Lacul Calcescu Muntii Parang

Lacul Calcescu – Drumetie in Parang

Lacul Calcescu reprezinta prima experienta de aventura montana adevarata! Drumetiile montane au fost intotdeauna printre aventurile pe care le visam dar nu reuseam niciodata sa le materializez. Poate din lipsa de incredere si determinare sau poate din alte cauze externe si interne. Muntele este in acelasi timp atragator si amenintator, splendid si neiertator, imprevizibil si provocator. Desi am mai mers prin munti in mici plimbari sau in calatorii cu masina, abia dupa 30 si ceva de ani am reusit sa intreprind prima aventura adevarata in munti. Si ce destinatie mai potrivita decat muntii care mi-au captat privirile si imaginatia toata viata. Parangul este o prezenta constanta pentru oricine a crescut in subcarpatii Gorjului, mereu o panorama fascinanta pe care o admiri de oriunde.

Traseul ales nu este nici usor dar nici foarte greu pentru cei obisnuiti cu drumetiile. O parte se face pe traseul de creasta al Parangului si coborarea pe alt traseu spre caldarea glaciara presarata cu o salba superba de lacuri dintre care se distinge Lacul Calcescu. Drumul trece peste si pe langa varfurile principale ale muntilor, prin sei si peste culmi. Ofera o serie de panorame si privelisti spectaculoase, dezvaluind frumusetea mirifica a acestui masiv.

Traseul incepe de pe soseaua Transalpina, dupa ce se trece de statiunea Ranca, se urca in serpentine pronuntate, ocolind apoi Varful Papusa si coborand din nou in serpentine abrupte spre Pasul Urdele. Chiar la baza curbelor, exista o mica parcare langa indicatorul ce marcheaza inceputul traseului turistic. Traseul de creasta la Muntilor Parang este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase din Carpatii Romanesti, cu o lungime considerabila si numeroase atractii pe parcurs. Nu este un traseu de drumetie usor, fiind practicabil doar pe vreme favorabila, insa anumite portiuni pot fi realizate de catre orice pasionat al muntelui. Este necesara conditie fizica buna si echipament adecvat, unele segmente fiind destul de abrupte.

Muntii Parang spre Lacul Calcescu

Portiunea aleasa de noi, intre Pasul Urdele si Lacul Calcescu se poate parcurge in 2-4 ore, in functie de vreme, conditie fizica si greutatea bagajului. Este perfect pentru o drumetie de o zi sau pentru un weekend cu innoptare la cort pe malul lacului. Considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare, Calcescu este amplasat intr-o caldare glaciara extinsa, dispusa in trepte, in apropiere existand si alte lacuri splendide.

Lacul Calcescu si Lacul Vidal

Din Pasul Urdele, traseul de creasta marcat cu banda rosie porneste spre vest, ucand mai intai spre varful Iezer (2157m) si coboara apoi spre saua dintre Muntele Iezer si Muntele Mohorul. Se urca din nou spre varful Mohorul (2337m), urmand apoi o coborare lunga si mai lina pana in Saua Mohorului. Se trece pe langa varful Plescoaia (2250m) si prin Saua Plescoaia, ajungand in dreptul indicatorului ce marcheaza despartirea traseului. In medie, pana la acest punct se fac cam 2 ore, in functie de conditii. Traseul de creasta marcat cu banda rosie continua spre vest, ajungand dupa alte 3-4 ore in Varful Parangul Mare (2519m).

Traseul spre Lacul Calcescu se desprinde spre nord si este marcat cu triunghi rosu. Dupa o scurta coborare, se deschide panorama impresionanta a caldarii glaciare, cu o salba de lacuri si paraiase cu cascade ce curg de pe versanti si unesc lacurile intr-un splendid spectacol al naturii. Primul lac mare ce se zareste in caldarea de jos este Lacul Vidal, langa care se afla fratele mai mic Lacul Pencu. Undeva in stanga, aproape ascuns de creste, se observa Lacul Pasari, situat intr-o caldare superioara. Toate acestea se varsa prin mici paraie in Lacul Calcescu, situat cel mai jos.

Lacul Calcescu Parang

Coborarea din creasta spre lacuri este destul de dificila si abrupta. Marcajul indica cel mai bun traseu prin Hornul Lacurilor, apoi coborarespre Lacul Vidal, care se ocoleste prin dreapta. Urmeaza o noua coborare scurta pe langa paraul ce se varsa in Calcescu formand o serie de cascade spectaculoase. Privelistea ce se deschide este greu de descris in cuvinte: lacul inconjurat de creste impunatoare, valea Lotrului ce se deschide spre nord, cascada ce strapunge linistea muntelui, limpezimea lacului si vegetatia luxurianta din jur formeaza un tablou unic.

In jurul lacului Calcescu sunt si cateva locuri unde se poate campa, in special pe o terasa cu cateva stanci solitare in partea vestica sau intr-o poiana in partea nordica. In functie de timp si daca innoptati langa lac, se poate vizita si Lacul Pasari, urcand panta pe langa paraul ce coboara spre Lacul Vidal, sau Lacul Zanoaga, urmand un traseu ce merge spre vest de la Calcescu la Saua Piatra Taiata. Daca nu aveti masina in Pasul Urdele, va puteti intoarce spre Transalpina si urmand traseul cruce rosie spre nord, intalnind soseaua dupa aproximativ 2 ore la 6 km sud de Obarsia Lotrului.

Am incercat sa transpun in fotografii senzatiile unice traite si locurile impresionante pe care le-am descoperit. Nu pot decat sa recomand oricui sa vina in Parang, sa mearga spre Lacul Calcescu si, de ce nu, sa continue traseul spre alte inaltimi si minuni ale muntelui. Daca sunteti in cautarea unor locuri de cazare pentru a innopta in apropierea acestor locuri, sunt o multime de pensiuni si hoteluri in Ranca, precum si cateva cabane raspandite prin masiv. Mai jos gasiti si cateva recomandari!

Cazare in Muntii Parang

Cabana Transalpina

Statiunea Ranca

Pensiunea Eden

Statiunea Ranca

Hotel Onix

Statiunea Ranca

Cabana Vanatorul

Obarsia Lotrului

Cabana Mija

Cheile Jietului

Pensiunea Cetina

Statiunea Ranca

3 thoughts on “Lacul Calcescu – Drumetie in Parang”

  1. Victor Gh.Banța

    Impresionant . Am bătut locurile acestea per pedes în urmă cu 40 ani și aș mai face-o și acum de-aș avea timpul necesar : Nu mi-am răspuns totuși la o întrebarea și tocmai de aceea vă întreb : ”Lacul Câlcescu” ori ” Lacul Gâlcescu” ? Cred că-i deosebit de interesant să elucideze cineva etimologia denominativă a lacului . Mulțumesc pentru un posibil răspuns.

  2. oproaica lucia Craiova

    si eu am incercat aceleasi emotii si aceeasi incantare ,ca si tine. In 2018 am fost la Calcescu pornind din Obarsia Lotrului ,traseul fiind la fel de greu si usor ,dar incantator.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top