Manastirea Cernica

Manastirea Cernica – Oaza de Liniste de langa Bucuresti

Cei care locuiesc in Bucuresti sau viziteaza orasul, pot sa descopere un loc linistit, mai aproape de natura, in contrast cu agitatia capitalei, la doar 20 de km de aceasta. Inconjurata de un lac incantator, frumusetea naturala este in perfecta armonie cu linistea din interior. In 1603, in padurile vechilor Codrii ai Vlasiei, boierul Cernica Stirbei a ridicat o biserica inchinata Sfantului Nicolae pe locul unei vetre monahale vechi. Atunci a inceput istoria manastirii Cernica, un viitor centru monahal, spiritual si cultural.

Manastirea-Cernica
Manastirea Cernica © Raluca Ene

Manastirea este situata pe doua ostroave ale Lacului Cernica, denumite dupa bisericile inchinate celor doi sfinti: Sfantul Gheorghe si Sfantul Nicolae. Pe primul ostrov este situata Biserica Sfantul Gheorghe construita in 1842, ca o cetate, cu ziduri si o poarta de intrare impunatoare. Tot acolo se gasesc doua case memoriale, muzeul manastirii, trapeza (locul unde iau masa monahii si pelerinii), biblioteca. De remarcat, este faptul ca in naosul bisericii, se pastreaza fresca din timpul Sfantului Calinic (secolele XVIII – XIX).

Biserica Sf Gheorghe Manastirea Cernica
Biserica Sf. Gheorghe – Manastirea Cernica © Raluca Ene
Fresca Naos Biserica St Gheorghe Manastirea Cernica
Fresca Biserica Sf. Gheorghe © Raluca Ene

De la Biserica Sfantul Gheorghe, o bucata ingusta si lunga de pamant, face legatura cu cel de-al doilea ostrov, Sfantul Nicolae. Biserica din aceasta insula este mai veche, fiind construita in 1815 pe locul celei din 1603. Tot aici se distinge un stejar secular impunator si cea de-a treia biserica a manastirii, Biserica Sfantul Lazar, situata in cimitir. Cimitirul poate fi considerat un muzeu in aer liber, deoarece acolo se afla monumente funerare vechi cu valoare estetica si istorica, dar si morminte ale unor personalitati importante ale culturii si spiritualitatii romanesti: scriitori, mitropoliti, marturisitori in temnitele comuniste, teologi. Parintele Dumitru Staniloae, unul dintre cei mai mari teolog romani al secolului XX este inmormantat aici.

Manastirea Cernica © Raluca Ene
Manastirea Cernica © Raluca Ene
Manastirea Cernica © Raluca Ene
Manastirea Cernica © Raluca Ene

In istoria manastirii se disting doi oameni care au revitalizat și au imbogatit viata duhovniceasca a monahilor și a credincioșilor. Primul este staretul Gheorghe (1730 – 1806), canonizat de Biserica Ortodoxa in 3 decembrie 2005. Cea de-a doua personalitate emblematica este Sfantul Ierarh Calinic, primul sfant roman canonizat din istorie (23 octombrie 1955). Moastele celor doi sfinti romani se afla in Biserica Sfantul Gheorghe. Cei care viziteaza manastirea au la dispozitie pentru plimbare alei largi, aerisite, strajuite de copaci sau flori, acces catre Lacul Cernica. De asemenea, pelerinii pot achizitiona produse alimentare manastirești (paine, ulei, vin, dulciuri) de la un magazin specializat. Pentru accesul cu mașina personală in curtea manastirii se achită o taxa de 5 lei.

Manastirea Cernica © Raluca Ene

Recomandari Cazare langa Manastirea Cernica

Mari Vila Hotel 4*

8.4 Rating

Situat in suburbiile Bucurestiului, la doar 9 km de manastire, acest hotel excelent face parte din BW Premier Collection si ofera camere comfortabile cu toate facilitatile, o piscina si doua restaurante!

Queen Hotel

9.4 Rating

Localizat la aproximativ 15 km de manastire in sud-vestul Bucurestiului, acest hotel extraordinar ofera camere cu design superb, baie privata, o gradine mare, mic dejun continental si parcare!

Cristalex Villaverde 3*

8.6 Rating

Situat la doar aproximativ 6 km de manastire in cartierul Pantelimon, aceasta pensiune ofera camere cu toate dotarile, un restaurant, lounge, gradina, loc de joaca, internet wireless si parcare gratuita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top