GHID TURISTIC GORJ

Atracții și Experiente în Județul Gorj

Coordonate Geografice

Județul Gorj este situat în sud-vestul României, aparținând de regiunea istorică Oltenia (din care mai fac parte județele Mehedinți, Dolj, Vâlcea și Olt). Reședința de județ este municipiul Târgu Jiu, iar suprafața teritoriului este de 5.602 km2, ceea ce reprezintă 2,35 % din suprafața României. Din punct de vedere geografic, este amplasat între paralelele 44058’ și 45038’ latitudine nordică, și meridianele 22006’ și 23039’ longitudine estică. Așadar, Gorjul se află la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord. Limita nordică se realizează cu județele Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin, urmând în principal culmile cele mai înalte ale munților Parâng, Vâlcan și Godeanu. Limita vestică, cu județul Mehedinți, urmează în mare valea râului Motru, în timp ce limita estică, cu județul Vâlcea, se află în apropierea văii râului Olteț. Limita sudică cu județul Dolj este în apropierea confluenței dintre Jiu și Gilort, la sud de localitatea Țânțăreni.

În privința accesibilității rutiere, aceasta este influențată de intersecția a două drumuri naționale, ce traversează județul de la nord la sud și de la est la vest. În primul rând, DN 66 (Simeria – Hațeg – Petroșani – Târgu Jiu – Filiași) se suprapune traseului E79. În al doilea rând, DN 67 trece prin Dr. Tr. Severin, Motru, Târgu Jiu, Horezu și Râmnicu Vâlcea. Drumul european 79 leagă Oradea cu orașul Salonic. Cu toate că lipsa unei autostrăzi este un impediment major pentru dezvoltarea turistică, drumurile naționale și județene existente facilitează accesul spre majoritatea atracțiilor turistice. Accesibilitatea feroviară a zonei este bună, Târgu Jiu având legături directe cu principalele orașe din țară. În stația Târgu Jiu oprește un singur tren internațional (Budapesta – Salonic). Cele mai apropiate aeroporturi de Târgu Jiu sunt la Craiova (90 km), Sibiu (238 km), Timișoara, Cluj-Napoca și București (300 km).

Atracții Turistice Gorj

Ce poți vedea și face când vizitezi județul Gorj

Orice călătorie prin Gorj trebuie să înceapă cu Brâncuși, iar geniul și memoria sa trăiesc încă prin operele ce răsar, parcă de dincolo de spațiu și timp, la Târgu Jiu. Nicio trecere prin oraș nu este completă fără a contempla și admira monumentele de pe Calea Eroilor, fără a face câțiva pași de-a lungul său. Așa cum spunea însuși Brâncuși, parcă intuind viitorul, majoritatea dintre noi nu concepem măreția acestor monumente și valoarea pe care el a dăruit-o orașului și țării natale prin aceste comori ale artei universale.

Obișnuiți să treacă mereu pe lângă “masă, poartă sau coloană”, așa cum sunt cunoscute în Târgu Jiu, localnicii le consideră elemente din peisajul cotidian, ceva familiar și normal, o parte din ceea ce înseamnă să fii gorjean. Însă călătorii ajunși pentru prima oară aici, mai ales cei ce recunosc geniul lui Brâncuși, sunt fascinați de simplitatea și proporționalitatea perfectă a acestora, de felul în care sunt incluse în ansamblul orașului, dar mai ales de simbolurile superbe închise de artist cu atâta măiestrie în capodoperele sale.

Dincolo de Constantin Brâncuși, orașul Târgu Jiu mai oferă și alte atracții interesante, ce pot constitui argumente pentru vizite prelungite. Drumul spre nord, trece mai întâi prin apropierea fermecătorului Muzeu al Arhitecturii Populare din Curtișoara, continuând prin Defileul Jiului, o zonă naturală spectaculoasă,  Tot aici, călătorii pot admira și se pot reculege la Mănăstirea Lainici, una dintre cele mai frumoase din țară. Drumurile ce pornesc din Târgu Jiu spre est ajung inevitabil și în apropierea Munților Parâng, ce domină această parte a județului cu piscurile lor stâncoase, ce pot fi descoperite de-a lungul unuia dintre cele mai frumoase drumuri montane din lume, Transalpina. 

În extremitatea nord-estică a Gorjului, la ieșirea râurilor Olteț și Galbenu din munte, se află câteva dintre cele mai interesante atracții (Cheilor Oltețului, Mănăstirea Polovragi, Peștera Oltețului sau Peștera Muierii). Drumul ce pleacă din Târgu Jiu pe sub munții din vestul Gorjului duce spre alte destinații încântătoare. Munții Vâlcan au farmecul lor aparte, cu văi domoale și culmi împădurite, ce ascund alte comori uimitaore, printre care se remarcă Cheile Sohodolului, Mănăstirea Tismana, Valea Motrului, iar mai departe, fascinantul parc național Domogled – Valea Cernei.

În final, alte drumuri pleacă din Târgu Jiu spre sudul Gorjului, unde atracțiile turistice sunt mai rare, însă călătorii pot descoperi comori ascunse, biserici vechi din lemn, monumente de arhitectură sau sate unde se păstrează tradițiile populare. Peste tot, natura și oamenii au creat un patrimoniu de locuri și lucruri incredibil de frumoase și interesante, ce merită descoperite și ocrotite.

Ansamblul Monumental

Calea Eroilor

și Orașul Târgu Jiu

Coloana Infinitului Targu Jiu 2

Ansamblul monumental lăsat moștenire de sculptorul Constantin Brâncuși orașului Târgu Jiu este cel mai important obiectiv de patrimoniu al acestor locuri, de altfel pline de amintiri despre marele artist. Complexul sculptural a fost creat de Brâncuși ca un omagiu adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial, însă majoritatea criticilor de artă sunt de acord acum că acesta depășește cu mult scopul inițial, fiind plin de înțelesuri filozofice descoperite de-a lungul timpului. Orașul Târgu Jiu este înnobilat de această Axă magnifică care transcede timpul și spațiul. Începând de la râul Jiu și până la parcul Coloanei, se succedă: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârșit (Coloana Infinitului), toate unite prin Calea Eroilor, formând astfel cel mai important monument dedicat eroilor din Primul Război. 

Străjuit de crestele Carpaților si sărutat de râul Jiu, reședința județului Gorj, cunoscut și ca orașul lui Brâncuși, oferă o experiență culturală complexă. De-a lungul Căii Eroilor, printre clădiri vechi, muzee și parcuri, Târgu Jiu este o destinație turistică fascinantă, excelentă pentru o scurtă călătorie sau ca loc de plecare pentru a descoperi alte locuri splendide din județul Gorj. Cu farmecul său de oraș liniștit de provincie, poate că nu se numără printre cele mai celebre și populare locuri din România, însă aici este protejată o comoară a patrimoniului cultural universal. Create în anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, ca omagiu pentru eroii din Primul Război Mondial, monumentele de pe Calea Eroilor sunt capodoperele lui Brâncuși.

Masa Tăcerii

Masa Tăcerii este un monument al contemplației și gândirii profunde. Simetria perfectă și circularitatea ce caracterizează masa și scaunele oferă un echilibru perfect extrem de plăcut privirii. Masa este un cilindru perfect, suprapus peste un alt cilindru mai mic care formează baza. Cele 12 scaune sunt dispuse circular și simetric în jurul mesei. Se formează astfel un spațiu al formelor rotunde perfecte, fără niciun unghi care să distrugă continuitatea. Calea Eroilor de la Târgu-Jiu se continuă cu Aleea Scaunelor

Poarta Sărutului

Mai există sute de arcuri de triumf în orașele lumii, însă Brâncuși a reușit să aducă Poarta Sărutului la proporții spirituale umane. Brâncuși reușește astfel să realizeze un testament nemuritor al iubirii în piatră. Din punct de vedere fizic, compozițional, Poarta este formată din 2 părți, cele două „Coloane ale Sărutului” unite prin arhitrava asemuită de mulți cu o „Ladă de zestre”. După William Tucker, elementul principal al acestui monument este volumul de spațiu gol, înconjurat de sculptura propriu-zisă.

Coloana Fără Sfârșit

Conform multor critici, forma Coloanei fără Sfârșit este inspirată din motive arhitecturale populare românești, la casele locuitorului din Oltenia de Nord întâlnindu-se stâlpi sculptați astfel. Mircea Eliade îi conferă un înțeles profund, asemuind-o unui axis mundi, un sprijin al boltei cerești, simbol prezent la multe culturi din întreaga lume. Monumentul este unul dintre cele mai importante ale artei contemporane, încheind un ciclu de coloane la care Brâncuși lucra de mulți ani.

Scroll to Top