In inima Romaniei se afla una dintre cele mai interesante, dar si mai putin cunoscute destinatii turistice din Romania. Tara Hategului, caci despre ea este vorba, este printre zonele istorice cele mai fascinante si frumoase din punct de vedere al atractiilor turistice. Aflata in extremitatea sud-vestica a Transilvaniei si in partea de sud a judetului Hunedoara, acest tinut special s-a aflat mereu la rascruce de drumuri, prins intre regiuni istorice distincte. Cu toate acestea, ca intr-un vid atemporal, Tara Hategului este poate locul din tara unde urmele stramosilor se regasesc cel mai pregnant. Uneori, umbland cararile si drumurile de aici, spiritul dacilor liberi pare ca inca traieste prin locurile si oamenii intalniti.
Tara Hategului – Prezentare Turistica
In tara Hategului se poate ajunge usor din orice colt al tarii, cele mai importante cai de acces fiind din sud, dinspre Oltenia pe Defileul Jiului urmand E79, dinspre vest si Banat urmand DN68 sau dinspre nord pe acelasi E79. Cuprinzand orasul Hateg si cateva comune din jur, inconjurate din aproape toate partile de munti, Tara Hategului reprezinta o entitate istorica si turistica aparte. Ofera o experienta de calatorie unica si variata, cu o multitudine de obiective si atractii turistice interesante. Desi aveti nevoie de cateva zile pentru a explora destinatia pe deplin, cele mai importante locuri pot fi descoperite intr-o singura zi.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Legendara capitala a Daciei romane pazeste si azi drumul ce leaga Ardealul de Banat ca un strajer milenar al dainurii poporului roman pe aceste meleaguri. Fondata dupa cucerirea Daciei de catre romani, in perioada sa de maxima dezvoltare era un obiectiv impresionant. Ziduri masive de piatra aparau un oras ce adapostea peste 20.000 de oameni, iar in interior se regaseau temple, ateliere, locuinte si alte cladiri. Ruinele de astazi pot releva maretia cetatii din antichitate doar printr-un efort al imaginatiei, plimbandu-va prin vechiul amfiteatru si afland detalii istorice interesante. Vizitarea ruinelor de la Sarmizegetusa este foarte usoara, fiind amplasate chiar la marginea drumului national ce leaga Hateg de Caransebes, la doar cativa kilometri inainte de pasul Portile de Fier ale Transilvaniei. Biletul de intrare este ieftin si veti avea nevoie de cateva ore pentru a explora pe indelete amplul complex arheologic. Desi este destul de bine intretinut, lipsesc informatiile mai detaliate si o mai buna promovare a obiectivului turistic.
Biserica Densus
Unul dintre cele mai interesante si speciale obiective turistice din Tara Hategului si chiar Romania este biserica de piatra de la Densus. Parasing Hategul spre Caransebes, dupa doar cativa kilometri veti observa semnul ce indica drumul spre Densus. Construita din piatra refolosita adusa de la cetatea Sarmizegetusa, biserica impresioneaza prin vechime si stilul arhitectural unic. Este una dintre cele mai vechi biserici bizantine din tara, fiind datata in secolul XIII, cu adaosuri in secolele urmatoare. Avand hramul „Sfantul Nicolae”, biserica de la Densus este o constructie neobisnuita, formata din coloane si placi de marmura dispuse in forme si volume neregulate.
Manastirea Prislop
Loc de pelerinaj pentru toti romanii ortodocsi, Manastirea Prislop a devenit una dintre cele mai cunoscute din tara ca locul in care este inmormantat parintele Arsenie Boca. Pentru a va asigura o vizita cat mai placuta, incercati sa evitati sezonul turistic si in special zilele de sarbatoare si de week-end, cand mii de pelerini opresc pe drumul spre manastire. Este amplasata intr-un cadru mirific, intre paduri si dealuri, pe teritoriul localitatii Silvasu de Sus. Biserica manastirii dateaza din secolul XVI, fiind inscrisa ca monument istoric, insa manastirea dateaza inca din secolul XIV, fiind considerata ctitorie a lui Nicodim de la Tismana. De-a lungul timpului, manastirea a trecut prin multe schimbari si perioade de parasire, insa in prezent a devenit celebra in toata tara, zeci de mii de oameni fiind prezenti la sarbatorile cele mai importante. Toate acestea se leaga de numele lui Arsenie Boca, cunoscut si ca Sfantul Ardealului, ce a fost staret al manastirii si a fost inmormantat in apropiere.
Cetatea si Manastirea Colt
Daca ati citit Castelul din Carpati de Jules Verne si multi au facut-o, atunci probabil ca veti fi incantati de vizitarea acestor locuri de legenda. Ruinele cetatii sunt amplasate in satul Suseni, la cativa kilometri de localitatea Rau de Mori si aproximativ 18 km de Hateg. La intrarea pe valea Rausor, pe un pinten de munte ce domina imprejurimile de la cateva sute de metri, se observa cateva ziduri ce odata trebuie sa fi fost impresionante. Cetatea Colt dateaza din secolul XIV, apartinand familiei crezilor Candea ce detineau o zona mare a Tarii Hategului. Intrata in paragina, din vechea cetatea au ramas astazi doar cateva ziduri, insa urcusul prin padure pana la ruine este foarte placut si dureaza doar cateva zeci de minute. De sus, privelistea asupra vaii este splendida, indeosebi primavara si toamna. Dincolo de aspectul actual, Cetatea Colt este vestita mai ales prin ipoteza ca ar reprezenta sursa de inspiratie pentru celebrul Castel din Carpati al lui Jules Verne. Jos in vale mai puteti vizita si biserica de piatra a Manastirii Colt, cu turla sa piramidala datand de la inceputul sec. XV.
Cascada Lolaia
O comoara ascunsa pe una din vaile superbe ce coboara din Retezat, Cascada Lolaia merita efortul de a fi descoperita in orice anotimp. Pentru a ajunge la aceasta destinatie salbatica, trebuie sa parasiti E79 in dreptul localitatii Ohaba de sub Piatra, indreptandu-va spre sud, trecand prin Salasu de Jos, Salasu de Sus, Malaiesti si Nucsoara. Dupa ultimul sat, drumul mai continua pentru cativa kilometri, ultimii 4-5 ce incep sa urce in munte fiind neasfaltati, insa practicabil cu orice masina in conditii meteo normale. Puteti lasa masina in dreptul Cabanei Lolaia, pana la cascada urcand pe jos 10-15 minute. Cascada Lolaia poate fi auzita cu mult inainte de a fi vazuta, fiind inconjurata de paduri adanci ce ascund o salba de cascade ce ofera vaii Nucsoara o frumusete aparte. Accesul spre cascada se face coborand pe o poteca cu trepte si balustrade de lemn, cu numeroase puncte de belvedere ce dezvaluie caderea asurzitoare de apa. Cu o inaltime de peste 10 metri, debitul depinde de anotimp, oferind experiente diferite la fiecare vizita. Dupa ce admirati cascada principala, trebuie sa mergeti si pe podul de deasupra pentru o alta priveliste deosebita.
Cetatea Malaiesti
Pe drumul de intoarcere spre drumul european, in localitatea Malaiesti puteti vizita si cetatea medievala cu acelasi nume. Reabilitata recent, Cetatea Malaiesti dateaza din secolul al XIV-lea, fiind ridicata de o familie nobiliara locala pentru a apara zona. Mica fortareata consta dintr-un turn central inconjurat de ziduri groase cu mici turnuri de aparare. Amplasata intr-un decor mirific la marginea satului, cetatea merita o vizita scurta pentru a-i afla istoria interesanta.
Padurea Slivut – Rezervatia de zimbri
La doar cativa kilometri nord de Hateg, din drumul european puteti intra in Padurea Slivut pe un drum umbros printre copaci semeti. De o frumusete idilica, aceasta padure seculara adaposteste cea mai veche rezervatie de zimbri din Romania. Puteti admira aceste animale impresionante, crescute in captivitate, oprindu-va putin timp in jurul tarcului din Padurea Slivut. Intrarea este doar cativa lei care ajuta la hranirea si ingrijirea animalelor.
Recomandari Cazare in Tara Hategului
VILA NICOLE
Una dintre cele mai apreciate unitati de cazare din Hateg, ofera camere foarte spationase si servicii de calitate recunoscuta.
HOTEL FERDINAND 4*
Hotel luxos amplasat in centrul orasului Hateg, detine si un restaurant de exceptie cu preparate traditionale.
PENSIUNEA VILA SILVA
Aflata aproape de centrul orasului Hateg, pensiunea ofera acces la piscina si la restaurant de calitate cu terasa exterioara.
PENSIUNEA CASA IULIA
Una dintre cele mai apreciate pensiuni din intreg judetul, Casa Iulia ofera sejururi extraordinare.
PENSIUNEA LA MOSIE
Oferind camere superbe decorate in stil mediteranean, pensiunea detine o curte imensa si dotari moderne.
MOTEL PRISLOP
Situat la doar cativa kilometri de Manastirea Prislop, ofera cazare la preturi decente si un restaurant in unitate.
Im interestod in exploring bits and pieces from romania, send me the info at hughlouisofficial@gmail.com
Bina ziua
Sint proprietarul Dinosaur world Transylvania . Cum as putea sa ajung si eu pe pagina dumneavoastra? Multumesc