Defileul Jiului 01

Defileul Jiului si Manastirea Lainici – Ghid Turistic

Dupa o lupta milenara cu stancile Carpatilor, Jiul a reusit sa-si croiasca drum printer munti, trecand vijelios printer culmile dintre Parang si Valcan. Acest spatiu natural fermecator a fost declarat parc national pentru frumusetea sa aproape ireala si pentru biodiversitatea impresionanta. Daca odata pe aici se putea trece cu greu dintr-o parte in alta a Carpatilor, modernitatea a deschis Defileul Jiului calatorilor, dezvaluind o lume fascinanta, in care natura salbatica ofera un spectacol mereu surprinzator.

Defileul Jiului se desfasoara intre Muntii Parang si Muntii Valcan, pe o distanta de aproximativ 30 km intre localitatile Bumbesti-Jiu si Livezeni. Prin defileu trec atat un drum de importanta europeana (E79 – DN66), cat si o linie de cale ferata impresionanta, cu 39 tuneluri si numeroase viaducte. Calatoria de-a lungul acestora este o experienta unica, acesta fiind unul dintre cele mai salbatice vai a Carpatilor din Romania, oferind peisaje fascinante. Drumul serpuieste odata cu raul, cand pe o parte cand pe alta a Jiului, inconjurant versantii stancosi intr-o succesiune de curbe ce pare interminabila. Versantii sunt impaduriti chiar de pe malurile raului, oferind vaii un aspect fermecator in orice anotimp. O adevarata minune a ingineriei, creata cu sacrificii dureroase in timpul perioadei comuniste, cele doua cai de transport permit calatoria intre cele doua regiuni istorice Oltenia si Transilvania. Daca soseaua impresioneaza prin sinuozitatea sa extrema, calea ferata isi croieste drum la inaltimi, adesea trecand prin inima muntilor si oferind peisaje extraordinare intrezarite adesea din mersul trenului. Acesta poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase trasee de calatorie cu trenul nu doar din Romania, ci chiar din Europa.

Traseu Defileul Jiului Romania
Toamna in Defileul Jiului © Silviu-Florin Salomia
Sosea Defileul Jiului
Toamna in Defileul Jiului © Silviu-Florin Salomia

Parcul National Defileul Jiului a fost creat in anul 2015 pentru a proteja spatiul natural salbatic de-a lungul vaii Jiului si a culmilor montane adiacente. In cadrul acestuia, au fost identificate zece habitate naturale, cu un numar de peste 1100 de specii, dintre care 203 sunt protejate, 11 endenice si 28 de specii rare, rezultand o biodiversitate exceptionala. Pe langa un numar mare de specii vegetale, parcul adapostestesi mamifere mari, inclusiv ursul brun, cerbul carpatine, capra neagra, lupul, rasul, vidra, precum si specii numeroase de pasari. In cadrul parcului exista si cateva arii naturale protejate, zone de padure si stancarii deosebite. Intre acestea se remarca Sfinxul Lainicilor, o stanca cu aspectul unui chip uman, aflat la mica distanta de manastirea Lainici spre nord. Exista o poteca turistica ce urca spre aceasta stanca de la nivelul drumului, traseul urcand aproximativ o ora si oferind o panorama impresionanta asupra intregii vai. Cel mai important obiectiv turistic aflat de-a lungul defileului Jiului este Manastirea Lainici.

Soseaua si calea ferata din Defileul Jiului © Silviu-Florin Salomia

Manastirea Lainici din Defileul Jiului

In mijlocul taramului salbatic al defileului Jiului, pe marginea raului vijelios, se inalta una dintre cele mai frumoase manastiri din România. Loc de popas si reculegere profunda, Lainiciul vegheaza trecerea prin Carpati de sute de ani, trecand prin vremuri grele dar si perioade infloritoare. Manastirea Lainici este printre cele mai cunoscute si vizitate locuri din aceasta parte a tarii. Cadrul natural spectaculos si spiritualitatea cuprinsa intre zidurile sale creaza un spatiu fermecator pentru calatorul sosit aici. Desi nu exista dovezi documentare cu privire la acest lucru, se crede ca inceputul vietii monahale de aici se datoreaza Sf. Nicodim, ce a locuit intr-o pestera din apropiere. In timpul prigoanei impotriva ortodoxiei, declansata de imparateasa Maria Tereza, manastirea Lainici a fost distrusa, alaturi de numeroase alte biserici din Transilvania. Între 1810 si 1817, cativa boieri din Targu Jiu au construit biserica veche din zid. Inaintea revolutiei lui Tudor Vladimirescu, manastirea a servit la un moment dat drept ascunzatoare pentru pandur, care s-a imbracat în haine preotesti. In 1817 turcii au devastat asezamantul si au imprastiat calugarii pentru ca nu l-au gasit pe Tudor. In timpul primului Razboi Mondial, Manastirea Lainici a suferit profund, fiind distrusa aproape complet de trupele germane, care au intrat cu caii chiar si in biserica, profanand-o. In anul 1929, la manastire a sosit un grup de 6 monahi de la manastirea valceana Frasinei, care au reconstruit-o din ruine.

Manastirea Lainici © Silviu-Florin Salomia

Odata cu regimul comunist, asezamantul monahal sufera din nou profund. Dupa 1989, tot mai multi credinciosi au inceput sa soseasca pentru slujbele care se faceau la manastire, astfel ca biserica incepe sa devina neincapatoare. In iulie 1990 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserica, fiind realizata pe doua planuri, o biserica la demisol si una deasupra ei. Partea superioara prezinta istoria bisericii din timpul persecutiilor si pana in prezent. La demisol, este prezentata viata crestinilor din anul 1 si pana in 313, cu prezentarea majoritatii sfintilor si martirilor din istoria bisericii. Avand in vedere importanța sa si cadrul natural inconjurator, Manastirea Lainici este printre cele mai vizitate din tara, un adevarat colt de rai aflat la poarta de trecere dintre doua provincii istorice romanesti. In manastire exista inca obiecte de cult și carti religioase foarte rare si valoroase, desi multe altele au fost distruse sau pierdute in timpul istoriei zbuciumate. Se pastreaza un exemplar din Biblia Mitropolitului Andrei si alte carti in editie originala, o icoana din secolul al XVII-lea, iar in biserica noua se afla icoana Maicii  Domnului “Grabnic Ascultatoare”, unicat in tara noastra, adusa de la Muntele Athos. Icoana este neobisnuita prin dimensiunile sale, fiind pictata  pe lemn de santal si acoperita cu o mantie de argint aurit. In fata altarului, o caseta aurita contine moastele unor sfinti ai Rasaritului, cu prezenta unica in Romania. Cel mai cunoscut staret al manastirii Lainici a fost Cuviosul Irodion, „Luceafarul Lainiciului”, cum este supranumit de Sfântul Calinic de la Cernica. Acesta a fost canonizat, fiind proclamat sfant in anul 2011.

Manastirea Lainici Biserica Noua
Biserica noua de la Manastirea Lainici © Silviu-Florin Salomia
Vedere aeriana Manastirea Lainici © Silviu-Florin Salomia

Din apropierea manastirii, incepe un traseu tematic de vizitare al parcului, urcand pe culmea muntilor Valcan si trecand pe la mica manastire Locurele, aflata la o inaltime de aproape 800 metri, in mijlocul unei poieni montane incantatoare. Fost schit Locurele a fost intemeiat de doi preoti din Targu Jiu in jurul anului 1850, ce au cautat viata de sihastrie pe culmile muntilor in apropiere de Lainici. Traseul continua si dupa manastire, spre culmile montane din apropiere, oferind o panorama asupra vaii ce taie respiratia. Un alt traseu tematic din Defileul Jiului porneste din apropierea garii Meri si a fost creat pentru ca un traseu tematic si educativ, mai mult pentru copii. Defileul Jiului este una dintre ultimele regiuni salbatice ale Romaniei, cuprinzand suprafete mari de paduri virgine. Acestea aproape au disparut din restul Europei, iar peisajele pe care le creaaza, impreuna cu pajistile montane, stancile maiestuoase, zonele de chei si meandrele Jiului, precum si altele fac din Defileul Jiului o destinatie exceptionala.

Vegetatie stancoasa PN Defileul Jiului © Silviu-Florin Salomia
Vegetatie PN Defileul Jiului © Silviu-Florin Salomia

Recomandari Cazare

Hotel La Belle Epoque 4*

Rating 9.5!

Amplasat in Petrosani, la cativa kilometri nord de Defileul Jiului, acest hotel prestigios ofera camere excelente cu toate dotarile, restaurant, bar, terasa si parcare gratuita!

Dream Apartment Petrosani 3*

Rating 9.6!

Apartamentul este localizat in centrul orasului Petrosani, oferind cazare intr-un dormitor, bucatarie utilata si baie, precum si internet wireless!

Castelul de Vis

Rating 8.5!

Localizat in Aninoasa, la doar cativa km de Defileul Jiului, acest hotel interesant ofera camere comfortabile, precum si restaurant, bar, piscina si alte activitati!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top