contact@infinitravel.ro

Circuit in Franta - 14 Zile prin Franta Turistica

Circuit in Franta – 14 Zile prin Franta Turistica

Franta este cu siguranta una dintre cele mai fascinante si fermecatoare destinatii din lume. O viata nu este de ajuns pentru a cuprinde intreaga magie a Frantei si a tuturor nuantelor pe care le implica. De pe varfurile muntilor Alpi si pana pe tarmurile Atlanticului sau Mediteranei, prin campurile de lavanda din Provence si printre castelele de pe valea Loarei, din bulevardele luxoase ale Parisului si pana in micutele satuce de munte, un circuit in Franta este o experienta unica si inspirationala. Circuitul turistic prin Franta este conceput pentru a oferi o imagine cat mai reala a ceea ce reprezinta Franta pentru cultura si civilizatia umana. El ofera o expeditie de o profunzime fara precedent in istoria, cultura si viata obisnuita a francezilor. Intr-o succesiune debordanta de locuri si oameni noi, vor fi descoperite orase superbe, sate pline de romantism, muzee ce reinvie istoria, castele fabuloase si multe altele. Programul imbina o varietate extrema de forme de turism: istoric, cultural, urban, de aventura, de shopping, incentiv. El a fost realizat astfel incât sa mentina in permanenta viu interesul turistilor, sa-i uimeasca in fiecare secunda, sa le ofere momente de neuitat. Se trece de la vizita unui castel de pe Valea Loarei, la o calatorie ireala pe deasupra norilor, de la admirarea unor locuri din patrimoniul umanitatii, la spectacole fantastice de sunet si lumina, de la cumparaturi in unele dintre cele mai luxoase magazine din lume, la cunoasterea gastronomiei si vinurilor franceze.

Traseu Circuit in Franta

Circuitul turistic prin Franta urmeaza un traseu de peste 2500 km, legand unele dintre cele mai interesante si spectaculoase atractii turistice ale tarii, pornind din nord-est (Strasbourg) si incheindu-se in sud-est la Marsilia. Circuitul nu cuprinde Parisul, deoarece acesta necesita o calatorie separata de cateva zile pentru a fi explorat in detaliu, insa ofera o varietate mare de vizite si experiente turistice unice. In cele 14 zile ale acestui circuit in Franta veti descoperi esenta spiritului francez si atmosfera speciala pe care aceasta destinatie o ofera. Circuitul este doar o propunere personala si poate fi modificat in functie de preferintele celor ce pornesc intr-o astfel de calatorie incredibila. Pentru orice circuit prin Franta, puteti gasi cele mai bune oferte de cazare pe site-ul Booking.com.

ZIUA I


In cursul zilei, sosim la Aeroportul International Strasbourg-Entzheim sau la Gara din Strasbourg.

→ ora 16.00 – Pornim pe jos prin centrul istoric al Strasburgului, admirând strazile inguste si casele din lemn, care sunt mandria insulei. Dupa aproximativ o jumatate de ora, ne oprim in fata Catedralei Notre-Dame de Strasbourg pentru o vizita emotionanta.

Catedrala Notre Dame de Strasbourg – „Capodoperă gigantică, dar delicată” (Victor Hugo) – Vizibila de la kilometri distanta, este axa in jurul careia este organizat orasul, dominand prin inaltime si splendoare. Ea este prezenta inca din Evul Mediu, constructia sa durand aproape trei secole. La exterior, fatada si spirala sunt cele mai remarcabile elemente ale catedralei. Spirala inalta de 142 de metri a facut din aceasta cea mai inalta constructie a crestinatatii pana in secolul 19. Fatada principala este de o bogatie ornamentala fantastica, fiind sculptata cu o gratie si iluminare inegalabile. La interior, mai sunt inca pastrate vitraliile originale cu reflexii aurii, precum si orga ornamentata din Evul Mediu. Dupa un urcus de 332 de trepte, ne intampina o vedere panoramica a oraşului si a imprejurimilor, de pe platforma din varf.

→ ora 17.30 – Parasim catedrala si ne indreptam spre debarcaderul din apropierea Palatului Rohan, aflat la doar 150 de metri de catedrala, pentru a ne imbarca pe un vas care ne va purta timp de peste o ora pe apele raului Ill si pe urmele istoriei de 2 milenii a acestui oras aflat in inima Europei.

Strasbourg – Este capitala Alsaciei, fiind al 7-lea oraş al Frantei si dispunand de un bogat patrimoniu arhitectural, istoric si cultural. Traditiile si ospitalitatea de care se bucura acest oras sunt renumite, „arta de a trai” parand o expresie inventata pentru Strasbourg. Pozitia privilegiata a orasului, precum si istoria sa bogata au facut ca el sa fie ales drept sediul anumitor institutii ale Europei Unite. Orasul vechi a fost înregistrat de UNESCO pe lista patrimoniului universal sub numele de „Strasbourg-Marea Insula”, fiind pentru prima oara cand intregul centru al unui oras primeste aceasta distinctie.

→ ora 19.00 – Dupa ce coborâm din vasul care ne-a purtat imprejurul insulei si dupa lectia de istorie pe care am primit-o, pornim spre unul dintre cele mai frumoase cartiere din Franta, supranumit „Mica Franta” .

  → ora 21.00 – Dupa ce am descoperit Franta medievala, este momentul pentru a descoperi placerile culinare alsaciene si ne indreptam spre restaurantul Pax, un stabiliment de caracter si de traditie familiala aflat in centrul orasului, aproape de hotelul la care vom poposi. Gazda ne ofera preparate specifice regiunii, alaturi de un pahar de vin alsacian.

  → ora 22.00 – Dupa ce am descoperit si o prima pagina din infinita diversitate a gastronomiei franceze in cadrul acestui circuit in Franta, ne indreptam spre hotelul „Diana Dauphine aflat la câteva minute distanta. Hotelul de 3 stele are 45 de camere, oferind o ambianta rafinata si primitoare.

ZIUA II


→ ora 8.00 – Luam micul dejun in hotelul in care am innoptat, iar in jurul orei 9.00, pornim pe Route d’Oberhausbergen, pentru a vizita fabrica de bere Kronenbourg si a descoperi secretele meseriei de berar; braseriile Kronenbourg avand o vechime de peste 3 secole. Vom vizita pivnitele si vom afla secretele fabricarii unei beri de calitate. Si pentru ca experienta sa fie completa, avem posibilitatea de a degusta din berea numarul unu din Franta.

→  ora 10.30 – Parasim braseria si intram pe autoruta A351, indreptându-ne spre sud. Dupa aproximativ 30 de minute sosim in localitatea Geilsposheim, pentru a vizita un alt exemplu al artei de a trai franceze: Muzeul „Secretele Ciocolatei” – Marquise de Sévigné.

Secretele Ciocolatei – Conceput ca un veritabil palat de descoperire, este compus din mai multe spatii tematice: amfiteatru, muzeu, atelier demonstrativ, salon de ceai si un spatiu de descoperire a universului ciocolatei. Vom lua parte la istoria vie a ciocolatei, de la originile sud-americane si trecand prin aristocratia secolului 18. Creată în 1898, marca Marquise de Sévigné, este ambasadorul ciocolatei franceze in intreaga lume. In atelierul de productie vom asista si vom participa activ la procesul fabricarii, putand degusta ciocolata realizata.

→ ora 12.30 – Parasim muzeul cu gustul ciocolatei inca in memorie si ne urmam drumul prin peisajul alsacian spre sud. In jurul orei 13.15, dupa 50 de kilometri parcursi, intram in comunele Riquewihr si Ribeauvillé, situate in inima podgoriilor alsaciene, sate de o frumusete rara. Vom lua prânzul in restaurantul „Caveau des Rois” (Pestera Regilor), bucurându-ne de privelistea viilor din jur de pe terasa restaurantului. Alaturi de o specialitate traditionala din carne, vom savura un Pinot Noir local, bucurându-ne de linistea provinciala.

→ ora 14.15 – Parasim si aceste meleaguri de poveste si ne indreptam spre orasul Colmar, aflat la 15 minute spre sud, pentru a vizita principalele atractii ale acestuia: Muzeul Unterlinden, Muzeul Bartholdi si Mica Venetie.

ColmarMica Venetie” – care atrage mereu numerosi turisti, isi trage numele de la alinierea originala a caselor de o parte si de alta a raului Lauch, care uda sud-vestul orasului. Muzeul Unterlinden – Fosta manastire dominicana Unterlinden, construită în secolul 13, a fost un loc de renume mistic al Evului Mediu. El a fost transformat in muzeu la mijlocul  secolului 19 si adaposteste, printre remarcabile colectii de picturi medievale si contemporane, opera Issenheim, de Matthias Grünewald, o capodopera a artei occidentale. Muzeul Bartholdi – Este vorba de casa natala a sculptorului Frédéric Auguste Bartholdi, nascut în 1834. Cladirea, edificata in secolul 15 si transformata in secolul 18, adaposteste astazi cea mai importanta colectie de opere, machete si amintiri ale creatorului Statuii Libertatii. In curtea interioara se afla grupul „Marile sprijine ale lumii”, realizat in 1902.

→ ora 16.00 – Pornim spre vest, iar dupa 10 kilometri trecem prin superbul oras Kaysersberg, câstigator a numeroase premii de frumusete. Vom admira casele vechi, podul medieval si arhitectura medievala cu care este inzestrat. Ne continuam drumul, si dupa alti 40 de km., trecem prin orasul Saint-Dié, capitala mondiala a geografiei si bunica Americii, locul unde a fost tiparita prima harta care mentioneaza continentul. Vom trece pe lânga principalele atractii: Casa botezului Americii, Catedrala, Capela Saint-Roch, ruinele castelului.

→ ora 17.45 – Sosim in localitatea Baccarat, pentru un nou capitol din aventura franceza pe care am inceput-o. Insasi numele orasului este sinonim cu rafinamentul si luxul vietii burgheze. Vom vizita Muzeul Cristalului Baccarat, si vom descoperi modul in care unul dintre cele mai de succes produse franceze ia nastere de peste 2 secole. Vizitatorii sunt invitati sa admire cele peste 500 de piese expuse sau pot lua parte la procesul de fabricatie.

→ ora 19.00 – Parasim si acest loc de exceptie si ne indreptam spre superbul oras Nancy. Dupa jumatate de ora trecem prin orasul Lunéville, admirând in trecere Castelul Lunéville, Bazilica St. Nicholas si Biserica St. Jacques.

→ ora 20.00 – Intram intr-unul dintre cele mai frumoase orase medievale, Nancy, si ne indreptam spre orasul vechi, centrul istoric si cultural al orasului. Aici intram in restaurantul La Primatiale, loc primitor, cu un usor aer burghez, pentru a incerca din specialitatile cunoscutului sau bucatar.

→ ora 21.00 – Profitând de faptul ca avem ocazia sa descoperim una dintre cele mai frumoase piete din lume dupa lasarea intunericului, ne indreptam spre centrul orasului.

Piata Stanislas – Considerata ca cea mai frumoasa piata regala din Europa, parte a ansamblului arhitectural din secolul 18 inscris in Patrimoniul universal UNESCO, ea a permis orasului Nancy sa devina cunoscut in intreaga lume. Superb exemplu al clasicismului francez, piata este inconjurată de grilaje minunat faurite si imbracate in aur, precum si de fantani  maiestuoase. In centrul pietei se afla statuia de bronz a lui Stanislas, iar pe laturile pietei se inalta cateva cladiri de exceptie: Hôtel de Ville, Opera-teatru sau Muzeul de Arta.

→ ora 21.30 – Ne indreptam spre locul in care ne vom petrece noaptea, Hotelul des Prelats. Este un hotel de 3 stele, fermecator, cu o atmosfera burgheza foarte eleganta si rafinata.

ZIUA III


→ ora 8.00 – Luam micul dejun la hotelul in care ne-am petrecut noaptea si in jurul orei 9.00  iesim in oras pentru a intregi imaginea de vis formata cu o seara inainte. Obiectivele pe care le vom intalni in plimbarea noastra matinala nu sunt cu nimic mai prejos decat ansamblul uimitor al intregului oras. Vom trece mai intai prin Piata d’Alliance, ce face parte din ansamblul UNESCO, insa este mai mica si mai intima, cu o fântâna centrala remarcabila. La câteva minute de aceasta se gaseste catedrala orasului nou, construita in secolul 18. Ne continuam drumul, intorcandu-ne in centrul istoric, unde vom trece pe sub Arcul de Triumf, copie a monumentului lui Septimius Sever de la Roma, glorificandu-l pe regele Louis al XV-lea.

→ ora 11.00 – Ne continuam drumul de descoperire a orasului Nancy, admirand vechea bursa a comerciantilor, urmata de piata „de la Carrière”, al treilea element al ansamblului inscris pe lista UNESCO si un nou exemplu al dedicatiei acestui oras pentru frumusete si perfectiune. Urmatoarea oprire va fi in fata Palatului Ducal, construit in secolul al 15-lea pentru a fi resedinta ducilor de Lorena. In prezent, el adaposteste Muzeul Lorenei. Vom incheia periplul nostru prin istoria si traditiile acestui oras iesind pe poarta Craffe, element al celor mai vechi fortificatii medievale.

→ ora 12.30 – Parasim cu parere de rau orasul Nancy, in speranta ca ceea ce vom vedea in continuare sa fie cel putin la fel de impresionant ca experienta de aici. Pornim spre vest pe N4 iar dupa o ora de mers, oprim in orasul Saint Dizier, primul nostru contact cu regiunea Champagne. Orasul a trecut printr-o transformare stilistica, iar rezultatele se vad in organizarea sa moderna. In jurul orei 13.30, intram in incinta restaurantului Lamartine, pentru a ne bucura de un dejun cu influente pariziene si spaniole.

→ ora 14.30 – Parasim si aceasta localitate, continuand acest circuit in Franta spre patria sampaniei, aflata ceva mai la nord. Dupa aproape o ora, trecem prin frumosul oras Châlons-en-Champagne, caruia i s-a atribuit titlul de „ville fleuri” de prima categorie. Florile si amenajarea cat mai imaginativa a spatiilor verzi reprezinta pentru francezi un mod de a ura bun-venit vizitatorilor, intre toate comunitatile tarii fiind o rivalitate continua pentru crearea celor mai frumoase spatii.

→ ora 16.00 – Sosim in capitala internationala a sampaniei, Épernay, primind anual aproape jumatate de milion de vizitatori. Pentru a ne edifica asupra procesului crearii acestei bauturi care este echivalenta cu bucuria, sarbatoarea, euforia si clipele speciale din viata, vom vizita unul dintre cei mai de succes producatori de sampanie.

Sampania Castellane – Sampania Castellane poarta numele uneia dintre cele mai vechi familii din Franta, marca de sampanie fiind stabilita in 1895. Cei 9 kilometri de pivnite unde sunt invechite sampaniile vorbesc de la sine despre succesul marcii. Pot fi vizitate podgoriile, atelierele tehnice de productie si imbuteliere, pivnitele si pot fi organizate degustari indrumate de specialisti.

→ ora 18.00 – Parasim cu parere de rau taramul celui mai nobil dintre vinuri si ne indreptam spre sud. Dupa aproximativ 100 de km. sosim in orasul Troyes, nume de o rezonanta aparte in istoria umanitatii. Orasul nasterii cavalerilor templieri pastreaza inca un aer medieval. Vom face un tur al centrului orasului, ce prezinta o dispunere asemanatoare unui dop de sampanie. Vizitam „Hôtel de Ville”, construit in stilul Louis XIII in secolul al 17-lea, si Bazilica Saint-Urbain, sediul breslei pictorilor, cu o arhitectura ce face cinste stilului gotic.

→ ora 20.30 – Intram in restaurantul Le Valentino, un loc plin de farmec si rafinament, unde arta gastronomica este dusa la perfectiune. Dupa cina, ne instalam in hotelul Kyriad Troyes Centre, de 3 stele, pentru o noapte de odihna binemeritata.

Circuit in Franta - Vizita Champagne
Photo by Dave Lastovskiy on Unsplash

ZIUA IV


→ ora 8.00 – Luam micul dejun in acelasi restaurant in care am cinat, dupa care, in jurul orei 9.00 pornim la drum pentru o dimineata de shopping intr-unul dintre cele mai importante centre comerciale. Ceea ce face atât de special acest loc este ca sunt comercializate articolele a 200 de marci de renume…la preturi de fabrica. Vom vizita unul dintre cele 3 centre: McArthurGlen, Marques Avenue sau Marques City, in functie de ofertele speciale. Acesta este practic raiul iubitorilor shopping-ului de calitate.

→ ora 12.00 – Ne despartim de orasul Troyes pentru a ne continua aventura pe meleaguri franceze. Dupa circa 70 de kilometri, in jurul orei 13.00, sosim in Auxerre, al doilea oras al regiunii Bourgogne, oras al „artei si al istoriei”. Auxerre a pastrat de-a lungul secolelor o mostenire arhitecturala de exceptie. Centrul sau istoric, brazdat de stradute inguste, poate fi un exemplu de perfectiune arhitectonica. Vizitam pentru inceput Catedrala Saint-Etienne si Turnul Ceasului.

Catedrala Saint-Etienne – Model al elegantei stilului gotic, catedrala este impodobita cu basoreliefuri remarcabile pe usa sa masiva. Vitraliile sale ilumineaza interiorul cu o tonalitate aparte, fiind unele dintre cele mai frumos pastrate din Franţa. Merita vizitate si criptele, vestigii ale catedralei romanice, cunoscute pentru pictura murala rara „Hristos calare”, precum si comorile religioase expuse.

→ ora 14.30 – Luam pranzul in decorul elegant si delicat al restaurantului Le Maxime. Situat intr-un cadru superb, pe malul raului Yonne si in apropierea abatiei Saint-Germain, el propune descoperirea savorilor culinare si a vinurilor regionale burgunde.

Turnul Ceasului si Orasul Vechi – Ramasita a unui turn galo-roman, reconstruit peste secole, el marcheaza inima zonei pietonale. Opus turnului se afla o casa adapostind un ceas mecanic din secolul 15, special prin faptul ca cele doua limbi indica miscarea soarelui si a lunii. La farmecul deosebit al zonei contribuie si casele din lemn, resedintele renascentiste, casele din sec. 18, galeria din sec. 19, cladirile renascentiste si statuile oamenilor celebri.

→ ora 15.30 – Parasim restaurantul si facem o scurta vizita Abatiei Saint-Germain, aflata in apropiere. Ea reprezinta o manastire complexa, cu cripte ce adapostesc cele mai vechi picturi murale din Franta (sec.9). Parasim orasul Auxerre in jurul orei 16.00, indreptandu-ne spre vest.

→ ora 16.30 – Sosim in localitatea Toucy, unde vom avea parte de o calatorie in timp, imbarcandu-ne in trenul turistic ce pleaca de aici. Calatoria ne poarta timp de o ora prin sate rurale burgunde, de o frumusete aparte. Intre Toucy si St. Sauveur Ville vom vizita Moara din Vanneau si Castelul Guédelon.

→ ora 18.00 – Coboram din tren si ne urmam drumul spre vest in autocar. Dupa aproximativ 40 de kilometri, intâlnim pentru prima oara Loara, al carei curs il vom urma in urmatoarele zile. Dupa inca 50 de kilometri trecem prin localitatea Sully-sur-Loire, punctul de inceput al uneia dintre cele mai impresionante zone din lume: Valea turistica a Loarei, sau Val de Loire.

Val de Loire – Cu cei peste 280 de kilometri intre Sully-sur-Loire si  Challons-sur-Loire, si cu peste 800 de km.2, acesta este cea mai vasta zona inscrisa vreodata in Patrimoniul Universal UNESCO. Loc exemplar de arta si de istorie, Val de Loire demonstreaza intr-o maniera exceptionala cum oamenii au stiut de-a lungul timpului sa ocupe un loc în istoria indelungata a raului. Peisajului regiunii, si mai ales, numeroasele monumente ilustreaza idealurile Renasterii si epocii luminilor. Este remarcabila si calitatea patrimoniului sau arhitectural din orasele istorice ca Blois, Chinon, Orléans, Saumur, Tours, dar şi pentru locurile istorice de renume mondial: Chambord, Amboise, Villandry, sau abaţia regală Fontevraud.

→ ora 19.30 – Sosim in orasul Orléans si, odata cu lasarea serii, facem o plimbare pe principalele strazi ale orasului, Bourgogne si Jean d’Arc, descoperind la tot pasul mici comori arhitectonice. In jurul orei 20.30, intram pentru a cina in restaurantul La Mangeoire, intr-o atmosfera calduroasa si rafinata. Dupa cina, innoptam la hotelul Best Western d’Arc de 3 stele, situat in centrul orasului si decorat in stil art-deco, cu o ambianta specifica castelelor din regiune.

ZIUA V


→ ora 8.00 – Luam micul dejun la hotelul d’Arc, iar in jurul orei 9.00 purcedem la descoperirea orasului Orléans, incepand cu cel mai important monument al orasului – Catedrala Sainte-Croix, pe care o si vizitam, dupa care admiram si celelalte locuri importante: Casa Ioanei d’Arc, prefectura, Turnul Alb, Biserica si cripta Saint-Aignan,  Hôtel Groslot si altele.

Catedrala Sainte-Croix – Prima catedrala atestata pe amplasamentul actual dateaza din secolul 7, purtand acelasi nume ca si azi: Sainte-Croix. Biserica romanica care a inlocuit-o uimea prin generozitatea proportiilor sale, fiind una dintre cele mai mari din Franta. Aceasta a fost inlocuita de o constructie gotica, care a fost la randul ei victima a istoriei. Reconstructia sa s-a facut printr-un decret regal din anul 1599. In cinstea regelui Louis XIV, in arhitectura a fost introdus un soare cu efigia si cu deviza sa: „Nec pluribus impar” (Deasupra tuturor).

→ ora 11.00 – Parasim si acest oras splendid pentru a incepe incursiunea intr-una dintre emblemele Vaii Loarei si a Frantei in general: castelele. Dupa aproximativ 50 de kilometri sosim la Chambord, unul dintre cele mai emblematice castele ale regiunii.

Castelul Chambord – Castelul lui François I este emblematic pentru prima Renastere Franceza, fiind un punct important in orice circuit al castelelor de pe Loara. Aflat in inima unei paduri, acest castel alb si ireal pare ca se inalta din mlastini. Este alcatuit dintr-o vasta incinta rectangulara, inconjurata de turnuri rotunde, pe marginea carora se inalta un donjon de dimensiuni impresionante. Ansamblul degaja un sentiment de maiestuozitate, de geometrie clara, armonia proportiilor si fantezia arhitectonica au fost de-a lungul timpului surse de uimire, designul sau fiind atribuit lui Leonardo da Vinci.

→ ora 13.30 – Lasam in urma minunatul castel si ne indreptam spre orasul Blois, aflat in apropiere. Aici facem o scurta vizita splendidului Castel Regal Blois, ce reuneste in aceeasi incinta patru castele din patru epoci distincte. La 2 pasi de castel, gasim restaurantul traditional „l’Orangerie du Chateau”, aflat in mijlocul unei gradini. De pe terasa acestuia, putem admira in continuare castelul in timp ce ne bucuram de pranzul regional.

→ ora 14.30 – Odata terminat pranzul, trecem strada si intram intr-un loc plin de mister si neprevazut: Casa Magiei, ce ne ofera un parcurs interactiv din care vom descoperi istoria magiei si a celor mai mari artisti ai sai. Vom vizita salile expozitionale si vom lua parte la un spectacol uimitor de magie.

→ ora 15.30 – Pentru a ne bucura mai indeaproape de farmecul acestor locuri de basm si pentru a fi mai aproape de natura, vom parcurge drumul de 14 km. intre Blois si Cheverny pe bicicleta. Ajungem dupa jumatate de ora pe domeniul castelului Cheverny, cel mai frumos mobilat castel de pe Valea Loarei. In timp ce vizitam camerele superbe din interior, la exterior se pregateste urmatoarea aventura de care vom avea parte.

→ ora 17.00 – Iesim din castel si in fata ochilor ni se dezvaluie o imagine ireala. In curtea castelului au aparut de nicaieri cateva baloane cu aer cald (montgolfière), care ne vor purta intr-o calatorie uimitoare, un eveniment unic in viata si una dintre cele mai incredibile activitati la care cineva poate lua parte in Franta. Dupa o jumatate de ora de pregatire si instructaj, ne ridicam de la sol si plutim deasupra peisajului de vis, urmând cursul Loarei si admirând satele si castelele de dedesubt. Dupa o ora si jumatate de bucurie a simturilor, aterizam la 40 de kilometri distanta, in apropierea castelului Amboise.

→ ora 19.30 – Dupa o vizita scurta a castelului regal de la Amboise si a gradinilor sale mediteraneene, pornim la drum cu destinatia Tours, unde ajungem in jurul orei 21.00. Luam cina in elegantul restaurant La Roche Le Roy, unde maestrul bucatar al Frantei, Alain Couturier, ne propune câteva specialitati de exceptie.  Dupa cina, innoptam la hotelul Mirabeau de 2 stele.

Circuit in Franta - Vizita Castelul Chambord

ZIUA VI


→ ora 8.00 – Luam micul dejun la restaurantul SmAak Natural Food, iar in jurul orei 9.00 incepem descoperirea farmecului captivant al orasului Tours, oras având reputatia unui centru cultural al vestului Frantei. Vizitam pentru inceput una dintre cele 30 de piete pentru care este vestit orasul. In functie de ziua in care ajungem, putem admira piata florilor si a produselor de manufactura, piata broderiilor, piata gurmanda sau una dintre piatele traditionale. Dupa ce am facut cunostinta cu vanzatorii, ne indreptam spre locurile de referinta ale patrimoniului orasului.

Tours – Orasul este mentionat pentru prima oara în sec. I sub numele de Caesarodunum (colina lui Caesar), noul oras destinat sa devina capitala regiunii. Cateva ramasite ale acelei perioade mai sunt inca vizibile in oras. Tours este un oras-sanctuar, gratie lui Saint Martin, episcop din secolul IV, capela construita pe mormantul sau devenind un loc de pelerinaj al lumii crestine. In secolul XIV, orasul unificat cunoaste o noua inflorire, el devenind locul de exil al roialitatii in pericol; Charles VII, Louis XI, Charles VIII, Louis XII si François I revenind cu predilectie in orasul unde se aflau principalii lor ministrii si consilieri. Tours reprezinta leaganul primei renasteri franceze, el purtand inca semnele unei dezvoltari artistice fara precedent. Remarcabila este si transformarea urbanistica din secolul XVIII si aspectul actual al orasului.

→ ora 11.30 – Parasim orasul si, in jurul orei 12.00, sosim inaintea unuia dintre cele mai romantice castele ale Loirei: Azay-le-Rideau, construit pe o insula in mijlocul raului Indre, a fost edificat sub François I. Inaltandu-se in inima unui parc remarcabil, el ne invita sa-i vizitam gradinile si interiorul complet mobilat.

→ ora 13.00 – Ne despartim si de minunatul castel Azay, si ne urmam drumul spre orasul Chinon, unde ajungem in aproximativ 15 minute. Chinon este un superb oras regal, acoperit de arta si istorie. Ne imbarcam intr-un micut trenulet turistic, din care vom descoperi istoria si frumusetea acestui orasel, timp de 40 de minute. La ora 14.00, intram in cochetul restaurant „Au Chapeau Rouge”, aflat in centrul orasului, lânga Castelul Regal, unde vom lua un pranz format din produse traditionale, alaturi de vestitul vin de Chinon.

→ ora 15.00 – Ne imbarcam in vasul traditional de croaziera „l’Amarante”, pentru o noua calatorie uimitoare prin locuri pline de farmec aflate la confluenta raului Vienne cu fluviul Loire. Pentru o ora si jumatate, vom descoperi de la bordul sau locuri pline de istorie si mici sate fermecatoare aflate pe malurile râului. Debarcam in apropierea orasului Saumur, dupa momentele petrecute pe ultimul fluviu salbatic al Europei.

→ ora 16.30 – Vizitam locul pentru care orasul Saumur este cunoscut in intreaga lume: Scoala Nationala de Echitatie „Cadre Noir”. In timpul vizitei de circa o ora ne este prezentat un splendid spectacol ecvestru menit atat sa ne incante simturile, cat si sa ne faca mai sensibili in prezenta acestor animale nobile. Descoperim de asemenea si arta cresterii si dresarii cailor, echitatia fiind o traditie de exceptie in Franta.

→ ora 17.15 – Parasim orasul Saumur, admirand in trecere si inima istorica a acestuia – Castelul Saumur. In jurul orei 17.30 sosim la Parcul zoologic Douè-la-Fontaine.

Parcul Zoologic Doue-la-Fontaine – Instalat in inima unei vechi cariere de piatra cochiliera, acest parc este unic în Europa, graţie reliefului sau etajat si luxuriant, cu cariere deschise, pesteri „catedrale”, cascade, grote si galerii subterane, reprezentand un loc remarcabil. Adaposteste peste 70 de specii, multe dintre ele amenintate si rare, carora li se creeaza conditii asemanatoare celor naturale.

→ ora 19.00 – Parasim acest loc minunat si ne indreptam spre Angers, unde sosim in jurul orei 20.00. Facem o scurta plimbare nocturna pe stradutele pietruite si inguste ale orasului, iar la 21.00 intram in restaurantul „Relais d’Orgemont”, unde vom lua cina in ambianta rafinata, tipic frantuzeasca, cu care ne-am obisnuit. Dupa cina, ne cazam la hotelul du Mail, de 3 stele, amenajat intr-o fosta manastire din secolul 17.

ZIUA VII


→ ora 8.00 – Luam micul dejun in incinta hotelului, dupa care ne indreptam pasii spre unele dintre cele mai atragatoare locuri ale orasului. Intram in Catedrala Saint Maurice, construita in secolul XIII si prezentand primele caracteristici ale stilului gotic. Trecem apoi prin parcul Balzac, ultimul construit in Angers, oferind un loc de promenada pe malurile raului Maine, si ne indreptam spre Muzeul Jean Lurçat si al tapiteriei moderne, ce prezinta istoria artei textile. Piesa principala a colectiei se numeste „Cântecul Lumii” de Jean Lurçat, un ecou contemporan la piesa „Apocalipsa”.

  → ora 11.00 – Vizitam punctul turistic cel mai important al orasului: Castelul Angers, sau Castelul ducilor de Anjou. Austeritatea aparenta la exterior si masivitatea constructiei din calcar, punctata de 17 turnuri, nu deconspira frumusetea interioara.

Castelul Angers – Edificat in secolul XIII de Saint Louis, el era una dintre cele mai redutabile constructii militare din Franta. In prezent, este cel mai bine conservat castel din nordul Loirei. In secolele 14 si 15, devine resedinta ducilor de Anjou. Punctele de interes ale castelului sunt: capela – cu un oratoriu cu semineu de exceptie si vitralii moderne; locuinta regala – singura cladire ramasa dintre resedintele de pe latura nordica; micul castel al regelui René – unul dintre elementele cele mai remarcabile ale castelului. Dar cel mai important element din interiorul castelului este tapiteria „Apocalipsa”, reprezentand cea mai mare si mai celebra suita de tapiterie medievala cunoscuta.  Constituita din 6 piese şi 74 de scene si avand o lungime exceptională (106 metri), ea ilustreaza textul Apocalipsei scris de Sfantul Ioan in sec. I. Alte tapiterii celebre sunt expuse in castel: „La Passion” si „Milles Fleures”.

→ ora 12.30 – Parasim orasul Angers si ne indreptam spre Nantes, urmand cursul Loirei care ne-a fost partener de drum in ultimele zile ale calatoriei noastre. Trecem prin sate inflorite si pline de caracter, pe langa castele si resedinte impunatoare, urmarind in permanenta ritmul fermecator de viata al francezilor. Dupa circa o ora si jumatate ajungem in Nantes, unul dintre marile orase ale Frantei, oprindu-ne la restaurantul „La Cigale”, amenajat in stilul unei braserii din secolul trecut, unde vom servi un pranz din preparate marine.

→ ora 15.00 – Odata terminat pranzul, ne indreptam spre Castelul Ducilor de Bretania din Nantes, monument impunator ce si-a deschis din nou portile in 2007, dupa 15 ani de renovari, cu o noua fata ce merita descoperita.

Castelul Ducilor de Bretania – Vazut din oras, reprezinta o fortareata cu 500 de metri de ziduri valurite, punctate de 7 turnuri de aparare. Curtea interioara dezvaluie o resedinta ducala eleganta din sec. XV, in stil renascentist, cu alte cladiri datand din sec. XVI-XVIII. Piatra alba si fatadele sculptate elegant si sofisticat contrasteaza cu exteriorul brut din granit. Restaurarea a scos la iveala calitatile remarcabile ale monumentului. In curte, fatadele interioare ale resedintei ducale, Turnul Coroanei de Aur si Palatul Guvernatorului au fost refacute. Inauntru, cele 32 de camere au fost rearanjate pentru a gazdui Muzeul de Istorie din Nantes. In exterior, restaurarea curtii si a zidurilor, crearea unei gradini in fostul sant de aparare, deschiderea a 2 noi intrari si iluminarea nocturna au contribuit la renasterea castelului.

→ ora 17.00 – Parasim si acest ultim castel de pe Valea Loirei si ne urmam drumul de descoperire al orasului. Nu putem rata al doilea mare reper al orasului: Catedrala Sfantul Petru si Pavel, construita in stil gotic, in decursul a nu mai putin de 457 de ani. Alte puncte de interes in plimbarea noastra vor fi: Teatrul Graslin, Muzeul Jules Verne, Turnul Lu, Manastirea Notre Dame des Lumières si Biserica St. Nicholas. Si pentru ca suntem intr-un oras mare si o plimbare pe strazile sale nu se poate face fara cumparaturi, vom poposi pe strada Crébillon, cea mai eleganta artera comerciala a orasului, care este legata de Pasajul Pommeraye, galerie comerciala din secolul XIX, cu buticuri elegante si originale.

→ ora 21.00 – Intram in restaurantul Belle Rive, unde ne bucuram de panorama superba asupra fluviului regal si de maiestria fara egal a bucatarilor care ne ofera o cina demna de ducii Bretaniei. Dupa cina, ne cazam la hotelul La Perouse, de 4 stele, intr-o cladire moderna aflata in centrul orasului.

ZIUA VIII


→ ora 7.00 – Ne trezim devreme pentru a profita din plin de aceasta zi incarcata de emotie. Luam micul dejun la hotel si pornim la drum spre sud pe N137, parasind marele fluviu regal. Dupa circa o ora sosim la destinatie, in localitatea Les Epesses, din departamentul Vendée. Aici este amplasat unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care geniul francez le-a creat, si anume Marele Parc Puy du Fou.

Puy du Fou – Acest parc a prins viaţă ca urmare a unui pariu nebun al oamenilor pasionati de regiunea lor si care doreau sa impartaseasca iubirea lor intregii lumi. Cu acest scop ei au creat lumi si epoci demult apuse, care coexista acum pentru bucuria vizitatorilor care au parte de o aventura unica si fabuloasa, plina de emotii si bucurii. In prezent, parcul primeste anual 1,2 milioane de vizitatori. Locuitorii comunei sunt in jur de 3.000, iar la fiecare reprezentatie, 1.000 dintre ei urca pe scena pentru cel mai mare spectacol in aer liber din lume. Din Marele Parc fac parte: un sat din sec. 18, o citadela medievala, un fort al anilor 1.000 atacat de vikingi, un donjon in plin atac cavaleresc, un stadion galo-roman. Acest parc de o rara intensitate nu ascunde nimic ochiului, totul este real, incercand sa respecte realitatea istorica. Cel mai emotionant si real spectacol al intregului parc ramane La Cinéscénie – spectacol nocturn de o amploare si o perfectiune rar intalnite. Celelalte specacole care pot fi urmarite sunt: Batalia din Donjon, Vikingii, Balul pasarilor-fantoma, Colosseumul galo-roman si, incepand din 2006, Muschetarii lui Richelieu.

→ ora 9.00 – Incepem explorarea parcului, incercând sa descoperim cat mai mult intr-o singura zi. Vom viziona majoritatea spectacolelor, in functie de planificarea programului parcului. Insasi drumul intre spectacole este o adevarata aventura, gasindu-ne permanent intr-o alta atmosfera, din alte timpuri.

La Cinescenie – Pe cea mai mare scena din lume, construita in jurul ruinelor unui castel, este spusa povestea oamenilor din Vendée, chiar de catre ei. Spectacol realizat de voluntari, numara astazi 1.100 de actori, 4.600 de costume, 3.000 de proiectoare digitale, 2.500 de fantani computerizate, decoruri plutitoare, flacari acvatice, sunet de calitate si efecte speciale spectaculoase. Rezultatul este o capodopera a geniului francez, de proportii epice, unica în lume. Spectacolul se axeaza in jurul unui calator, ce reprezinta oamenii din Vendée, care isi spune povestea, fiecare capitol schimband peisajul din Evul Mediu pana la cel de-al doilea Razboi Mondial. Aici ni se dezvaluie insasi placerea de a trai a francezilor.

→ In cursul zilei, vom vizita si celelalte zone, extrem de interesante ale parcului. In jurul orei 14.00 vom lua prânzul la restaurantul Le Relais de Poste, intr-un decor din alte vremuri. Cina o vom servi la restaurantul L’Auberge, unde vom avea parte de o calatorie in gastronomia franceza. Vom innopta in „Villa GaloRomaine” din interiorul parcului.

ZIUA IX


→ ora 8.00 – Dupa ce luam micul dejun, parasim Marele Parc, inca sub impresia profunda a zilei trecute si ne indreptam spre sud. Dupa 100 de kilometri parcursi prin satele din Vendée, ajungem la prima destinatie a acestei zile: orasul La Rochelle, unul dintre cele mai importante porturi franceze la Oceanul Atlantic.

→ ora 9.30 – Vizitam vechiul port fortificat La Rochelle, aflat pe acest amplasament din secolul XIII. Turnurile care au supravietuit dateaza din secolele XIV si XV. Fara a mai aminti de importanta comerciala a portului pentru regiune, La Rochelle este si un port de vacanta, fiind o escala atlantica pentru marile vase de croaziera.

→ ora 11.00 – Parasim acest oras si, putin mai la sud, trecem prin Rochefort,  dupa care ne continuam drumul. Dupa aproximativ o ora trecem podul Oléron, lung de peste 3 kilometri, spre insula cu acelasi nume, a doua insula a Frantei, dupa Corsica. Vizitam vestita citadela Oléron.

Citadela Oléron – Orasul de 3.900 de locuitori, ce se gaseste pe coasta sud-estica a insulei Oléron, este inchis in vechea sa centura de fortificatii, construite peste ruinele vechiului castel al ducilor de Aquitaine, din sec. 10. Pentru a proteja insula de invazii straine, Richelieu a ordonat constructia incintei fortificate a citadelei. La sfarsitul secolului 17, citadela era un veritabil castel cu bastioane, care dadeau orasului un aer razboinic, dar pitoresc.

→ ora 13.30 – Dupa ce am admirat superbul peisaj al insulei, ne intoarcem pe continent, si, dupa 50 de kilometri, intram in orasul Saintes, indreptându-ne spre restaurantul Le Bruant, intr-o atmosfera eleganta si rafinata, cu specialitati clasice locale si retete traditionale.

→ ora 15.00 – Pornim la descoperirea comorilor ascunse ale orasului Saintes, ramase in urma istoriei sale bimilenare. Printre locurile de interes pe care le vom descoperi se numara: Arcul lui Germanicus, amfiteatrul, termele Saint-Saloine,  Catedrala Saint-Pierre si crescatoria de cai Haras National.

Saintes – In trecut capitala a provinciei romane Aquitaine sub numele de Mediolanum Santonum, Saintes este un oras dedicat religiei. El este dotat in Evul Mediu cu asezaminte religioase, fiind o oprire pe drumul lui St. Jacques de Compostela. Astazi, Saintes este un oras cultural si turistic, oferind turistilor un patrimoniu bogat intr-o atmosfera aparte. Casele care marginesc strazile centrului istoric contribuie la farmecul si ambianta aparte a orasului prin calitatea pietrei si a calcarului, precum si prin atentia acordata decorurilor. Cele mai importante realizari dateaza din secolele XVII şi XVIII: cladirea Présidial (acum muzeu de arta), resedinta guvernatorului, cladirea Bremont d’Ars, cladirea Monconseil si altele.

→ ora 17.30 – Ne indreptam spre localitatea Chaniers, unde functioneaza Clubul Hipic Chantemerle. Aici vom deprinde, intr-o scurta sedinta de pregatire, principalele elemente ale calaritului, dupa care vom porni la o plimbare prin comuna „cu o suta de sate”, in mijlocul naturii si de-a lungul râului Charente. In plimbarea noastra ecvestra vom descoperi secretele ascunse ale zonelor rurale franceze, vom admira ritmul vietii acestor oameni simpli si vom intra in universul spiritului francez.

→ ora 19.30 – Parasim regiunea si ne indreptam spre sud, cu destinatia Bordeaux, unde ajungem in jurul orei 21.00. Pentru cina, am ales restaurantul La Table Calvet, amplasat intr-un castel neo-renascentist din secolul XIX, cu un interior luxos, unde vom cunoaste specialitatile regiunii si celebrul vin de Bordeaux. Dupa cina, ne cazam la hotelul Majestic, de 4 stele, aflat in cadrul rafinat al unui imobil din sec. XVIII.

ZIUA X


→ ora 8.00 – Servim un mic dejun continental in camere dupa care coborâm pentru a incepe o noua zi de emotii puternice. Primele locuri pe care le descoperim sunt monumentele inscrise pe lista patrimoniului UNESCO, apartinand ansamblului numit „Drumurile lui Saint-Jacques de Compostela in Franta”. Dintre cele 3 locuri de pelerinaj, vizitam Catedrala Saint-André si bazilica Saint-Michel.

Catedrala Saint-André – Catedrala in stil gotic, consacrata în 1906, fiind reconstruita in sec. XII si XVI. Fatada occidentala surprinde prin absenta decoratiilor, crescandu-i insa eleganta. Clopotnita sa superba poarta numele celui care a decis constructia sa: Turnul Pey-Berland. Interiorul prezinta un naos unic de dimensiuni impresionante.

→ ora 11.30 – Ne indreptam spre latura comerciala a orasului pentru o noua scurta sedinta de shopping. Buticurile de lux ale orasului Bordeaux sunt situate intr-o zona numita de locuitori „Triunghiul de aur”, unde vom intâlni tot ce ne-am putea dori de la un mare centru comercial.

→ ora 13.00 – Unul dintre secretele nedescoperite ale orasului este galeria de arta Art’M, pe care o vizitam. Aici sunt expuse spre vânzare copii ale unor lucrari celebre, executate de copisti profesionisti. Pentru cei care iubesc arta, acesta este un loc in care isi pot insusi panze dupa van Gogh, Rousseau, Pissaro si multi altii la preturi rezonabile, sau pot doar admira lucrarile.

→ ora 14.00 – Luam pranzul la Cafe du Port, restaurant aflat pe malul râului, unde ne vom bucura atat de masa, cat si de panorama.

→ ora 15.00 – Si pentru ca lucrul pentru care regiunea orasului Bordeaux este cunoscuta in toata lumea este vinul obtinut aici, unul dintre cele mai, daca nu cel mai respectat blazon al viticulturii franceze, pornim intr-o scurta calatorie de descoperire a nuantelor acestei arte. Iesim din Bordeaux pe D13, indreptându-ne spre cateva centre de viticultura locale. Dupa jumatate de ora ajungem in localitatea Fronsac, unde vom descoperi unul dintre cele mai apreciate vinuri din regiune. Cea mai cunoscuta gama de vinuri realizata aici este Merlot, cu o personalitate aparte.

Bordeaux si Vinul – Bordeaux este cea mai renumita si mai vasta regiune viticola din lume. Produce cele mai multe dintre cele mai bune vinuri din lume. Desi este predominant o regiune de vinuri rosii, aici se produc si unele dintre cele mai bune vinuri albe. Diversitatea geografica a regiunii, solul, clima si tradiţia viticola a produs o varietate de vinuri, fiecare cu un caracter aparte. Cele mai cunoscute varietati de vin rosu sunt: Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si petit Verdot, iar cele de vin alb: Sauvignon, Sérnillon si Muscadelle.

→ ora 16.30 – Din Fronsac, trecem in localitatea vecina Libourne, unde vizitam piata Abel Surchamp, in care putem incerca produsele traditionale si ne este oferit un pahar de vin din partea producatorilor locali.

→ ora 18.00 – Dupa Fronsac, vizitam Saint Emillion, localitate inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, datorita conotatiei religioase si a numeroaselor monumente istorice si culturale, precum si a arhitecturii specifice. Vizitam pentru inceput monumentele aflate in subteran, o biserica monolitica unica in lume, osuarul si portiuni ale catacombelor care se intind pe 70 de hectare. Deasupra, intâlnim un adevarat muzeu in aer liber; monumente si vestigii romane, biserici, manastiri si ramasitele unui castel ce sfideaza toate regulile timpului.

→ ora 19.30 – Parasim si acest loc minunat pentru a ne continua drumul spre sud. Dupa circa o ora si jumatate, ajungem in orasul Agen, unde luam cina la restaurantul L’Equateur, intr-o ambianta traditionala, dupa care ne cazam la Contact Hotel de Provence, de 3 stele.

ZIUA XI


→ ora 8.00 – Luam micul dejun in incinta hotelului, dupa care iesim pentru a respira farmecul acestui orasel de provincie. Câteva dintre locurile pe care le vom vizita sau pe care le vom admira in plimbarea noastra matinala sunt: podul-canal – al doilea ca marime din Franta, edificat la 10 metri deasupra raului Garonne, oferind o panorama superba; Biserica Notre-Dame des Jacobins – veche capela din 1249, rar exemplu al arhitecturii dominicane din Franta; strada Beauville – imagine a orasului din seculul XV; strada des Corniers – axa comerciala a orasului; prefectura – aflata intr-un superb palat episcopal sau Le Gravier – o veche insula, oferind astazi un loc de promenada fermecator.

→ ora 12.00 – Parasim orasul Agen si pornim spre Montauban, unde ajungem in jurul orei 13.00. Aici vom vizita timp de o ora cel mai mare parc floristic de trandafiri din Franta si unul dintre cele mai importante din Europa: François Mitterand. Acesta a fost creat in 1973, gazduind in jur de 16.000 de trandafiri, impartiti in peste 1.000 de specii, un monument de frumusete si o incantare senzoriala fara egal.

→ ora 14.00 – Luam prânzul in cadrul tipic marinaresc al restaurantului Le Mareyeur, unde ne vor fi pregatite specialitati de peste, alaturi de vinul alb de Bordeaux. Parasim orasul Montauban si ne indreptam  spre Toulouse.

→ ora 15.30 – Cu 15 kilometri inainte de Toulouse, ne oprim in localitatea Touch, unde vizitam rezervatia zoologica si parcul de safari african aflate aici. Parcurgem zona safari-ului din masina, admirând animalele native de pe continentul african, intr-un cadru natural ce respecta conditiile reale. Vom intâlni: lei, rinoceri, struti, antilope, dromaderi, zebre si altele.

→  ora 17.00 – Ajungem in orasul Toulouse, inima sud-vestului Frantei, si vizitam cele mai importante monumente ale orasului: Capitoliul, Bazilica Saint-Sernin, Catedrala Saint-Etienne.

ToulouseCapitoliul – Sediul actual al primariei si al Teatrului National, aceasta cladire este remarcabila prin cele 8 coloane de marmura roz de pe fatada. De exceptie este „Salle des Illustres”, inspirata dupa galeria Farnese din Roma. Alte sali care merita vizitate sunt: Jean-Paul Laurens, Henri Martin, Paul Gervais. Bazilica Saint-SerninEtapa importanta pe drumul lui Saint-Jacques de Compostela, acest edificiu romanic este considerat ca fiind cel mai vast al Occidentului, surprinzand prin amploarea si frumusetea naosului sau. Se pot admira in această capodopera a secolului XI: capitoliile romane, timpanul si cripta. Catedrala Saint-Etienne – Biserica a carei constructie s-a intins de-a lungul a 5 secole, în timpul carora conceptiile arhitectonice au suferit importante schimbari. Alcatuita dintr-o varietate de stiluri, are cateva elemente ce merita admirate: vitraliile, tapiteriile, tablourile, o mare orga uimitoare, suspendata la 17 metri inaltime si 17 capele.

→ ora 20.00 – Ne continuam plimbarea pe strazile orasului, intalnind la tot pasul noi si noi comori. Gratie unui plan ingenios de infrumusetare a orasului, dupa lasarea inserarii luminile artificiale dau un farmec nou acestuia. La ora 21.00, luam cina in restaurantul Les Complices, unul dintre cele mai apreciate restaurante din Toulouse gratie unei bucatarii de exceptie. Vom innopta in hotelul Ibis Style Toulouse Centre Gare de 3 stele.

ZIUA XII


→ ora 8.00 – Dupa ce luam micul dejun la hotel, pornim la drum pentru o noua zi plina de farmec si neprevazut. Dupa o jumatate de ora, coboram in dreptul localitatii Castelnaudary, de unde ne imbarcam in mici vase de croaziera fluviala, pentru a descoperi pe viu motivul pentru care Canal du Midi este una dintre cele mai renumite opere ale geniului francez.

Canal du Midi – Inscris în patrimoniul mondial UNESCO în 1996, aceasta opera fantastica ale carei principii isi au radacinile in antichitate, a fost multi ani doar in stadiul de proiect. Doar tenacitatea unui singur om: Pierre-Paul Riquet a dus la sfarsit aceasta idee nebuneasca pentru acele vremuri: crearea unui curs de apa artificial, lung de 240 km., care sa uneasca raul Garrone, si deci Oceanul Atlantic, de Marea Mediterana cu mijloacele tehnologice ale secolului XVII. De-a lungul cursului sau, canalul a intalnit numeroase obstacole, care au necesitat construirea unor instalatii surpinzatoare, rare sau impunătoare. Canalul are 10 metri lăţime şi 2 metri adâncime si se intinde intre Toulouse si ecluza de la Thau, permitand navigatia în amble sensuri.

→ ora 9.30 – Pornim intr-o mini-croaziera pe Canal du Midi, in vase numite pénichetes, care ne permit sa admiram intreaga frumusete a naturii in perfecta armonie cu operele faurite de oameni. Dupa mai bine de 300 de ani de existenta, canalul face parte din peisaj de parca ar exista de cand lumea. Trecem prin sate pline de farmec si prin zone umbrite de arbori. Dupa ce am plutit lin pe cei 35 de kilometri, ajungem la destinatia croazierei noastre: unul dintre cele mai fermecatoare locuri din Franta, orasul Carcassonne.

→ ora 14.00 – Intram in Carcassonne si ne indreptam spre restaurantul traditional O’Vineyards Table d’Hote, unde ne delectam atat cu meniul bogat si apetisant, cat si cu vinurile speciale oferite vizitatorilor.

→ ora 15.00 – Pentru inceput, ne propunem vizitarea celui mai important element al orasului, cel care ii da renumele: citadela fortificata. Acest ansamblu impresionant a fost inscris pe lista patrimoniului UNESCO in anul 1997.

Citadela Carcassonne – Citadela fortificata ocupa un platou mai  inalt decat restul orasului, pe malul drept al raului Aude. Ea este cunoscuta mai ales ca un oraş medieval fortificat, insa acest platou a fost ocupat de oameni de peste 2.000 de ani. Pe fatada sudica prinde forma un castel construit in secolul XII. Lucrarile de fortificare se intind de-a lungul secolului al XIII-lea, construindu-se incinta exterioara si modernizarea fortificatiilor interioare, facand din acest loc o fortareata impenetrabila. In interior, numeroase locuri merita vizitate, prin insasi farmecul care-l da faptul ca citadela este inca locuita. Printre acestea se numara: Bazilica Saint Nazaire, castelul, Poarta Narbonnaise, Poarta d’Aude si teatrul orasului.

→ ora 17.30 – Coborand din citadela in Bastide Saint-Louis, cum se numeste cealalta parte a orasului, descoperim si aici numeroase monumente istorice, culturale sau civile, care merita admirate: Canal du Midi – care trece prin oras, Catedrala Saint-Michel, precum si numeroase alte biserici, porti, piete, sau resedinte particulare.

→ ora 19.00 – Parasim Carcassonne, trecand pe lista noastra un nou loc uimitor din patrimoniul umanitatii pe care l-am cunoscut. Dupa aproximativ o ora, ajungem in orasul Narbonne, aflat pe tarmul Mediteranei. Cu aceasta ocazie, facem o plimbare pe plaja Narbonne, urmarind apusul si yachturile care sosesc in port.

→ ora 21.00 – Luam cina in restaurantul La Table Saint-Crescent, unde bucatarul Lionel Giraud ne invita la o incursiune in preparatele Frantei mediteraneene. Peste noapte, ne cazam in Hotel La Residence, de 3 stele.

ZIUA XIII


→ ora 8.00 – Servim micul dejun in hotel, dupa care ne continuam traseul, indreptându-ne spre Montpellier, unde ajungem dupa o ora si jumatate. Aici vizitam muzeul Fabre, considerat ca fiind unul dintre cele mai importante muzee ale Frantei, din punct de vedere al bogatiei colectiilor si al marimii.

Muzeul Fabre – Încă de la crearea sa în 1828, muzeul nu a incetat sa-si imbogatească patrimoniul, gratie donatiilor sau achizitiilor unor colectionari avizati. Colectiile sale sunt dispuse in mari ansambluri care pun accentul pe anumite perioadei ale istoriei artei. Dupa patru ani de renovari si restructurari, Muzeul Fabre si-a deschis din nou portile in 2007, constituind un prilej de redescoperire chiar si pentru cunoscatori. Pe o suprafata de 9200 m2, sunt expuse circa 900 de opere din secolele XV-XXI, integrate intr-un parcurs tematic si cronologic. Aici se gasesc colectii franceze, flamande, olandeze, italiene si spaniole.

→ ora 11.30 – Parasim orasul Montpellier si ne indreptam spre vestitul oras Arles, unul dintre cele mai importante centre de pe teritoriul francez in timpul ocupatiei romane, o adevarata Roma a Frantei. In drumul nostru, trecem prin Parcul Regional Camargue, unde vom admira caii salbatici si taurii care traiesc aici. Odata ajunsi in Arles, incepem vizita locurilor pentru care Arles este celebru: vestigiile romane.

Arles – Arles este cel mai adesea evocat pentru bogatia patrimoniului sau antic şi roman, monumentele inscrise in 1981 pe lista patrimoniului mondial UNESCO fiind: Amfiteatrul roman (arenele), Teatrul antic, Criptoporticurile, Termele romane ale lui Constantin, vestigiile circului roman, manastirea Saint-Trophime, portalul Saint-Trophime si Les Alyscamps, care reprezinta plecarea drumului lui Saint-Jacques de Compostella. Acesta este drumul orasului Arles, cunoscut si ca Via Tolosana. Pe langa aceasta arhitectura remarcabila, Arles conserva de asemenea si frumoase constructii din secolele XVI, XVII şi XVIII.

→ ora 14.00 – Vom lua o scurta pauza din explorarea orasului pentru a lua pranzul la restaurantul Atelier, al bucatarului Jean-Luc Rabanel (2 stele Michelin), specializat in prepararea si servirea de produse bio, de o calitate si un rafinament fara egal.

→ ora 15.00 – Reluam vizitarea impresionantelor monumente ale orasului Arles. Turul nostru va include: amfiteatrul roman, vestigiile circului roman, forumul roman si teatrul antic.

→ ora 17.00 – Parasim orasul Arles pentru a descoperi la o jumatate de ora distanta un alt oras superb, Avignon, un punct de referinta in istoria si cultura Frantei. Pentru inceput, vizitam cel mai important punct al orasului: Palatul Papilor – resedinta a suveranilor pontifi in secolul XIV, este cel  mai important si mai mare palat gotic din Europa. Palatul detine in jur de 25 de locuri ce merita vizitate: sali de studiu, capele, manastire, apartamente private ale papei cu fresce inestimabile. Al doilea monument pe care il vom vizita este Podul din Avignon (podul Saint Bénezet), facut celebru gratie cantecului, uneste cele doua maluri ale Ronului. Ambele monumente sunt clasate in patrimoniul UNESCO.

→ ora 19.30 – Cu parere de rau, parasim Avignon si ne indreptam spre destinatia noastra finala, locul in care toti pasii nostri de pana acum ne-au adus: Marsilia, unde ajungem in jurul orei 21.00. Luam cina in port, la restaurantul Chez Fonfon, delectându-ne cu preparate marine. Noaptea o petrecem la hotelul La Résidence du Vieux Port, de 3 stele, unde ne bucuram de panorama vechiului port marseillez.

ZIUA XIV


→ ora 8.00 – Incepem ultima zi a uimitoarei nostre calatorii prin a lua micul dejun la hotel, dupa care ne propunem sa descoperim frumusetile portului Marsilia, vizitand atat vechiul port, cat si portul comercial international.

Marsilia – Locuit inca de acum 28.000 de ani, acest loc predestinat numara in prezent peste 800.000 de locuitori. Inchis intr-un corset de coline, orasul se intinde pe 57 de kilometri de fatada marina, soarele fiind unul dintre lucrurile cele mai atragatoare pentru cadrul sau de viata. Marsilia este cel mai important port al Franţei la Marea Mediterana si a doua aglomeratie urbana, dupa Paris. Este de asemenea un pol turistic de prim rang, evidentiindu-se turismul istoric si cultural, de croziera, de afaceri si practicarea sporturilor nautice.

→ ora 10.30 – Restul dupa-amiezii il dedicam relaxarii si sportului, indreptându-ne spre litoralul marseillez. Aici, putem face plaja sau practica diverse activitati nautice sau sportive, dupa preferinte. Printre optiunile principale se numara: scuba-diving, schi nautic, scufundari, surf, wind-surf, volei pe plaja si altele. Dupa 14 zile de emotii puternice care ne-au schimbat viata, avem nevoie de putina liniste pentru a reflecta la ceea ce am trait.

→ ora 14.00 – Dupa ce ne-am relaxat pe plajele mediteraneene, pranzul il servim in resturantul Grand Bar des Goudes, amplasat in port. Aici ne bucuram atât de atmosfera si panorama extraordinara, cat si de preparatele traditionale pescaresti.

→ ora 15.00 – Incepem dupa-amiaza cu o sedinta de shopping intr-unul dintre cele mai comerciale orase ale Frantei. Una dintre cele mai frecventate zone pentru aceasta activitate este strada St. Férrol, o lunga artera pietonala intre strazile Rome si Breteuil, unde sunt aliniate foarte multe buticuri si magazine de marca.

→ ora 17.00 – Pentru a continua intr-un mod cat mai agreabil calatoria, vizitam si unele dintre cele mai importante puncte turistice ale orasului: Castelul d’If si Bazilica Notre Dame de la Garde.

Castelul d’If – Fortareata  celebra unde istoria se impleteste cu legenda, castelul nu a servit niciodata pentru protejarea orasului. El a fost transformat in inchisoare de stat in 1634, primind numeroşi prizonieri celebri, reali sau imaginari. Inafara de Mirabeau sau Masca de Fier, insula isi datoreaza renumele lui Edmond Dantes, contele de Monte Cristo al lui Dumas.

Bazilica Notre Dame de la Garde – Sosind in oras de la este sau de la nord, ne apare in fata silueta acestei constructii, aflata pe colina de la Garde. Vechi post de protectie a portului, devenit capela, bazilica a fost construita de Henry Espérandieu in stilul romano-bizantin. Bogatia materialelor si rafinamentul decorurilor de mozaic au creat un sanctuar pretios dedicat cultului marii.  In interior, edificiul este imbogatit de o fecioara de 9,70 metri.

→ ora 20.00 – Pentru a incheia aventura intr-un mod cat mai placut cu putinta, ne indreptam spre restaurantul Une Table au Sud, aflat in vechiul port al orasului, pentru a participa la o cina festiva, incheind acest periplu incredibil cu sentimentul ca Franta mai are multe lucruri dezvalui.

Circuit in Franta - Vizita Marsilia
Cover Photo by Léonard Cotte on Unsplash

Travel Photographer & Writer | Iubesc calatoriile si fotografia in egala masura, atat de mult incat am facut din asta un job si un mod viata. Fotografiez si scriu despre locuri si oameni, evenimente si lucruri ce ma pasioneaza. Am terminat doctoratul in Geografie la Universitatea din Bucuresti, locuiesc in Targu Jiu si am calatorit mult prea putin fata de cat mi-as dori, iar pe acest site veti gasi cateva dintre impresiile mele...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.