Paris, mon amour…cum probabil au zis si vor zice milioane de turisti sositi in orasul luminilor, orasul indragostitilor, orasul modei si zeci de alte epitete pe care le-a primit de-a lungul anilor! A descrie Parisul in cateva cuvinte este cu adevarat imposibil si e demn de compatimire cel ce incearca. Adevarul este ca o vizita la Paris este unica si nu poate fi egalata de nimic altceva. Odata ce ai vazut Parisul poti cu adevarat sa te numesti turist, chiar daca exista mii de alte locuri de vizitat, unele mai frumoase, altele mai interesante, iar altele mai primitoare. Insa nicaieri nu exista o atmosfera care sa se asemene orasului, chiar daca multe alte destinatii au cartiere sau locuri ce adopta imaginea unei asemanari cu Parisul. O vizita de 4 zile in Paris este cu siguranta insuficienta pentru a descoperi farmecul fascinant si mosternirea culturala de secole a acestei destinatii. Unul dintre cele mai mari orase ale lumii, are o populatie de peste 12 milioane de locuitori in zona metropolitana, cu peste 2 milioane concentrate orasul propriu-zis. Paris are radacini adanci in istorie, incepand cu asezarea celtico-romana Lutetia, numele actual provenind de la parisii, un trib galo-celtic din regiune. In prezent, Parisul este una dintre metropolele lumii, un oras influential si inovator, cunoscut mai ales pentru cultura, moda si bucatarie, dar si ca cea mai romantica destinatie turistica din lume.
A cutreiera stradutele si a te imbata cu mireasma unui oras etern trebuie sa fie printre cele mai frumoase experiente ale unei vieti. A petrece cateva zile in Paris aduce cu sine amintiri ce raman in memorie pentru toata viata. Este greu sa gasesti un singur singur loc pe care sa-l numesti cel mai drag din acest oras. Dincolo de sclipitoarele vitrine de pe Champs-Elysees gasesti o lume scufundata in intr-o reverie creativa pe aleile din Montmartre, din inaltimea ametitoare a Turnului Eiffel poti cobori in catacombele subterane pline de mistere, iar dintre miile de capodopere inestimabile ale Luvrului poti trece la observarea vietii cotidiene a parizienilor prin cartierele neinvadate de turisti. Ajungand in Paris, timpul trebuie incetinit si trebuie sa inveti sa privesti, sa simti, sa intelegi ce se petrece dincolo de tabloul frumos pictat de milioane de turisti aflati intr-o fuga continua. In definitiv, Parisul nu poate fi descoperit cu adevarat intr-o viata intreaga, insa merita incercat…
Cum Ajung in Paris?
Desi ar trebui sa expun aici o lista cu posibilitati de a ajunge in Paris, singura modalitate cu adevarat viabila ramane avionul, distanta de peste 2000 km de la Bucuresti fiind mult prea mare pentru o calatorie cu masina sau autocarul. Atat Wizz Air, cat si Blue Air, opereaza curse aeriene low-cost spre Paris, cu preturi intre 50 si 100 euro, in functie de perioada si promotii. Wizz Air are legaturi aeriele cu Parisul din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Craiova, Iasi, Sibiu, in timp ce Blue Air opereaza curse din Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Brasov si Oradea. Trebuie sa retineti ca ambele companii aterizeaza pe aeroportul Paris Beauvais, aflat la aproximativ 70 km de oras. Va trebui sa luati autobuzul spre centru ce mai adauga 1 ora si in jur de 20 euro (dus-intors) la calatorie. Exista si curse aeriene de linie directe spre Paris, operate de Tarom si Air France.
Transportul in Paris
CU METROUL – Este cea mai rapida si convenabila metoda de transport in Paris, existand legaturi cu aproape toate atractiile turistice si locurile ce merita vizitate. Daca va cumparati un abonament sau aveti cardul turistic Paris Pass, nu mai trebuie sa aveti grija cumpararii de bilete la metrou pentru fiecare calatorie. Orasul are una dintre cele mai dense retele de metrou, cu statii foarte apropiate si nu mai putin de 14 linii principale si altele de legatura. Un bilet costa in jur de 2 euro, insa exista reduceri mari daca va cumparati un tichet de 10 calatorii, un abonament de o zi sau chiar de o saptamana. Atentie mare la bilete pentru ca trebuie sa le pastrati cu voi pana ce coborati si iesiti din statie.
CU AUTOBUZUL – Atunci cand nu puteti gasi legaturi prea facile cu metroul, merita sa incercati si reteaua de transportul public suprateran. Desi mai complicat sa gasiti o destinatie cu autobuzul, calatoriile sunt mai placute pentru admirarea orasului, iar biletele sunt aceleasi ca cele pentru metrou. De asemenea, autobuzele au sisteme de afisaj ce va arata exact la ce statii urmeaza sa opreasca.
CU TAXIUL – Spre deosebire de alte destinatii, in Paris nu exista chiar atat de multe taxiuri pe cat s-ar crede, uneori fiind dificil sa gasiti unul. Oricum, din cauza traficului foarte aglomerat, in timpul zilei nu este prea indicat sa calatoriti cu taxiul. Noapte, tarifele taxiurilor sunt mai mici decat ziua.
PE JOS – Una dintre cele mai mari placeri si experiente este sa descoperi Parisul pe jos, iar majoritatea obiectivelor turistice se afla la relativ mica distanta intre ele. Desigur, poti combina mersul pe jos cu metroul pentru destinatii mai lungi si pentru a evita epuizarea.
4 Zile in Paris
Puneti deoparte patru zile pline de inspiratie si farmec pentru a explora si admira cele mai frumoase si interesante locuri din magicul Paris. Desi nu veti putea vedea tot ce are de oferit aceasta destinatie unica, va veti indragosti de Paris suficient de mult pentru a planifica urmatoarea calatorie.
ZIUA 1
Dimineata – Puteti incepe prima zi in Paris cu poate cel mai recunoscut simbol al orasului, dublat de panorama aeriana impresionanta. Turnul Eiffel a inceput ca un monument ciudat al Parisului, considerat inutil si chiar inestetic de multi, ajungand insa ca de-a lungul timpului sa fie iubit de parizieni si turistii ajunsi in apropierea sa. Mergeti la prima ora in apropiere pentru a evita cozile extrem de lungi ce se formeaza aproape in orice sezon de cei ce doresc sa il viziteze. Cu milioane de turisti ce urca in turn in fiecare an, s-au amenajat 3 platforme la diferite inaltimi pentru a admira orasul de sus.
Prima este la 57 metri, a doua la 115 metri iar ultima ofera cu adevarat senzatii extreme la 276 metri. Puteti opta pentru scari daca aveti conditie fizica si nu va e frica de inaltimi, insa puteti urca si cu liftul. Turnul este deschis aproape intreaga zi, incepand cu 9.30 dimineata, iar tarifele incep de la 10 euro pentru a urca scarile pana la a doua platforma, un bilet pentru ultima platforma cu liftul pentru un adult fiind 25 euro. Din turn puteti admira centrul istoric al Parisului de sus, precum si la mare distanta in zilele senine. Trebuie sa va intoarceti si seara pentru a-i admira iluminatul unic. Exista si un restaurant si un mic muzeu pe care il puteti vizita. Odata ce coborati din Turnul Eiffe, puteti incheia dimineata cu plimbare prin Champ de Mars spre Scoala Militara sau prin Gradinile Trocadero prin fata Palatului Chaillot.
Dupa-amiaza – Dupa pranz, indreptati-va spre Arcul de Triumf, una dintre cele mai aglomerate dar si superbe intersectii din lume. 12 bulevarde importante pleaca in toate directiile din piata Charles de Gaulle ce cuprinde si arcul. Exista o platforma deasupra de unde puteti admira o panorama interesanta. Cel mai faimos bulevard al Parisului se deschide tot de aici spre est, aliniind hoteluri si magazine luxoase, palate si cafenele elegante. Bulevardul Champs-Elysees a ajuns sa aiba o faima mondiala, destinatie unica de cumparaturi si plimbari. De-a lungul sau, puteti admira fatadele impresionante si daca aveti un buget de cumparaturi mai generos, veti gasi cu siguranta orice va imaginati, in domeniul modei cel putin. Printre cladirile a caror arhitectura merita admirata, puteti intra pe Avenue Winston Churchill pentru Grand Palais si Petit Palais, doua monumente senzationale construite pentru Expozitia Universala din 1900, adapostind azi muzee si expozitii.
Continuand vizita prin superba Piata Concorde si prin Gradinile Tuilleries, cel mai vechi si faimos parc francez, veti ajunge in fata Luvrului, insa acesta necesita mai mult timp si il puteti programa pentru a doua dimineata. In schimb, puteti trece podul peste Sena si intra la Muzeul Orsay, ce a devenit in scurt timp de la deschidere unul dintre cele mai interesante muzee de arta ale Europei. Fosta gara si fostul hotel devenite acum Muzeul Orsay adapostesc opere de arta ale maestrilor din perioada cuprinsa intre 1848 si 1914, printre care se remarca Monet, Renoir, Degas, Cezanne sau Rodin. Muzeul este deschis de la 9.30 dimineata si se inchide in jurul orei 5 dupa-amiaza (joia pana la 9 seara), iar un bilet normal pentru adulti costa 12 euro.
Seara – Puteti incheia o prima seara in Paris cu o plimbare romantica pe cheiurile Senei, descoperind farmecul Parisului sub lumina noptii. Orasul ia o noua infatisare dupa lasarea intunericului, locurile familiare din timpul zilei aparand intr-o cu totul alta lumina. Va puteti intoarce pe Champs-Elysees unde traficul nu incetineste pana mult dupa miezul noptii sau puteti admira luminile ce imbratiseaza Turnul Eiffel.
ZIUA 2
Dimineata – Luvrul a depasit demult notiunea de simplu muzeu, fiind o adevarata experienta culturala complexa. Desi ai nevoie de cateva zile pentru a explora pe deplin toate colectiile si a admira fiecare opera de arta expusa aici, iti poti face o idee despre comorile din Muzeul Luvru intr-o jumatate de zi. Daca va faceti un plan concis cu cele mai importante atractii sau cel putin cele care va intereseaza, puteti spune ca ati vizitat acest muzeu daca ii alocati 4-5 ore ale unei dimineti. Intrarea in muzeu este in partea estica a gradinilor Tuileries, sub celebra piramida de sticla. Unul dintre cele mai mari si bogate muzee din lume a fost la inceputuri o mica fortareata, apoi palat regal, pentru ca apoi sa adaposteasca colectiile regale de arta ce erau mereu in crestere.
De la antichitati la picturi celebre si de la sculpturi la alte opere de arta, salile muzeului creaza un spatiu fascinant de cunoastere si admiratie ce trebuie descoperit atat cu ochii cat si cu inima. Cele peste 30.000 de opere expuse sunt dispuse in trei aripi cu patru etaje si sapte sectoare principale: Orientul Antic, Egiptul Antic, Etruscii, Grecia si Roma Antica, Obiecte de Arta, Sculpturi, Picturi, Afise si Desene. Luati cu incredere o harta de la info-desk, pentru ca altfel veti pierde ore cautand ceea ce va intereseaza. Muzeul Luvru este deschis zilnic (inchis martea), intre orele 9 dimineata si 6 seara (joia este deschis pana la 9.45 seara), iar biletele de intrare costa 17 euro.
Dupa-amiaza – Dupa ce iesiti de la Luvru si va reflectati la tot ce ati descoperit in timp sa savurati pranzul in apropiere, indreptati-va spre Ile de la Cite, leaganul civilizatiei pariziene, locul de unde a plecat dezvoltarea orasului. Cea mai faimoasa atractie a insulei este Catedrala Notre Dame, un simbol aproape etern al Parisului, construita timp de peste 200 ani acum aproape 1000 de ani. Capodopera a arhitecturii gotic, cu turnurile sale inalte si vitraliile superbe, cu contrafortii masivi si ornamentele complicate, cu picturile interioare si orga imensa, Notre Dame reprezinta apoteoza ingineriei franceze medievale. Catedrala se deschide zilnic pentru vizite inainte de 8 dimineata si se inchide inainte de 7 seara. Accesul este liber, insa exista si zone pentru care trebuie sa platiti o taxa, turnul, cripta si trezoreria fiind interesante de vizitat.
Continuati explorarea insulei admirand monumentele istorice din apropiere, incluzand cladirea Conciergerie, Palatul de Justitie si Sainte Chapelle, parte a unui complex arhitectonic ce a servit ca palat regal in trecut. Odata ce ai descoperit prima insula, treci podul spre Ile Saint Louis, prilej pentru o calatorie romantica in timp. Un colt al Parisului de altadata poate fi gasit pentru aceasta mica insula ocolita de mornitate, cu mici piete si cafenele discrete. Plimba-te in voi pe stradutele de pe Ile St. Louis si inspira atmosfera de epoca ce emana in jur.
Seara – Printre cele mai fermecatoare experiente in Paris se numara cu siguranta o croaziera pe Sena, iar momentul apusului este poate cel mai romantic moment pentru a porni in descoperirea orasului de pe apa. Luminile orasului se aprind incet in timp ce alunecati printre miracolele Parisului. Exista numeroase optiuni din care sa alegeti cea mai potrivita croaziera, adecvata atat preferintelor cat si bugetului. Puteti opta pentru o simpla plimbare de o ora ce costa aproximativ 10 euro sau pentru croaziere mai lungi ce includ si o cina servita in atmosfera tipic pariziana.
ZIUA 3
Dimineata – A treia zi in fabulosul Paris poate incepe cu o plimbare boema pe stradutele din Montmartre, cartierul artistilor ce azi abia respira sub asediul turistilor. Inca mai puteti totusi sa simtiti atmosfera ludica si farmecul autentic al Montmartre, mai sunt inca alei aproape pustii ce respira ecoul pierdut al epocilor trecute. Un numar impresionant de artisti francezi si straini au ajuns sa numeasca Montmartre casa sau loc de inspiratie, iar printre case, ateliere, cafenele, galerii de arta, teatre si piete, veti descoperi nume celebre. Puteti trece prin vibranta Piata Tertre plina de artisti stradali, pe la Atelierul lui Picasso, Spatiul Dali, casele lui Van Gogh, Tristan Tzara sau Dalida, dar va puteti opri si la celebrele cabarete Au Lapin Agille, Moulin de la Galette sau Moulin Rouge. Montmartre este si locul perfect pentru cumparaturi in Paris, in special pentru obiecte de arta, carti, discuri vechi sau obiecte de artizanat. O experienta obligatorie este si cafeaua servita intr-una din cafenelele ce impanzesc strazile din Montmartre.
Dupa-amiaza – Dupa pranz, continuati explorarea acestui cartier uimitor, indreptandu-va spre splendoarea alba cunoscuta ca Basilica Sacre-Coeur. Inceputa in 1876 si terminata abia peste aproape 50 de ani, impresioneaza prin arhitectura sa eleganta in stil romano-bizantin, puritatea marmurei albe si mozaicul fabulos de pe bolta altarului. Reprezinta un omagiu adus martirilor si ca o promisiune de credinta. Bazilica Sacre Coeur este deschisa in fiecare zi, iar intrarea este libera, cu exceptia domului unde se poate ajunge pe o scara ingusta exterioara. Sunt 300 de trepte abrupte pana sus, insa panorama fascinanta din dom merita orice sacrificiu.
Pentru a afla mai multe despre istoria Montmartre si a oamenilor celebri ce au trecut prin aceste locuri, puteti vizita Muzeul Montmartre. Deschis zilnic de la 10 pana la 6 sau 7 seara, muzeul a fost el insusi casa multor artisti si cuprinde picturi, desene, fotografii si manuscrise despre istoria cartierului. Biletul pentru adulti costa in jur de 10 euro. In apropiere, puteti intra si la Espace Dali, o expozitie permanenta dedicata operei lui Salvador Dali, in special sculpturilor si gravurilor sale. Cu peste 300 de exponate, veti descoperi aici si copii 3D ale picturilor suprarealiste ale artistului.
Seara – Pentru a intra cu adevarat in atmosfera boema a Parisului si a cartierului Montmartre, merita sa asistati la un spectacol intr-una dintre locatiile cunoscute de aici. Daca vreti cu adevarata experienta suprema, rezervati locuri la un show de cabaret, Moulin Rouge fiind cel mai faimos cabaret din lume, cu spectacole cu adevarat fascinante. Puteti opta pentru vizionarea unui spectacol ce costa in jur de 100 euro, sau puteti include si o cina inspirata din bucataria franceza. Pentru o selectie de activitati antrenante si spectacole de cabaret in Paris, puteti cauta in site-ul Viator.com.
ZIUA 4
Dimineata – Pentru ultima dimineata a calatoriei in Paris, o plimbare in natura este perfecta pentru a reflecta la tot ce ati experimentat in ultimele zile, dar si pentru a va pregati pentru ultimele vizite. Gradina Botanica din Paris sau Jardin des Plantes asa cum e cunoscuta de localnici este cea mai mare si frumoasa din tara, dar si una dintre cele mai interesante din Europa. Acest complex fermecator, un adevarat colt de natura in inima Parisului, cuprinde pe langa gradinile unde puteti admira mii de specii de plante, si patru cladiri principale, considerate galerii ale Muzeului de Istorie Naturala. Le puteti vizita in orice ordine doriti sau doar pe cele ce prezinta mai mare interes.
Galeria Evolutiei (Zoologie), Galeria de Mineralogie si Geologie, Galeria de Paleontologie si Anatomie Comparata si Galeria Botanica prezinta segmente diferite ale istoriei naturale din intreaga lume. Complexul mai cuprinde si alte atractii interesante, inclusiv o mica menajerie zoo, o gradina de iarna, o gradina de trandafiri si altele, formand o experienta complexa si fascinanta. Gradina este deschisa zilnic de la 8 dimineata pana seara la 6 sau 7, in functie de sezon, accesul fiind liber. Galeriile muzeului sunt deschise zilnic (inafara de marti), pretul unui bilet fiind intre 7 si 10 euro.
Dupa-amiaza – Dupa pranz, indreptati-va spre Piata Bastiliei, unde puteti descoperi o parte din istoria zbuciumata a Parisului. De aici, va puteti indrepta spre Muzeul Picasso, gazduit intr-o cladire superba construita in secolul 17. Muzeul cuprinde o colectie impresionanta de opere ale maestrului Pablo Picasso, mii de picturi, desene, ceramica si alte opere de arta, precum si opere ale altor artisti din colectia personala a lui Picasso. Intr-o prezentare cronologica splendida, muzeul prezinta si fotografii, manuscrise sau obiecte personale ale artistului pentru a crea un context complet. Muzeul Picasso este deschis de marti pana duminica intre 10.30 si 18 (in weekend de la 9.30), iar pretul biletului de intrare este 11 euro.
Continuand calatoria prin lumea artei universale, la cateva strazi distanta trebuie sa vizitati si Atelierul Brancusi. Fostul studio al lui Constantin Brancusi a fost donat statului francez in 1957 si spatiul de azi aflat in apropierea Centrului Pompidou adaposteste sculpturi, desene, fotografii si alte elemente ce amintesc de viata si opera sculptorului roman. Insusi spatiul atelierului este organizat de artist pentru a crea adevarate opere de arta din mai multe creatii, fiecare ocupand un spatiu precis determinat. Atelierul este deschis intre orele 14 si 18, exceptand martea. De aici, pentru un ultim omagiu adus lui Brancusi, puteti lua metroul spre Montparnasse, o alta zona artistica a Parisului. In cimitirul din Montparnasse se odihnesc o pleiada de artisti si personalitati universale, printre care si Constantin Brancusi, al carui mormant il puteti vizita alaturi de ale lui Baudelaire, Sartre, Beavoir sau Quinet.
Seara – Ultima seara in Paris o puteti petrece intr-o zona complet diferita de tot ce ati vazut pana acum. Modernul cartier La Denfense apare ca un oras al viitorului teleportat in Parisul romantic si autentic. Cu toate acestea, are un farmec aparte, cu cladirile sale inalte si arhitectura avangardista. Simbolul acestui cartier futurist este Grande Arche, terminat in 1989 si reprezentand o imensa fereastra spre lume in care ar putea incapea usor Notre Dame. Puteti alege intre admirarea si fotografierea arhitecturii, cafenelele sau magazinele din zona!
Recomandari Hoteluri in Paris
La Villa Royale 4*
Locul perfect pentru un sejur cu adevarat somptuos, acest hotel luxos este amplasat chiar langa statia de metrou Pigalle, la doi pasi de Sacre-Coeur. Cu o atmosfera neo-baroca si un stil Rococo, aduce un omagiu celebritatilor pariziene si internationale.
Hotel Gabriel 4*
Oferind o atmosfera extrem de primitoare si comfortabila, dar si un stil art-deco unic, Hotel Gabriel este amplasat in apropiere de piata Republique. Are toate serviciile de care ati avea nevoie, inclusiv un lounge bar cu decor suprarealist.
Nouvel Hotel Eiffel 3*
Aflat printre cele mai apreciate hoteluri din zona, este situat langa o statie de metrou, dar si la doar 20 minute de mers pe jos de Turnul Eiffel. Hotelul are un stil contemporan extrem de elegant, oferind toate utilitatile si serviciile necesare unei vizite.
Champerret Heliopolis 3*
Hotel ce primeste recenzii foarte bune, este amplasat la aproximativ 1 km de centru, cu acces foarte usor la o statie de metrou. Camerele sunt foarte comfortabile, cu accent pe un design modern. Oferta parcare si internet gratuit, dar si un mic dejun gustos.
Hotel de Reims 2*
Hotelul este situat la doar 5 minute de Gara Lyon sau 15 minute de Gradina Botanica, dar si aproape de statii de metrou. Ofera camere elegante si moderne, cu toate utilitatile necesare, un personal primitor, mic dejun si numeroase alte facilitati.
Regyn’s Montmartre 2*
Boutique hotel situat in piata Abbesses din Montmartre, cu acces rapid si usor atat la principalele atractii din zona, dar si la mai multe statii de metrou. Ofera mic dejun tip bufet, camere spatioase, lifturi, internet, dar si panorame exceptionale ale Parisului.
Le Village Montmartre
Hostelul Le Village Montmartre by Hiphostels este situat la aproximativ 10 minute de bazilica Sacre-Coeur, in cartierul boem Montmartre. Ofera dormitoare de 4-6 locuri, dar si camere duble si single, zona de divertisment si internet wireless in toate camerele.
The Loft Boutique Hostel
Acest hostel modern este amplasat in districtul 20 din Paris, la cateva minute de o statie de metrou. Ofera cazare de calitate in dormitoare de 4-8 locuri, dar si camere single sau duble. Puteti opta pentru mic dejun inclus, dar aveti la dispozitie si o bucatarie utilata.
Les Piaules Hostel
Una dintre cele mai bine cotate unitati de cazare din Paris, Les Piaules este amplasat in apropierea zonei Belleville, foarte aproape de o statie de metrou. Este un hostel foarte chic si elegant, oferind cazare atat in dormitoare cat si in camere single ori duble.
Recomandari Restaurante in Paris
Le Cinq (avenue George V 31) – Unul dintre cele mai luxoase si rafinate restaurante din Paris, pregatiti-va pentru o experienta gastronomica unica si de neuitat. Restaurantul se afla in cadrul hotelului Four Seasons.
Le Taillevent (rue Lamennais 15) – Un restaurant de traditie in Paris, cu o servire impecabila si o atmosfera primitoare. Ofera preparate traditionale franceze pregatite in maniera profesionala si creativa.
Se’bon (rue d’Orsel 62) – Intr-o atmosfera extrem de placuta si relaxata, este un restaurant cu recenzii excelente, proprietarul fiind si bucatar excelent. Un restaurant cu putine locuri dar cu o oferta de inalta clasa.
L’Ange 20 (rue des Tournelles 44) – Un restaurant primitor cu preturi moderate, dar cu un meniu variat si delicios. Atmosfera este foarte relaxata si primitoare, iar vizitatorii recomanda vinul case si mielul.
La Jacobine (rue Saint Andre des Arts 59) – Restaurant mic si prietenos, cu o bucatarie frantuzeasca delicioasa si preturi moderate. Ofera un meniu foarte variat cu preparate inovative.
Les Apotres de Pigalle (rue Germain Pilon 2) – Restaurant mic si cochet unde principala atractie sunt tapas de toate varietatile posibile. Extrem de popular si apreciat de catre vizitatori.
Sacree Fleur (rue de Clignancourt 50) – Specializat in preparate din carne, mai ales friptura de vita, acest mic restaurant este situat langa Sacre-Coeur si ofera o atmosfera intima si o servire ireprosabila.
Midi 12 (rue La Fayette 12) – Cunoscut mai ales pentru varietatea mare de clatite pe care o ofera, acest mic restaurant ofera si alte preparate, mai ales pentru pranz.
La Petite Rose des Sables (rue de Lancry 6) – Un mic restaurant intim ce ofera o experienta unica. Restaurant de familie, cu un numar foarte mic de oaspeti si anumite ore de deschidere.
Alte Activitati in Paris
Shopping – Parisul este este una dintre cele mai bune destinatii turistice pentru cumparaturi din lume, recunoscuta mai ales pentru industria modei, dar si multe alte articole. Exista o multitudine si varietate foarte mare de oportunitati de shopping in Paris, incluzand marile magazine comerciale cum sunt Galeriile Lafayette sau Printemps, magazinele si buticurile designer-ilor din districtiele de high-fashion, mall-urile outlet dinafara orasului, targurile de vechituri si magazinele de antichitati si altele. Printre cele mai cunoscute strazi si zone de cumparaturi se numara bulevardele Champs-Elysees, St. Germain, Hausmann, Rue du Commerce, Rue St. Dominique, Rue de Rivoli, Les Halles, dar si Triunghiul de Aur al modei format din strazile Montaigne, George V si Francois Ier.
Gastronomie – Gastronomia franceza este recunoscuta la nivel mondial, iar Parisul este cea mai buna destinatie pentru experiente gastronomice variate. Sute de restaurante renumite duc mai departe traditia bucatariei franceze si a bucuriei de a trai specifice francezilor. Puteti descoperi secretele acesteia trecand pragul unora dintre aceste restaurante, incercand produsele specifice sau traditionale sau luand parte la cursuri de gatit.
Agrement si divertisment – Parisul este un oras vibrant si mereu activ, de la plimbarile specifice prin parcuri si pana la spectacolele diverse ce impanzesc cartierele. Puteti opta pentru orice activitati preferati, de la a invata sa jucati petanque si inchirierea de biciclete pana la participarea la spectacole de teatru sau cabaret.
Catacombele din Paris – Daca iti plac aventurile extreme si nu ti-e frica de intuneric si spatii inguste subterane, la care poti adauga si o nota de macabru, poti vizita catacombele de sub Paris. Aceste foste tunele miniere au fost transformate intr-un imens osuar ce cuprind ramasitele a peste 6 milioane de oameni.
Informatii Utile in Paris
Pentru orice calatorie in Paris mai lunga de o zi si mai ales daca doriti sa vizitati mai multe atractii turistice, cel mai indicat ar fi sa cumparati un card turistic Paris Pass. Acesta va ofera o multime de avantaje si reduceri semnificative pentru activitati turistice variate. Puteti economisi atat timp, cat si bani cu Paris Pass, poate cel mai important avantaj fiind transportul liber si nelimitat in reteaua de transport public din Paris (metrou, RER, autobuze), in perioada de valabilitate. Pe langa aceasta, cardul include intrarea libera sau cu discount-uri importante la majoritatea muzeelor din Paris, intrare libera sau reduceri pentru alte atractii, reduceri la diverse magazine si multe altele. Pentru un adult, cardul Paris Pass costa 131 euro pentru 2 zile, 160 euro pentru 3 zile si 189 euro pentru 4 zile, insa avantajele cumulate depasesc cu mult aceste sume, mai ales daca doriti sa explorati orasul in detaliu. Pe langa acesta, puteti cauta si pe site-ul Viator, unde exista o selectie mare de activitati turistice in Paris, cum ar fi:
Acces prioritar in Turnul Eiffel cu un insotitor de grup
Tur al Muzeului Luvru ce include Monalisa si Venus din Milo
Croaziera cu cina pe Sena cu Bateaux Parisiens
Paris Food Tour: Gusturi din Montmartre
Show Nocturn in Moulin Rouge cu Sampanie
Excursii din Paris
Versailles – Simbolul suprem al regalitatii franceze a fost construit in timpul lui Ludovic al XIV-lea, inceput in anul 1661 si terminat 50 de ani mai tarziu. La aceasta capodopera arhitecturala si peisagistica au lucrat cei mai mari maestrii ai vremii, realizand un complex superb ce demonstra bogatia si influenta curtii regale. La un moment dat, peste 20.000 de oameni locuiau in fabulosul palat de la Versailles. Aveti nevoie de o zi intreaga pentre a descoperi si explora intregul complex de la Versailles, iar cel mai indicat este sa va cumparati un bilet de 20 euro ce permite accesul in toate obiectivele deschise publicului: Palatul, resedinta Trianon, expozitiile temporare, gradinile si parcul, fantana muzicala si gradinile muzicale, grajdurile regale cu expozitia de calesti. Cu cele aproximativ 2300 de camere, ar fi greu sa va gasiti drumul prin imensul palat, insa doar cele mai importante si interesante sunt deschise, cu adevarat impresionante fiind Sala Oglinzilor, Dormitorul Regelui, Capela Regala, Camera Apollo si multe altele. O experienta fascinanta este si plimbarea prin gradinile regale, cu fantanile sale impresionante. Palatul Versailles este deschis de la 9 dimineata la 5.30 sau 6.30 seara, iar accesul este facil, distanta fata de Paris fiind de 70 km (RER C sau trenul din gara St. Lazare).
Disneyland – O aventura pentru intreaga familie, insa mai ales pentru copii, parcul tematic Disneyland Paris reprezinta o experienta magica si antrenanta. Puteti ajunge la Disneyland (32km) cu linia RER A 4 de la Gara de Lyon din Paris, iar biletul de intrare pentru o zi costa intre 42 si 79 euro pentru adulti (in functie de perioada) cu tarife putin reduse pentru copii. Biletul asigura accesul la toate atractiile si zonele tematice ale parcului, iar o zi este aproape insuficienta pentru a experimenta tot ce are de oferit Disneyland. Zonele tematice ale parcului includ Fantasyland, Discoveryland, Adventureland, Frontierland, dar si Main Street USA, la care se adauga hoteluri, restaurante, magazine, spectacole si alte zone de agrement. Peste 50 de atractii si peste 200 de activitati formeaza o experienta senzoriala extrema la care pot participa cu siguranta si adultii. Montaigne-rousse, carusele, trenulete, case bantuite, vase de pirati, show-uri live, personaje de poveste si multe altele asteapta vizitatorii dornici de distractie.
Chartres – Micutul orasel Chartres se aflat la aproximativ 70 km de Paris si la prima vedere nu ar atrage atentia daca nu ar detine una dintre cele mai frumoase catedrale din Franta si din lume. O capodopera superba a arhitecturii gotice, Catedrala Chartres a fost ridicata in secolul XIII si este dedicata Fecioarei Maria, adapostind relicvele valului ei ce fac parte din tezaur. Pe langa silueta sa impunatoare si masiva, cu turnurile inegale rezultate in urma unor foste constructii, ceea ce impresioneaza cu adevarat este interiorul, iluminat splendid de 176 de vitralii ce creaza o atmosfera unica. Catedrala a devenit un adevarat loc de pelerinaj. Oraselul mai detine cateva atractii interesante ce merita descoperite, cateva stradute cu cladiri istorice medievale dar si cateva muzee.
Tur Independent al Mont St-Michel din Paris
Tur al Castelelor de pe Valea Loarei cu Chambord, Cheverny si Chenonceau
Cover Photo by Paul Gaudriault on Unsplash