Hoinarind printre aceste dealuri pitoresti, simtim adesea bucuria descoperirii unei lumi secrete, unde catune si adaposturi izolate sunt pierdute de-a lungul vailor umbroase. Drumuri idilice de tara ne poarta pasii spre o lume plina de pesteri misterioase, paduri de liliac salbatic, manastiri fermecatoare si impresionantul Pod al lui Dumnezeu! Plecand in explorarea comorilor geoparcului Platoul Mehedinti, putem incepe din orasul Baia de Arama dinspre nord sau din Drobeta Turnu Severin dinspre sud, legate de drumul judetean 670. Punctul principal de interes al calatoriei noastre este cu siguranta Complexul Carstic Ponoare, o zona splendida si interesanta, cu o mare concentratie de obiective naturale si culturale.
In inima sa se afla magnificul Podul lui Dumnezeu, al doilea arc natural ca lungime din Europa si singurul din lume deschis traficului auto. Inconjurat de legende locale, podul din calcar stratificat are 30 metri lungime, 13 metri latime si 22 metri inaltime. Il putem admira din mai multe unghiuri si putem trece pe sub el pentru a ajunge la Pestera Ponoare, ce poate fi explorata de-a lungul celor 600-700 metri doar in perioadele secetoase din an. Iesirea din pestera este adesea inundata de Lacul Zaton ce uneori acopera valea, in special dupa topirea zapezilor. Pe dealul de deasupra pesterii, exista un camp de lapiezuri interesant, iar de aici putem admira zona inconjuratoare si satul. Mai putem gasi cateva obiective in Ponoare, cum ar fi o veche biserica din lemn si o moara abandonata, dar si Padurea de Liliac Salbatic, aflata pe un deal la cativa kilometri spre sud. Aceasta zona naturala idilica este unica in Romania si ne putem bucura de explozia de culoare si aroma in fiecare an la sfarsitul lui Aprilie si inceputul lui Mai.
Orasul Baia de Arama se afla la doar cativa kilometri nord de Ponoare si cel mai important obiectiv este vechea Manastire Baia de Arama, datand din 1703 si parasita pentru multa vreme. Biserica inca mai pastreaza architectura interesanta si cateva picturi in fresca. Exista si cateva cladiri monument in orasel, recum si biserici de lemn in satele din jur. La cativa km vest de Ponoare, putem regasi impresionanta Pestera Isverna in satul cu acelasi nume, la poalele muntilor Mehedinti. Desi nu poate fi explorata de turisti obisnuiti, deoarece exista un rau ce trece prin interior si are pasaje dificile, este este extrem de interesanta pentru speologi profesionisti, avand mari lacuri si sifoane subterane. Faimosul explorator Jacques Yves Cousteau a filmat un documentar despre minunile din subteranul acestei pesteri. La aproximativ 20 km sud de Isverna de-a lungul drumului 671E, putem descoperi Cheile Cosustea, o zona salbatica mai putin cunoscuta. Cheile sunt protejate si includ o multitudine de elemente interesante ca pereti verticali, pesteri, lapiezuri, doline, grohotisuri si o biodiversitate specifica.
Exista de asemenea cateva atractii turistice si in partea de sud a Podisului Mehedinti, cum ar fi splendida manastire Topolnita, amplasata aproape de satul Schitu Topolnitei, intr-o zona naturala incantatoare. Manastirea a fost infiintata in secolul 14 si este inconjurata de ziduri, cu biserica principala fiind construita in 1646 si prezentand picturi in fresca vechi si interesante. Inafara zidurilor, exista si o bisericuta de lemn mutata aici din Judetul Gorj. O alta zona naturala protejata include pestera si cheile Topolnita. Pestera Topolnita este a doua ca lungime din Romania, avand aproape 11 km pe cinci niveluri, fiind si una dintre cele mai frumoase din lume. Din pacate, marea majoritate a comorilor sale sunt ascunse in adancimi si doar speologii profesionisti pot sa le admire. Acestea includ lacuri subterane extinse, cascade superbe, galerii imense, precum si numeroase formatiuni speologice incredibile, unele unice in lume. O mica parte a pesterii este deschisa vizitatorilor pentru o singura zi pe an, in cadrul unei sarbatori locale. Geoparcul Platoul Mehedinti, dincolo de toate acestea, este si o destinatie pitoreasca, cu succesiuni de dealuri domoale printre care sunt rasfirate sate autentice unde traditiile sunt inca pastrate.
Recomandari Cazare Platoul Mehedinti
Conacu Boierului 3*
Rating 9.7 din 217 Recenzii!
Amplasata la cativa pasi de Podul lui Dumnezeu in satul Ponoare, este una dintre cele mai apreciate pensiuni din regiune. Ofera cazare in camere moderne si un restaurant traditional!
Agropensiune Maria
Rating 9.1 din 9 Recenzii!
Agropensiunea turistica este situata in satul Isverna, in apropiere de pestera, oferind cazare in camere traditionale, o terasa cu privelisti deosebite si posibilitatea de mic dejun!
Perla Muntilor 3*
Rating 9.5 din 47 Recenzii!
Localizata in satul Ponoarele, pensiunea ofera cazare de calitate in camere elegante, precum si un restaurant, bar si gradina. Unitatea se afla la doar cateva minute de Podul lui Dumnezeu!