si dezvoltat de-a lungul timpului. In trecut, castelul era locuit de mii de oameni, ca un oras in miniatura, cu numeroase biserici si manastiri. Multe dintre acestea, dar si gradini, muzee, terase panoramice si altele pot fi vizitate in timpul unui tur. Pe de alta parte, trebuie sa vizitezi si Gradinile La Mortello, considerate ca cel mai frumos parc din Italia. Aici vei intalni o lume magica, inconjurat de mii de specii de plante, dar si animale din intreaga lume, toate pe fundalul albastrului marii. Nicio vizita in Ischia nu este completa fara cateva momente de relaxare, fie pe una dintre plajele insulei, fie cu o vizita la izvoarele termale ce pot fi gasite chiar si pe unele plaje. Alte obiective extrem de interesante din Ischia includ Vila La Colombaia, Gradinile Ravino, Turnul Guevara, Muzeul Pithecusae, Turnul Il Torrione din Forio, Biserica Soccorso, Formatiunile Fungo din Lacco Ameno si cateva grote superbe ce pot fi vizitate in tururi cu barca.