Intre muntii din sud-vestul Romaniei, exista o vale de o frumusete aproape ireala. Trecand prin locuri in care omul si natura se afla inca in armonie deplina, raul Cerna a creat o vale ce ascunde un numar si o diversitate extrema de comori ale naturii. Un taram fascinant cu creste muntoase, canioane inguste, masive calcaroase, lacuri de acumulare, paduri intinse, pesteri si avene, o biodiversitate bogata si sate izolate. Parcul National Domogled Valea Cernei se intinde de-a lungul vaii raului Cerna si peste culmile montane invecinate, apartinand muntilor Godeanu, Valcan, Mehedinti si Cernei. Caracterul izolat si salbatic ii ofera acestei vai un farmec aparte, cu putine asezari umane si peisaje deosebit de pitoresti.
In taramul pinului negru si al fluturilor
Exista trei cai principale de acces spre parcul national, dinspre sud existand o sosea (DN 67D) ce urca pe vale trecand prin Baile Herculane, unde se poate ajunge prin Drobeta Turnu Severin si Orsova. Dinspre est, acelasi drum vine din judetul Gorj, trecand prin Baia de Arama si apoi peste pasul Godeanu, intrand pe valea Cernei in zona sa de mijloc. De aici, porneste un alt drum spre nord (DN 66A) ce trece prin Cerna Sat inainte de a ajunge la lacul Valea lui Iovan, continuand spre nord pana in Pasul Jiu-Cerna si apoi trece in valea Jiului de Vest. Drumul national 66A este intr-o stare avansata de degradare, la nord de Cerna Sat devenind aproape impracticabil. In parcul national Domogled Valea Cernei exista o diversitate impresionanta a peisajelor si a speciilor de plante si animale. Se remarca un numar foarte mare de atractii turistice, incluzand trasee de drumetie si catarare, lacuri si izvoare, creste abrupte si goluri montane, cascade si chei spectaculoase, specii rare de plante si animale sau catune montane izolate.

In partea sa nordica, Muntii Godeanu domina peisajul din jur cu creasta sa impunatoare ce cuprinde varfuri de peste 2000 metri. Cu aspectul lor masiv si maiestuos, acestia sunt unii dintre cei mai izolati munti din Romania. De-a lungul crestei principale exista un traseu spectaculos de drumetie, cu privelisti unice spre valea Cernei. Cel mai inalt varf depaseste 2200 metri si ofera o panorama senzationala in toate directiile. Muntii Godeanu ofera peisaje splendide, cu formatiuni glaciare, pasuni alpine si paduri dense. De cealalta parte a vaii, parcul cuprinde o portiune mica a Muntilor Valcan, in timp ce intre aceste masive, la nivelul vaii apar cateva mici creste calcaroase, abrupte si izolate, acoperite de vegetatie. Aceste forme de relief curioase sunt cunoscute drept Ciucevele Cernei si reprezinta o arie naturala protejata. Din valea Cernei mai exista cateva trasee ce urca spre creasta principala. Coborand inapoi in vale, raul Cerna isi aduna apele de pe versantii din jur, formand si Cheile Cernisoarei, in timp ce Izbucul Cernei este cu adevarat impresionant prin prisma debitului bogat. La cative kilometri sud de aceste izvoare, apele Cernei au fost captate in Lacul Valea lui Iovan. Este unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Romania, avand o suprafata de aproape 3 km patrati si o adancime de peste 100 metri. Cuprins intre culmile impadurite ale muntilor Godeanu si Mehedinti, lacul se incadreaza intr-un peisaj salbatic si mirific in acelasi timp.

Muntii Mehedinti se desfasoara in stanga vaii Cernei pe o lungime de aproximativ 50 km, oferind peisaje impresionante, cu formatiuni geologice unice, cum ar fi crovuri, geanturi, chei, lapiezuri sau cascade. Avand inaltimi reduse si fiind destul de fragmentati, exista o multime de trasee de drumetie ce ii strabat. La cativa kilometri sud de lacul Valea lui Iovan si chiar la nord de Cerna-Sat, se afla o mica minune a naturii, Cheile Corcoaia. Acestea au fost sapate intr-un sector scurt de calcare de catre raul Cerna, creand o serie de caracteristici unice sau inedite. In primul rand, de-a lungul acestora s-a format un fel de semi-tunel natural, aflat acum la 10-15 metri deasupra albiei raului, ce permite turistilor sa patrunda in interiorul cheilor. La nivelul raului, o succesiune superba de marnite evidentiaza modul si etapele geologice ale formarii cheilor. Tot in parcul national este inclusa si o culme izolata si inalta a muntilor Mehedinti aflata pe valea raului Motru din judetul Gorj. Piatra Closani este un masiv salbatic, dezvoltat pe calcare masive, prezentand numeroase forme carstice. Pe langa valoarea peisagistica si geografica prin aspectul sau de abrupt izolat, masivul adaposteste numeroase specii de plante si animale, inclusiv de influenta mediteraneana, motiv pentru care a fost declarata rezervatie naturala complexa. Masivul Piatra Closanilor include si pesterile protejate Closani si Cioaca cu Brebenei , iar acesta poate fi escaladat urmand un traseu turistic ce este considerat relativ dificil.




Parcul national Domogled Valea Cernei continua spre sud, de-a lungul vaii aparand o serie de creste abrupte de calcar ce sunt cunoscute drept geanturi si se evidentiaza clar in peisajul deja spectaculos. Insa poate cele mai fascinante locuri din Muntii Mehedinti sunt ascunse la inaltime in spatele crestelor. Cunoscute drept crovuri sau Poienile de Sus pentru localnici, aceste depresiuni fermecatoare sunt de fapt doline, polii sau uvale de dimensiuni mari. Poienile au aspectul unor caldari largi si plate, inconjurate de creste calcaroase si campuri de lapiezuri. Printre cele mai frumoase si interesante se numara Crovul Mare, Poiana Beletina, Crovul Medved, Poienile Porcului si altele. Accesul spre aceste locuri de o frumusete aparte este destul de dificil, urmand cateva trasee ce pornesc din valea Cernei. Cele mai cunoscute sunt prin Fueroaga Tamnei, prin Cheile Tasnei, prin Fueroaga Plostinei si altele cateva mai putin conscute. Acestea isi croiesc drumul prin locuri de o frumusete si o salbaticie impresionante, oferind panorame incredibile asupra vaii. Pe langa crovurile de sus, calatorii mai pot admira si cateva cascade (Moara Dracilor, Cociului), chei (Tamnei, Tasnei, Saua Padinei) si pesteri. La inaltime, crestele si crovurile sunt legate prin alte trasee turistice . In partea sudica a Muntilor Mehedinti, peisajul este dominat de Masivul Domogled, o culme mai inalta (1100m), perpendiculara pe valea Cernei.



Pe partea dreapta a vaii, la sud de Muntii Godeanu, se dezvolta Muntii Cernei, cu inaltimi ce coboara de la 1500-1800 metri in nord, ajungand in extremitatea sudica la culmi joase de 500 metri. Exista si aici un traseu ce urmeaza culmea principala, precum si altele ce urca din valea Cernei, mai ales in partea sa sudica. Unul dintre acestea trece prin satele izolate Inelet, Scarisoara, Cracu Mare, Prisacina si Dobraia, rasfirate printre padurile si culmile muntilor Cernei. Drumetia ofera privelisti splendide spre vale si spre alti munti din departare, trecand prin locuri spectaculoase si fermecatoare. Inainte de lacul de acumulare Prisaca, un alt traseu urca spre Cascada Vanturatoarea, cu o inaltime de 40 metri ce transforma firul apei intr-o pulbere fina si uneori da nastere unor mici curcubee. Traseul continua prin spatele cascadei spre o poiana montana. Aceasta zona este cuprinsa in rezervatia naturala Coronini-Bedina, ce protejeaza un relief variat cu abrupturi, pesteri, lapiezuri , cascade, chei, paduri si pajisti. O poteca ce merge pe malul drept al lacului ajunge la Cascada Fecioara Maria, in timp ce soseaua ocoleste pe partea stanga. Dupa cativa kilometri se ajunge in dreptul unor izvoare termale aflate pe malul raului si cunoscute ca 7 Izvoare Calde. De aici pleaca si doua trasee turistice, unul spre Muntii Mehedinti (cascada Cociului si Masivul Domogled), iar celalalt spre Poiana Culmea Mare din Muntii Cernei.




Limita sudica a parcului national Domogled Valea Cernei se afla in apropierea statiunii balneo-climaterice Baile Herculane, continuand sa acopere culmile montane din jur. Din Baile Herculane pleaca alte trasee spre culmile din apropiere, trecand prin alte locuri interesante. O caracteristica importanta a parcului national este diversitatea impresionanta a speciilor vegetale, cu peste 1100 de specii identificate, printre care unele foarte rare ce sunt protejate strict. Dintre acestea, se remarca Pinul Negru de Banat, o specie endemica ce creste exclusiv pe stancarii si confera peisajului un farmec special. Diversitatea faunistica este la fel de bogata, cuprinzand specii rare: vipera cu corn, scorpionul, liliacul, lupul, rasul, ursul si o multime de specii. Insa cel mai impresionant aspect al parcului este numarul si diversitatea incredibila de fluturi, cu aproape 1500 specii ce confera pajistilor si pasurilor montane o atmosfera aproape ireala.




Recomandari Cazare in Parcul National Domogled Valea Cernei
Hotel Versay 4*
Rating 9.4!
Acest hotel superb este amplasat in Baile Herculane, in partea de sud a parcului National. Impresioneaza prin arhitectura si design, ofering camere exceptionale si un restaurant cu terasa!
Pensiunea Dimitrios 4*
Rating 9.1!
Amplasat chiar la nord de lacul Prisaca, de unde incep mai multe trasee de drumetii, pensiunea este inconjurata de munti, oferind camere excelente, restaurant, bar, lounge si parcare!
Casa Valea Cernei 3*
Rating 9.8!
Aplasata in zona de mijloc a vaii Cernei, aceasta unitate de cazare deosebita are recenzii excelente si o locatie superba in mijlocul naturii. Ofera camere confortabile, lounge si gradina!