Basilica Cistern – Palatul Scufundat din Istanbul
Una dintre cele mai neobisnuite si misterioase atractii din Istanbul, Basilica Cistern, asa cum a ajuns sa fie cunoscuta de catre turistii straini (Yerebatan Sarnici), este o minune a ingineriei bizantine, unul dintre cele mai vechi monumente din oras si cu siguranta o experienta speciala. Un rezervor antic de apa, imens prin dimensiuni si superb prin arhitectura, Basilica Cistern din Istanbul este amplasat chiar in subteranul orasului vechi, in apropiere de Hagia Sophia si alte obiective importante din oras. Cu atatea comori istorice si culturale in jur, este usor sa treceti cu vedere acest interesant monument, insa merita cu adevarat 30 minute din timpul unei vizite in Istanbul. Este deschis in fiecare zi intre 9 dimineata si 5 dupa-amiaza, biletul de intrare fiind 20TL (in 2018 – aproximativ 20 lei). Drumul pana in subteran nu dureaza foarte mult, insa fiti pregatiti pentru o experienta unica si misterioasa.
Desi se crede ca a existat un bazin subteran si inainte, aceasta imensa constructie dateaza din timpul imparatului Iustinian (sec. VI), scopul fiind acela de a satisface cerintele tot mai mari de apa ale palatului. De altfel, odata ce intrati in acest spatiu mistic, veti vedea asemanari cu un adevarat palat subteran, impresia de maretie fiind accentuata de iluminatul subtil al zecilor de coloane imense. Avand in jur de 1500 de ani vechime, este o adevarata minune ca 336 coloane inca supravietuiesc intr-un spatiu imens, unele dintre acestea avand decoratiuni dorice si corintiene. Insa cele mai interesante aspecte le veti regasi in capatul traseului creat pe pasarele de lemn, sub forma unor baze de coloane sculptate, cunoscute drept „Capul Gorgonei”. De altfel, si alte coloane prezinta basoreliefuri interesante, cu toate ca adevarata experienta este data de spatiul ca intreg.


Basilica Cistern a fost multe secole uitata in subteranul orasului, fiind redescoperita tarziu in vremurile otomanilor dupa ce s-a descoperit ca unii oameni foloseau apa sau pescuiau prin deschizaturi din subsolurile locuintelor. Intre timp, odata ce nevoia de apa din subteran a disparut, locul a fost organizat ca obiectiv turistic permanent si uneori ca spatiu pentru desfasurarea de evenimente culturale. Vizitand acest palat scufundat, asa cum a fost poreclit de locuitori, am avut impresia unei calatorii intr-o alta dimensiune, coborand astfel printre firele timpului cu mii de ani in urma. Scara uriasa a constructiei si frumusetea adesea sumbra a acestei minuni antice sunt cu adevarat impresionante, creand o impresie profunda. Multi vizitatori sunt surprinsi si contrariati de pestii ce apar ca o naluca intr-un bazin spre finalul vizitei, insa se pare ca exista dovezi ale existentei acestora din cele mai vechi timpuri. Basilica Cistern si randurile sale de coloane au aparut si intr-unul dintre filmele clasice James Bond!
Hoteluri in apropiere de Basilica Cistern
Hotel Merial
Avand camere decorate in stil traditional otoman, hotelul este situat la cativa pasi de Basilica Cistern. Ofera servicii de o calitate foarte buna, conform recenziilor pozitive ale clientilor.
Hotel Modern Sultan
Situat la doar 2 minute de mers de Basilica Cistern, hotelul ofera cazare in camere decorate superb in tendinte moderne si unice. Este excelent apreciat de catre oaspetii hotelului.
Hostel Cheers
Este situat la doar cateva minute de mers pe jos de Basilica Cistern si de alte atractii importante. Ofera cazare excelenta in camere private decorate individual, o terasa cu bar si alte facilitati.
Lasă un răspuns