In fata noastra se deschide o misiune dificila de indata ce apare la orizont creasta solitara, deasupra ultimilor versanti impaduriti ai Carpatilor Meridionali. Acest paradis ascuns reprezinta cel mai mic parc national al tarii, dar cu toate acestea ofera o experienta incredibila, incepand cu traseul turistic ametitor ce urmeaza salbatica si abrupta creasta. Localizat in sud-vestul Romaniei, in partea nord-estica a judetului Valcea si la doar cateva ore de Bucuresti, masivul Buila-Vanturarita este o creasta izolata de calcar, parte a muntilor Capatanii, ridicandu-se cateva sute de metri deasupra muntilor din jur. Pentru a ajunge la acest parc national si la traseele sale turistice, putem urma unul dintre drumurile locale ce se desprind din DN67 spre nord, pana la satele Bistrita, Pietreni, Barbatesti sau Cheia, apoi continuand pe alte drumuri neasfaltate ce urmeaza cateva vai pana la poalele masivului si la limita parcului. Aceasta arie naturala fermecatoare ofera o varietate de locuri si experiente, incluzand trasee de drumetie incitante, chei spectaculoase, manastiri retrase si o biodiversitate bogata.
Putem ajunge pe creasta abrupta a masivului Buila-Vanturarita doar urmand unul dintre traseele de drumetie ce urca din vaile de jos, cele mai multe pe partea de sud-est. Din satul Barbatesti, putem intra pe un drum forestier ce la un moment dat devine o poteca ce urca versant pana la Manastirea Patrunsa, pe care o putem gasi in mijlocul unei poieni idilice. Comunitatea manastirii este formata din calugari ce de-a lungul timpului au construit cateva case si adaposturi in acest peisaj aproape ireal. Asezarea a fost fondata in prima jumatate a secolului 18, fiind parasita si renascand de cateva ori de-a lungul deceniilor urmatoare. Cele doua biserici ale manastirii sunt monumente istorice, cu cea noua avand o arhitectura interesanta si picturi interioare splendide. De la manastire, exista doua optiuni de a continua drumetia, fie urcand inca 1-2 ore pana pe creasta principala la Curmatura Builei, fie continuand de-a lungul versantului, spre o alta manastire izolata. Cea mai spectaculoasa aventura este constituita de traseul de creasta ce uneste cele mai inalte varfuri ce ajung aproape la 1900 de metri, oferind panorame impresionante ale vailor si muntilor din jur.
Schitul Pahomie este un alt punct de interes din parcul national, cu uimitoarea sa bisericuta ce pare sa se desprinda direct din peretele de stanca, iar locatia este deosebit de idilica. Construit initial undeva in secolul 15, schitul a fost de asemenea parasit pentru multi ani, biserica si cladirile din apropiere fiind reconstruite in secolul 20. Putem ajunge la acesta fie de la manstirea Patrunsa prin padure, fie urmand un drum forestier pe alocuri dificil ce pleaca din satul Cheia. Continuand pe acesta, putem ajunge sa exploram si Cheile Cheii, considerate printre cele mai salbatice canioane din Romania. Pentru doar cativa kilometri, paraul tumultos taie peretii verticali ai muntelui, creand o serie de pasaje inguste si cascade impresionante. Peretii de stanca se inalta la peste 400 de metri deasupra, fiind considerati cei mai mari din tara si oferind oportunitati excelente pentru alpinistii experimentati. Exista un traseu dificil ce urmeaza cheile la inaltime, fiind cunoscut drept Brana Caprelor, extrem de ingust si adesea periculos. Peste tot in acesti munti exista sansa destul de mare sa ne intalnim cu caprele negre, ce pot fi zarite zburdand printre stanci. Cativa kilometri mai spre nord, putem gasi o alta vale mai putin cunoscuta, unde se afla cheile Olanesti sau Folea, ce ofera peisaje salbatice. In partea sudica a parcului, intre manastirile Bistrita si Arnota, se afla Cheile Bistritei, inguste si scurte, unde putem admira Podul Reginei Maria, cateva mici cascade si peste o duzina de pesteri. Putin mai la nord, o alta vale interesanta cuprinde Cheile Costesti, cu o lungime de 4 km si cateva mici izvoare minerale. Pe langa caprele negre, parcul national adaposteste si alte mamifere mari, inclusiv ursi, lupi, rasi sau caprioare.
Recomandari Cazare langa Buila-Vanturarita
Hotel Suprem 3*
Rating 8.6 din 329 Recenzii!
Amplasat in statiunea Baile Olanesti, acest hotel apreciat ofera cazare in camere moderne cu aer conditionat, TV, WiFi, precum si centru wellness si restaurant!
Pensiunea Casa Vanatorilor 4*
Rating 9.0 din 171 Recenzii!
Situata in apropiere de Baile Olanesti, aceasta pensiune beneficiaza de un cadru natural de exceptie, oferind cazare in camere elegante, o mica gradina zoo si gratar!
Brancoveanu Glamping
Rating 9.8 din 58 Recenzii!
Situat in satul Varatici la doar cativa kilometri de intrarea in parc, acest complex de glamping ofera cazare in corturi de lux, mic dejun, bar si parcare gratuita!