Dintre toate minunatiile greu de caracterizat in cuvinte raspandite pe meleagurile gorjene, exista un loc ce pare desprins din mituri si legende. Oltetul, dupa ce izvoraste de sus din locul cunoscut drept Curmatura Oltetului, curge intre culmile impadurite ale Parangului intr-o parte, si ale muntilor Capatanii, in partea cealalta. De sus din munti si pana ce iese din munte pe sub zidurile manastirii Polovragi, Oltetul creeaza una dintre cele mai fascinante vai din Carpatii Romanesti. De-a lungul acesteia se insira peisaje mirifice, raul fiind in mare parte linistit, trecand prin paduri ce isi schimba aspectul cu fiecare anotimp. Cheile Oltetului si Pestera Polovragi sunt doua dintre cele mai fascinante atractii turistice din judetul Gorj.
Un drum forestier insoteste valeea pana sus spre izvoarele sale, ajungand cu greu la cabana si lacul Petrimanu. Daca mare parte a drumului se poate realiza cu orice masina, ultima ascensiune necesita mijloace auto mai puternice. Desigur, ar fi recomandat se se faca acest traseu pe jos pe orice distanta, in special pentru a va putea bucura pe deplin de frumusetea naturii din jur. Cu aproximativ 2 km inainte de a iesi dintre munti, valea pana atunci larga si linistita devine un canion salbatic. Cheile Oltetului si Pestera Polovragi ce se deschide in versantul stang sunt printre cele mai interesante atractii din aceasta parte a tarii.
Cheile Oltetului
Cheile Oltetului au fost sapate de raul Oltet intr-un masiv calcaros, intre cele doua grupe muntoase (Muntii Parang la vest si Muntii Capatanii in est). Desi se intind pe o lungime de doar 1,5 kilometri si au o suprafata de doar 150 ha, Cheile Oltetului si Pestera Polovragi din cadrul lor reprezinta un obiectiv natural spectaculos. Acest aspect se datoreaza in principal bogatiei de fenomene carstice prezente si al elementelor de vegetatie si fauna, faptce a determinat desemnarea lor ca rezervatii naturale.
Caracterul special si ineditul deosebit al cheilor Oltetului este dat de distanta foarte mica dintre peretii despartitori ai canionului, aceasta fiind de doar 4-5 metri in partea inferioara si 10-20 metri in partea superioara. In unele sectoare insa, peretii se apropie la aproximativ 80 cm (chiar in fata Pesterii Polovragi), rezultand un peisaj uluitor si extrem de rar in intreaga lume, fiind cel mai ingust canion din Europa. De-a lungul cheilor, exista si numeroase guri de pestera pe peretii verticali, iar galeriile subterane aduc apa din vaile alaturate.
In chei sunt prezente elemente de vegetatie foarte valoroase, intre speciile rare si foarte rare fiind incluse: piciorul cocosului, lacramita, gusa porumbelului, nemtisorul, panseluta de munte, trifoiul brun si altele. Pe langa acestea exista si specii de fauna de interes stiintific, lucru ce a determinat, alaturi de elementele de relief carstic, desemnarea ca arie naturala protejata in anul 2000.
Pestera Polovragi
Pestera Polovragi este situata in Cheile Oltetului din Muntii Capatanii, la 200-300 metri de la intrarea in acestea, la nord de localitatea Polovragi. Drumul ce vine din localitate, ocoleste manastirea Polovragi prin dreapta si intra imediat în chei. Accesul in pestera este foarte usor, intrarea fiind largita artificial odata cu constructia drumului forestier, iar traseul in interior nu prezinta dificultati majore. Impreuna cu Pestera Muierii, aflata in valea vecina, formeaza un complex carstic fascinant. Inainte de a sapa canionul adanc din fata pesterii, apele Oltetului au sapat peste 10 km de galerii in versantul stang al muntelui. Pestera Polovragi este printre cele mai lungi din Romania, insa traseul vizitabil are o lungime de sub 1 km.
Prima jumatate are aproximativ 400 metri si este usor accesibila iar aici se afla si cele mai interesante formatiuni speologice. Aici s-au descoperit numeroase dovezi ale locuirii pesterii din cele mai vechi timpuri. Pe rand, dacii, vracii locali sau calugarii pustnici au trecut pe aici, lasandu-si amprenta asupra locurilor. Una dintre cele mai impresionante atractii este Scaunul lui Zalmoxe, zeul dacilor, ce conform legendelor, locuia in aceasta pestera. In varful muntelui, aproximativ deasupra acestei formatiuni, se afla odata o cetate dacica, cunoscuta drept Cetatuia. Un alt obiectiv important sunt Cuptoarele, in care se presupune ca se ardea planta numita polvraga, folosita de vraci în trecut dar disparuta acum. Dupa ce se trece de un desen pe peretele pesterii semnificand Moartea, realizat cel mai probabil de un calugar in tehnica negru de fum, se ajunge la intrarea in galeria ce conduce spre etajul inferior, inca activ, unde scafandrii speologi au explorat numeroase galerii pana au reusit sa iasa în albia Oltetului. Al doilea sector al traseului turistic prezinta interes speologic prin prisma bogatiei de formatiuni geomorfologice (stalactite, stalagmite, coloane, domuri, bazine, scurgeri parietale, dantelarii). La capatul traseului turistic, galeria se micsoreaza, tavanul apropiindu-se de sol si impiedicand inaintarea turistilor. De aici, accesul este permis doar cu aprobare, echipament si sub supraveghere specializata.
Pestera Polovragi detine un tezaur inestimabil de comori, cu formatiuni speologice superbe ce pot fi admirate de-a lungul unui traseu accesibil. Tot aici pot fi descoperite si legendele ce inconjoara acest loc. Una dintre cele mai fascinante legende este legata de zeul suprem al dacilor. Se spune ca Zalmoxe ar fi oranduit viata cotidiana si spirituala a dacilor de pe tronul sau de piatra aflat in pestera. Picaturile de apa ce cad din tavanul acesteia ar fi lacrimile lui Zalmoxe, varsate pentru a plange soarta dacilor, dupa cucerirea lor de catre romani. In favoarea acestei teorii contribuie atat credinta populara inradacinata in constiinta locuitorilor, dar si multe denumiri ce s-au pastrat de-a lungul timpului. Importanta stiintifica a pesterii si formatiunile specifice valoroase au determinat declararea sa ca rezervatie speologica.
Recomandari Cazare Polovragi
CONACUL CATERINEI 3*
Rating 9.9!
Localizat chiar in centrul satului Polovragi, la cativa kilometri de Cheile Oltetului, pensiunea ofera camere exceptionale cu dotari moderne, o piscina in aer liber, bar, bucatarie comuna si o gradina extinsa!
PENSIUNEA MINODORA 3*
Rating 9.3!
Amplasat in satul Racovita din comuna Polovragi, pensiunea ofera camere cu baie privata, restaurant, bar si o gradina mare. De asemenea, ofera internet gratuit si mic dejun inclus!
CASUTA DIN LUNCA 3*
Rating 9.6!
Amplasata in centrul localitatii Polovragi, in mijlocul unei gradini superbe, unitatea de cazare ofera camere deosebite cu baie provata, lounge, bucatarie si terasa exterioara!