Legendele spun ca Manastirea Caldarusani a fost ridicata de-a lungul a doar 100 zile in anul 1638, atunci cand domnitorul Matei Basarab a descoperit acest loc idilic, pierdut in adancurile Codrului Vlasiei, ce acopeea atunci o suprafata uriasa din Tara Romaneasca. Inconjurata de apele lacului Caldarusani si zidita asemena unei cetati, manastirea este situata pe o mica peninsula la 30 km de Bucuresti. Vizitarea acestui loc reprezinta o experienta spirituala impresionanta, descoperind una dintre cele mai frumoase si importante destinatii spirituale din aceasta parte a Romaniei.
Manastirea a fost construita pe locul unui schit din lemn mai vechi, de care se ocupau cativa calugari. Matei Basarab a ales acest loc conform legendei dupa ce s-a ratacit in padurile Vlasiei in indreptandu-se spre lupta. Un lucru este sigur, de-a lungul timpului, impunatoarea manastire inconjurata de ape a crescut de-a lungul secolelor, devenind un centru religios si cultural de renume, de existenta sa legandu-si numele numeroase personalitati. Prima descriere a manastirii este realizata in 1653 de catre Paul de Alep, ce a calatorit prin tarile romane ca insotitor al patriarhului Macarie al Antiohiei. Acesta lauda frumusetea naturala si arhitecturala a manastirii si bisericii sale dedicate sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir. In timpul domnitorului Alexandru Ipsilanti, Manastirea Caldarusani este incredintata staretului Gheorghe de la Manastirea Cernica, mai tarziu canonizat si cunoscut ca Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica.
De-a lungul secolelor, manastirea a cunoscut perioade infloritoare, cand detinea terenuri, podgorii, lacuri si sate, devenind unul dintre cele mai active centre ale ortodoxismului in Romania. Aici au fost create capodopere artistice deosebite, indeosebi manuscrise si icoane extrem de valoroase. O parte dintre acestea se regasesc in colectiile muzeala aflate in cadrul manastirii, vizitatorii putand vizita Tezaurul din fosta sala a tronului, colectia de carti, vesminte si icoane din fosta trapeza, dar si Pinacoteca. Manastirea Caldarusani este un complex impresi0nant, in cenrul caruia se afla impozanta Biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie, inconjurata de chiliile dezvoltate pe doua niveluri, turnul clopotnitei si zidul de rasarit. Din pictura originala a bisericii se mai pastreaza doar o mica parte, insa picturile ulterioare si icoanele interioare sunt cu adevarat exceptionale. In cadrul complexului intra si biserica-paraclis, aflata in cimitirul manastirii si construita la inceputul secolului 19. In apropiere, se pot vizita si manastirile Snagov, Tiganesti sau Cernica.
Recomanda Cazare langa Manastirea Caldarusani
Country Spa Retreat 5*
Rating 9.4 din 630 Recenzii!
Acest complex luxos este amplasat in Snagov, ofering camere superbe cu toate dotarile, un restaurant prestigios, acces la piscina si spa.
Toscana VIlla 3*
Rating 9.5 din 17 Recenzii!
Situata in localitatea Snagov, la cativa km de manastire, aceasta vila ofera 2 camere, o bucatarie utilata, lounge, gradina si piscina.
Gradina Vlahiia 4*
Rating 8.4 din 158 Recenzii!
Localizata in Snagov, aceasta pensiune de exceptie ofera camere spatioase cu vedere la gradina si toate utilitatile, precum si parcare.