In Judetul Gorj sunt o multitudine de atractii extraordinare, incepand cu ansamblul lui Constantin Brancusi, de renume international, si continuand cu Transalpina si Masivul Parang sau manastirile din zona submontana si pesterile Muierii si Polovragi. Cu toate acestea, aceste meleaguri de legenda ascund si alte comori naturale si culturale. Am ales 7 locuri mai putin cunoscute din judetul Gorj pe care le poti descoperi in timpul unei calatorii in aceasta destinatii superba.
Muzeul Arhitecturii Populare
Pe drumul european ce pleaca din Targu Jiu spre nord, la doar cativa kilometri din centru, un indicator iti va arata drumul spre Curtisoara, iar muzeul este amplasat inainte de intrarea in sat, la doar 2 kilometri dupa ce ai facut dreapta. Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenesti aduna laolalta cateva zeci de case vechi din lemn, conace boieresti, cule si alte cladiri traditionale intr-un spatiu cu totul special. Poti petrece cateva ore zabovind prin curtile taranesti de alta data sau pe fanul proaspat cosit la umbra vreunui copac din interiorul muzeului. Pentru doar cativa lei, poti descoperi aici cultura traditionala din judetul Gorj, in special arhitectura si mestesugurile autentice din acest colt al tarii. Acest muzeu inspirational a fost inaugurat inca din anul 1975, aducandu-se aici doua duzini de case si constructii din lemn de pe teritoriul judetului, dar si cateva cule si conace impresionante. Cele mai importante obiective includ Cula Cornoiu de la Curtisoara, Biserica Sf. Ioan Botezatorul si mai ales ansamblul arhitectural „Gheorghe Tatarescu”. Muzeul Arhitecturii Populare din Curtisoara este unul dintre putinele locuri din tara in care trecutul satului romanesc ramane viu ai poate fi cunoscut in cea mai pura forma a sa. Arhitectura si arta populara gorjeneasca a fost si este recunoscuta pentru frumusetea si ingeniozitatea mesterilor populari, care au creat adevarate capodopere de-a lungul timpului.
Schiturile de pe Muntele Cioclovina
Toata lumea a auzit sau a vizitat manastirea Tismana, una dintre cele mai frumoase si cunoscute din tara. Putini stiu insa ca muntele ce vegheaza manastirea dinspre nord ascunde comori extraordinare. Muntele Cioclovina este o arie naturala protejata pentru speciile de plante pe care le adaposteste, iar o poteca turistica ce incepe la cativa kilometri nord de manastirea Tismana te poarta pret de doua ore pana in varful muntelui. O adevarata calatorie initiatica, vei descoperi locuri de o frumusete deosebita. Dupa aproximativ 45 minute de urcus destul de lejer veti ajunge la Schitul Cioclovina de Jos, un colt idilic de natura unde traiesc cateva maicute ce se ingrijesc de biserica inaltata pe o stanca singuratica. Schitul a fost ridicat in jurul anului 1660 de calugarii de la Tismana. Continuand drumul pe acelasi traseu, drumul devine ceva mai anevoios, mai ales spre finalul calatoriei, cand privelistea se deschide spre valea Tismanei si manastirea ce abia se zareste jos, inconjurata de paduri. Chiar in varful muntelui veti descoperi Schitul Cioclovina de Sus, unul dintre cele mai incintitoare locuri spirituale din aceste locuri si chiar din tara. Putini si-ar putea imagina cum se traieşte la 1000 de metri, pe un varf golas de munte, departe de orice urma de civilizatie. Inconjurata de privelisti ce iti taie rasuflarea si de prapastii ametitoare, mica bisericuta de un alb stralucitor apare pentru orice turist sa stea mult mai aproape de Dumnezeu.
Valea Suseni
La doar 10 kilometri nord de Targu Jiu, in muntii Valcan, se afla o vale ascunsa de multa vreme pentru turisti. Pe drum incantator ce urca in munte pe o parte si pe alta a raului Suseni, vei avea parte de o experienta de neuitat. Daca in perioadele secetoase de vara raul poate fi doar un firicel de apa ce se strecoara printre pietre, primavara si toamna valea capata o frumusete aparte. Din loc in loc apar mici cascade printre pietrele acoperite cu muschi, iar tunelul format din copacii ce acopera mare parte din drum creaza o atmosfera unica. Dupa ploile puternice, de pe versanti incep sa curga torente in cascade si mai spectaculoase, urmand fagase demult create printre stanci si copaci. Drumul este perfect, modernizat recent si chiar daca este destul de ingust, vei descoperi ca foarte putina lume cunoaste acest loc. Poate mai mult decat pentru masini, acesta pare a fi un traseu pentru ciclisti si drumeti. Pentru a ajunge pe Valea Suseni, pornind din Targu Jiu spre vest, in localitatea componenta Barsesti faci dreapta pe DJ 672B si apoi la vreo 3-4 km tii stanga pe acelasi drum spre localitatile Fratesti si Suseni. Cand se termina si ultimul sat, drumul principal o sa coteasca dreapta si o sa urce spre Sanatoriul Dobrita. Daca urmezi drumul inainte, vei intra pe vale si poti incepe explorarea.
Cheile Corcoaia
Una dintre minunile aproape necunoscute ale naturii salbatice din judetul Gorj este si printre cele mai greu accesibile. Cheile Corcoaia sunt amplasate in bazinul superior al Cernei, pe un mic afluent al acesteai cunoscut ca Cernisoara. Fiind un monument al naturii cu un anumit grad de unicitate, Cheile Corcoaia reprezinta un mic sector de doar 200 metri, sapat intr-un masiv de calcar si formand un peisaj spectaculos. Cu o latime de doar cativa metri si o inaltime adesea peste 100 de metri, cheile dezvaluie formatiuni naturale incredibile, impresionand mai ales semi-tunelul natural format in peretele stang. Pe aici veti putea inainta cu greutate pentru a admira intreaga frumusete ce se dezvaluie. La cativa metri in jos, se dezvaluie un alt spectacol creat de sculpturile create sub nivelul apei, care la randul sau are adesea nuante incredibile de verde. Pentru a ajunge la aceste chei fermecatoare, trebuie mai intai sa ajungi in localitatea Cerna Sat, printre cele mai izolate din zona. Pe valea Cernei poti ajunge pe DN 67D, fie din Orsova si apoi prin Baile Herculane, fie din Baia de Arama peste munte, pe „Godeanu” asa cum este cunoscut traseul. Apoi trebuie sa urmezi drumul „national” 67A, ce urmeaza Cerna spre nord, trecand in judetul Hunedoara dupa lacul de acumulare Iovanu. Multi ani, acesta era unul dintre cele mai prost intretinute drumuri din Romania, insa recent au fost facute modernizari.
Manastirea Crasna
Inafara de cele trei manastiri din judetul Gorj foarte cunoscute de turisti (Tismana, Lainici si Polovragi), mai exista si micuta manastire de la Crasna. O poti descoperi cu usurinta chiar in centrul localitatii, la aproximativ 30 km nord-est de Targu Jiu si la doar cateva sute de metri de la intersectia drumului principal DJ 665 cu DJ 665C. Manastirea apare in documentele istorice inca din anul 1486, fiind ctitorita de vel pitarul Dumitru Frumusanu, var al sotiei lui Mihai Viteazul, doamna Stanca. Cu toate acestea, biserica manastirii este o constructie putin mai noua, fiind terminata in anul 1637. O alta etapa din istoria sa are loc intre 1936-1938, fiind rectitorita de Gheorghe Tatarescu, care a construit chiliile si alte elemente. Biserica este construita in stil bizantin, cu o singura turla, insa cu adevarat impresionanta este catapeteasma inalta din lemn, poleita cu aur si fiind printre cele mai frumoase din tara. Manastirea este amplasata intr-un cadru natural exceptional, foarte aproape de sat, insa foarte aproape si de poalele muntilor Parang. Intreaga comuna Crasna este o zona superba si poti descoperi trasee si peisaje deosebite daca o alegi ca destinatie.
Monumentul lui Mihai Viteazul
Toata lumea cunoaste cu siguranta Transalpina si poate multi au si calatorit de-a lungul acelei sosele impresionante. Putini stiu inca ca mai exista un drum peste Carpati, cunoscut din cele mai vechi timpuri ca Drumul Roman. Trecand peste culmile muntilor Valcan, uneste localitatea Schela din Gorj cu orasul Vulcan din Hunedoara si reprezinta drumul judetean 664. Vestea cea mai buna este ca Transvalcan, asa cum e cunoscut proiectul in prezent, este in curs de modernizare, reprezentand un nou motiv de a vizita Gorjul in viitor. Cu toate acestea, zona este superba si pentru trasee de drumetie, iar urmand drumul din nordul satului Schela, puteti ajunge in cateva ore la Poiana lui Mihai, unde domnitorul se presupune ca a poposit in drumul sau spre Ardeal in toamna anului 1600. Evenimentul este marcat printr-un monument ce prezinta o deschidere superba spre plaiurile Gorjului submontan. Vei avea parte de o panorama de neuitat din aceasta poiana, insa la fel de incantator este si drumul pana acolo, pentru ca trece prin locuri deosebit de frumoase. La Schela poti ajunge urmand Dj 664 din Targu Jiu, prin Turcinesti, Sambotin si Arsuri. Urmeaza drumul ce urca spre munte, iar daca nu vrei sa incerci sa continui cu masina, o poti lasa in dreptul bisericutei aflate deasupra satului.
Valea Motru Sec
Comuna Pades se desfasoara pe valea Motrului, in extremitatea nord-vestica a judetului Gorj si la intre Muntii Valcan si Muntii Mehedinti. Poti ajunge comuna Pades urmand DN 67D pentru aproximativ 40 km pana aproape de iesire din judet, apoi faceti dreapta pe DJ 671. Aceasta are un potential turistic foarte mare, cu o multitudine de atractii, mai ales naturale. Pe langa lacul de acumulare Valea Mare, creasta distinctiva a masivului Piatra Closanilor cu Pestera Closani sau Monumentul Proclamatiei de la Pades, mai poti vizita si Valea Motrului sec, mai putin cunoscuta. Poti lasa masina in capatul satului si continua aventura pe jos, un traseu turistic urmand valea si trecand in final peste munti pentru a ajunge in pe valea Cernei in Cerna Sat. O zona carstica superba, exista numeroase pesteri in versantii din dreapta sau stanga raului, care de altfel poate seca in timpul verilor calduroase. Pestera Martel si Pestera Lazului sunt desemnate rezervatii speologice insa nu prezinta mare interes turistic. Cu toate acestea, vei descoperi multe alte formatiuni carstice, dar si peisaje de o frumusete aparte, putin schimbate de amprenta umana, desi pe alocuri vei admira adaposturi de vara si turme de oi.
Recomandari Cazare in Judetul Gorj
Casa Cartianu 3*
Pensiunea este amplasata intr-un cadru natural impresionant, in satul Cartiu, comuna Turcinesti, la nord de Targu Jiu (8 km), in apropierea muntilor. Pensiunea ofera cazare in conditii excelente, cu o piscina exterioara si acces facil la o varietate de obiective turistice.
Pensiunea Campia Soarelui
Una dintre cele mai noi si moderne pensiuni din judetul Gorj, este amplasata in localitatea Apa Neagra din vestul judetului. Ofera servicii de calitate, un restaurant si o gradina superba, fiind foarte aproape de atractiile comunei Pades si altele din apropiere.
Conacul Bunicilor 4*
Pensiunea este localizata in Baia de Fier, in partea de est a judetului, cu acces foarte usor la pestera Muierii si obiectivele din Polovragi. Cu o atmosfera speciala si autentica, pensiunea ofera cazare la standarde ridicate si un restaurant cu preparate traditionale.
Pensiunea Antique
Una dintre cele mai apreciate unitati de cazare din Targu Jiu, este amplasata vizavi de Parcul Central unde sunt amplasate operele lui Constantin Brancusi. Pensiunea ofera servicii de cazare de o calitate inalta, precum si unul dintre cele mai populare restaurante.
Pensiunea Luminita
Pensiunea este localizata in satul Rugi din comuna Turcinesti, la 7 km nord de Targu Jiu, intr-un cadru natural de exceptie. Ofera servicii de calitate, acces la piscina exterioara si oportunitati de a practica activitati de agrement sa de a vizita atractii din apropiere.
Pensiunea La Moara
Este amplasata in localitatea Pestisani, la aproximativ 30 de kilometri vest de Targu Jiu, in apropierea Casei Memoriale Constantin Brancusi din Hobita. Pensiunea ofera conditii excelente de cazare, restaurant si biciclete ce pot fi inchiriate.
Pingback: Cheile Sohodolului - Incursiune in Lumea Fascinanta a Muntilor Valcan -