Parcul National Krka – Destinatii Spectaculoase in Croatia

Dintre destinatiile si atractiile Croatiei, este greu sa alegi doar cateva care sunt adevarat impresionante si spectaculoase. Desi multa lume a auzit de Plitvice, putini stiu ca in Croatia exista si Parcul National Krka, asemanator ca morfologie si aspect. Daca doriti sa intrati intr-o lume magica, sa descoperiti unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant, Krka este destinatia perfecta. Parcul National Krka este situat pe coasta dalmata a Croatiei, la aproximativ 90 km nord de Split si 80 km sud de Zadar. Aveti nevoie de aproape o zi intreaga pentru a experimenta tot ce inseamna aceasta destinatie, insa veti ramane cu amintiri incredibile.

Informatii Generale Parcul Krka

Ca sa ajungeti la destinatie, exista doua variante principale. In primul rand, daca sunteti in vacanta cu masina in Croatia, cele mai apropiate orase sunt Split si Zadar, cu o distanta de sub 100 km pana la oraselul Skradin, de unde incepe aventura. Calatoria dureaza in jur de o ora, in functie de sezon si trafic. Cealalta varianta este sa ajungeti cu avionul fie in Split si Zadar, iar de acolo, puteti inchiria o masina sau puteti cauta oferte de excursii spre parcul national Krka. Aventura in parc incepe din oraselul Skradin, de unde va puteti imbarca pentru croaziera scurta spre punctul central de interes. Majoritatea atractiilor functioneaza in timpul sezonului turistic (mai – septembrie) intre orele 8 si 19 sau 20. Biletul de intrare pentru intregul parc este 180 kuna (24 euro) in Iulie si August, respectiv 110 kuna (15 euro) in Aprilie – Iunie si Septembrie – Octombrie. Exista de asemenea bilete reduse pentru copii, pentru grupuri, pentru extrasezon, precum si bilete pentru doar o anumita atractie din parc.

Prezentare Parcul National Krka

Un rau de un azur incredibil si o claritate de cristal trece printr-o zona carstica peste terase de travertin, formand succesiuni de cascade vijelioase, totul in cadrul unei vegetatii de un verde smarald. O retea de alei din lemn trec la propriu peste apele rasfirate ale raului sau deasupra canionului, prin paduri luxuriante si va poarta intr-o calatorie spre esenta pura a naturii primordiale. Apele raului trec peste stanci acoperite de muschi, iar pestii, ratele si alte vietati intregesc un tablou ce pare ireal. Parcul national Krka a fost infiintat inca din 1985, avand peste 100 km patrati si protejand un ecosistem unic, foarte putin alterat de interventia umana. De-a lungul raului ce izvoraste din Alpii Dinarici, exista nu mai putin de 7 sectiuni de cascade peste treptele de travertin, cea mai celebra si vizitata fiind Skradinski buk. O caracteristica diferita fata de lacurile Plitvice este ca aici exista o zona in care se poate innota in apele raului dincolo de ultima cascada de la Skradinki. Mii de turisti infrunta labirintul de stanci si tunele de pe fundul apei doar pentru placerea de a petrece cateva minute fascinante in apa cu iridescente albastru-verzui.

Principalul punct de intrare in parcul national este localitatea Skradin, de unde majoritatea vizitatorilor sunt imbarcati pe vaporase ce pornesc in amonte pe rau, ajungand la cateva sute de metri de ultima mare cascada. Urmand un drum scurt, ajungeti la zona principala de vizitare. In plin sezon, zona este plina de mii de oameni ce se opresc pentru a inota chiar sub cascada impresionanta. Aici este singura zona dedicata plajei si inotului, iar aglomeratia poate fi sufocanta uneori. Alte mii de turisti pornesc in explorare. Aceasta ultima sectiune de cascade a parcului este cunoscuta drept Skradinski buk, insa toata zona parcului national abunda in atractii naturale si monumente ce merita vizitate. Dintre acestea, cele mai interesante obiective includ cascadele de la Roski slap in amonte, insula Visovac si manastirea franciscana de pe aceasta, manastirea Krka, ruinele medievale si romane, precum si altele. La frumusetea ireala a peisajelor se adauga diversitatea extrem a vegetatiei si faunei, cu peste 1000 specii de plante descoperite, precum si numeroase pasari, pesti si amfibieni.

Skradinski buk

Cea mai lunga si mai cunoscuta zona de cascade de pe raul Krka este o splendoare a lumii naturale. Cascadele au fost create de bariere de travertin, lacuri si insule, intr-o succesiune incredibil de salbatica si fascinanta. Aceasta zona poate fi vizitata oricand, existand o infrastructura excelenta de poteci si poduri care trec peste cascade si ofera o imagine de ansamblu a zonei. Principalul traseu inconjoara cascadele si ofera numeroase puncte de belvedere panoramica asupra zonei, precum si alte atractii. Traseul incepe din zona de plaja, trecand peste podul mare din lemn, apoi urmeaza cateva zone de urcare de-a lungul potecii marcate. Acest traseu educational ce poate fi realizat in maxim 2 ore trece prin cele mai interesante zone ale cascadelor. Puteti vizita expozitia etnografica creata de-a lungul sau. Aceasta include cateva monumente de arhitectura rurala, in princial vechi mori de apa ce foloseau puterea raului pentru diverse activitati.

Krka parc national Croatia

Roski slap

In amonte de cascadele de la Skradisnki buk si dupa Insula Visovac, o alta zona impresioneaza prin spectaculozitate. Cascadele de la Roski slap pot fi vizitate fie cu vasele de croaziera ce pleaca din partea nordica a Skradiski buk, fie venind cu masina din Skradin (17 km). Mai putin vizitata, aceasta zona a parcului este la fel de fascinanta,cu mici cascade ce se desfoara ca un sirag de perle printre insulite. Canionul raului se largeste mult, inainte de ultima cadere de 15 metri in lacul Visovac ce se formeaza in aval. Un traseu educational de peste 8 km inconjoara zona de cascade, evidentiind frumusetea lor unica. Acesta ofera si oportunitatea de a descoperi morile de apa, dar si de a vizita pestera Ozidana din apropiere.

Insula Visovac

Intre Skradisnki buk si Roski slap exista un lac, iar Insula Visovac rasare maiestuos in mijlocul sau. O puteti vizita in cadrul unei croaziere ce porneste din nordul Skradinski buk sau cu barci locale ce pleaca din localitatile de pe mal. Vasul opreste 30 minute, suficiente pentru a admira superba biserica fransciscana si manastirea amplasata pe lac. Aceste superbe monumente istorice si religioase dateaza din 1445, reprezentand una dintre imaginile emblematice ale Croatiei. Dedicate Fecioarei Maria, biserica si manastirea adapostesc numeroase colectii de obiecte pretioase si o biblioteca cu manuscrise rare. Alternativ, puteti admira splendida panorama a micii insule de pe malurile lacului, unde se poate ajunge cu masina.

Manastirea Krka

Este amplasata pe malul raului Krka, in amonte de Roski slap si la cativa kilometri de localitatea Kistanje. Atestata pentru prima oara in 1402, manastirea Krka este un excelent exemplu de arhitectura bizantina. Cele mai importante elemente includ biserica, catacombele si colectia de artefacte, icoane si documente, fiind situata intr-un peisaj superb.

Cascada Manojlovac

Este considerata cea mai frumoasa cascada de pe raul Krka, fiind amaplasata in extremitatea nordica a parcului, la doar cateva sute de metri de situl arheologic Burnum. Inaltimea totala a caderii de apa este de aproape 60 metri, cea mai mare cascada avand peste 30 metri. In perioadele secetoase, cascada este abia vizibila, apa fiind pompata intr-o centrala hidroelectrica.

Alte Obiective Turistice

In parcul national Krka sau in apropiere mai exista si alte obiective si atractii deosebite, pe langa frumusetea extraordinara a peisajului. Printre acestea, pot fi mentionate tabara militara romana de Burnum, ruinele cetatilor medievale de la Trosenj, Necven, Bogocin, Kamicak si indeosebi Kljucika, ruinele apeductului de la Scardona, precum si multe altele.

Cazare Parcul National Krka – Croatia

Parcul Krka Croatia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top