Nestiute de multi, exista inca locuri neatinse de civilizatia moderna, unde inca mai putem gasi autenticitatea in cea mai pura forma a sa, cu oameni ce traiesc in armonie perfecta cu natura din jur. Unul dintre aceste locuri este ascuns in muntii mistici din sudul Transilvaniei, unde natura salbatica si legendele vechi creeaza un taram magic! Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina se desfasoara de-a lungul culmilor si vailor impadurite ale muntilor Sureanu, protejand peisaje si monumente incredibile, inclusiv cetatile antice ale dacilor, sate traditionale idilice, chei si pesteri misterioase, dar si paduri fermecatoare pline de viata. Prin aceste locuri, soaptele stramosilor mai pot fi auzite aievea printre zidurile Sarmizegetusei, catunele izolate ca Fundatura Ponorului mai pastreaza un stil autentic al vietii, iar vaile salbatice ale Carpatilor ascund minuni naturale unice, ca pesteri, canioane si cascade. Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina este amplasat in judetul Hunedoara, protejand peisaje si o biodiversitate impresionante, precum si siturile UNESCO cunoscute ca Cetatile Dacice din Muntii Orastiei. Mare parte din parcul natural este acoperit de paduri, pasuni si pajisti, fiind adapost pentru o varietate de specii de plante si animale, dintre mamiferele mari existand ursi, lupi, vulpi, mistreti si altele. Este in mare parte o destinatie nedescoperita, cu doar cateva trasee izolate, insa cu o multime de drumuri si poteci cunoscute mai ales de localnici. Exista foarte multe locuri nestiute ce pot fi descoperite aici, insa printre cele mai interesante obiective pe care le putem vizita se numara cetatea Sarmizegetusa Regia si celelalte cetati antice dacice, complexul carstic Ponorici – Cioclovina, catunul Fundatura Ponorului, valea Streiului si cascadele Sipotului, cheile si turnul de la Crivadia, cheile Banita si pestera Bolii.
Cetatea Sarmizegetusa Regia este amplasata in inima Romaniei, la aproximativ 40 km sud de orasul Orastie, aproape de satul Gradistea de Munte. A devenit capitala Regatului Daciei in a doua jumatate a primului secol, insa destinul sau glorios a fost curmat brusc chiar la apogeul dezvoltarii. In urma infrangerii dacilor in al doilea Razboi Roman din 105-106, cetatea a fost abandonata dupa ce romanii au creat o garnizoana si au demolat orasul. Capitala provinciei romane Dacia a fost mutata la 40 km spre vest, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Odata, aceasta cetate era centrul unui sistem complex de aparare ce includea si cetatile sau fortificatiile de la Costeti-Cetatuie, Costesti-Blidaru, Piatra Rosie, Banita si Capalna. Acum parte din patrimoniul mondial UNESCO, ruinele acestora mai pot fi gasite si vizitate azi, desi majoritatea mai prezinta prea putine urme din maretia de altadata. Inainte de a fi studiate de arheologi si istorici, ruinele de la Sarmizegetusa Regia au fost pradate de cautatorii de comori, insa acest loc reprezinta mult mai mult decat suma zidurilor si a pietrelor lasate in urma. Hoinarind prin vechea cetate, de-a lungul zidurilor groase si printre templele sacre mancate de timp, inca mai putem lasa imaginatia sa aduca acest loc si povestile sale la viata. Prins intre culmile domoale ale muntilor Orastiei, cetatea de la Gradistea de Munte trebuie sa fi fost un loc spectaculos acum doua milenii!
Desfasurandu-se pe terasele unei culmi inconjurata de vai adanci, cladiri de lemn si piatra obisnuiau sa se inalte spre cer, in centrul lor aflandu-se o fortareata puternica inconjurata de ziduri, in timp ce zona sacra de mai jos cuprindea cele mai importante temple si sanctuare. Printre case si ateliere, aleile de piatra inconjurau culmea si un sistem complicat obisnuia sa adune si sa distribuie apa, demonstrand un inalt nivel de civilizatie. Din pacate, doar o mica parte din vechea capitala mai poate fi admirata azi in complexul de la Sarmizegetusa Regia, deoarece majoritatea cartierelor civile si alte cladiri s-au pierdut ori sunt inca ingropate. Portiuni din zidurile de aparare si zona de sanctuare de pe terasele inferioare sunt principalele atractii. Vechile fortificatii reprezentau centrul asezarii din varful culmii, iar o parte din zidurile groase de trei metri mai pot fi inca observate. De la acestea, un drum pavat ne conduce spre zona sacra, unde sapte sanctuare au fost descoperite pe doua terase adiacente. Din pacate, putine elemente arhitecturale au rezistat dupa distrugerea cetatii de catre romani. Fundatiile templelor si descoperirile arheologice permit insa concluzia existentei unor sanctuare monumentale, cu o arhitectura complexa, unice in tot Regatul Daciei. Acestea au forme si marimi diferite, fiind construite din andezit sau calcar. Marele sanctuare circular si altarul de andezit sunt in special impresionante. Constiinta colectiva a dacilor pare sa reziste prin padurile acestor munti, iar atmosfera speciala prezinta uneori ceva solemn si aproape magic.
Capitala Regatului Dacic era doar centrul unui intreg complex de cetati construite in majoritate pe culmile muntilor Sureanu. Ruinele celor mai importante pot fi inca regasite in interiorul parcului natural, de obicei la capatul unor trasee de drumetie incantatoare. Pe langa Sarmizegetusa, mai exista inca alte cinci cetati dacice incluse in patrimoniul mondial UNESCO, una dintre acestea fiind Capalna, aflata inafara parcului Gradistea Muncelului – Cioclovina. Nu mai exista multe urme ale vechii cetati Banita, amplasata pe dealul Bolii, in apropiere de Petrosani. Celelalte trei cetati ofera insa o experienta mai interesanta si pot fi admirate in partea de nord a parcului. Putem gasi cetatile Costesti-Cetatuie si Costesti-Blidaru in apropierea satului Costesti, protejand intrarea pe valea ce conduce la Sarmizegetusa Regia. Au fost construite in varful unor mici dealuri ce ofera panorama perfecta a zonei inconjuratoare si pot fi vizitate la capatul unor drumetii scurte. Prima obisnuia sa fie o fortareata bine protejata, cu ziduri puternice si bastioane, incluzand si o mica asezare civila. Inca mai putem admira vechile drumuri, ziduri, fundatii, sanctuare si cladiri militare. La cativa kilometri spre sud, pe un alt deal, puternica asezare militara de la Costesti-Blidaru obisnuia sa protejeze valea, cu doua struncturi principale si un total de sase turnuri. Ruinele acestor cladiri mai pot fi regasite la capatul unei drumetii de o ora. Ultima cetate este cunoscuta ca Luncani-Piatra Rosie si poate fi vizitata intr-o alta vale mai la sud, trecand prin satele Bosorod si Luncani. Aici putem admira ruinele vechilor drumuri si ziduri, precum si struncturile a doua cladiri importante.
Calatoria noastra continua printre crestele domoale impadurite ale acestor munti, unde inca mai putem intalni comunitati rurale izolate ce inca mai pastreaza vechile traditii ale acestor locuri. Uneori cateva casute si salase sunt rasfirate intr-un peisaj aproape magic ce dezvaluie legatura puternica cu trecutul si stilul autentic de viata. Fundatura Ponorului este un astfel de loc, descoperit de calatori relativ recent si transformat rapid intr-o populara destinatie de drumetie, poate chiar in detrimentul atmosferei sale autentice si rustice. Supranumit si “Palma lui Dumnezeu”, acest catun cuprinde cateva mici gospodarii si gradini raspandite de-a lungul unei vai idilice, departe de civilizatie. Un mic parau linistit se incolaceste in vale, printre pasuni unde pasc adesea oile si caii localnicilor. Putinii oameni ce locuiesc in acest loc aproape ireal, vin pentru a-si ingriji animalele, fanetele si gradinile imediat dupa topirea zapezilor primavara, plecand in satele de sub munte la venirea iernii. Cel mai usor mod de a vizita acest loc este o drumetie de 2 ore din cel mai apropiat sat numit Federi, existand si un drum de tara ce permite accesul cu autoturisme de teren pana mai aproape. Din cand in cand, mai putem intalni cate un om trecand cu caii sau oile si animand peisajul superb. Primavara si toamna sunt in mod deosebit pitoresti in Fundatura Ponorului!
La doar cativa kilometri spre nord-vest de Fundatura Ponorului, gasim o alta zona izolata de o frumusete incredibila. O lume fascinanta de rauri si galerii subterane leaga valea superioara cunoscuta ca Fundatura Ponorici de pesterile si cascadele Cioclovina, in partea cealalta a culmii. Chiar daca doar expertii speologi pot explora tunelurile lungi ale pesterilor din Cioclovina, noi putem totusi admira superbele cascade pe care raul ce iese din intrarea activa a pesterii le formeaza in aval. Mai exista si o alta intrare a pesterii, unde schelete si o multitudine de obiecte preistorice au fost descoperite. Pe valea Cioclovina putem intra plecand din satul Luncani, iar urmand cararile pana pe culme, sau pe cele din Fundatura Ponorului, putem ajunge si in Fundatura Ponorici, o vale idilica cu doar cateva salasuri razlete folosite de pastori si unii localnici din satele de sub munte. Valea se termina in fata unei culmi abrupte unde incepe Pestera Ponorici si putem admira cateva formatiuni speologice unice in aproapierea intrarii.
Misteriosul turn medieval de la Crivadia este una dintre cele mai putin cunoscute atractii ale acestor locuri, ascuns la doar cativa pasi de drumul national 66 ce leaga orasele Petrosani si Hateg. Construit probabil cu aproximativ cinci secole in urma, se crede ca supraveghea valea si este posibil sa fi functionat si ca punct vamal. O structura solitara si perfect rotunda, este conservat uimitor de bine si poate fi vizitat foarte usor din drumul principal. Chiar in spatele turnului se deschide o prapastie unde se afla Cheile Crivadia, ce pot fi explorate din sat. Este un canion cu pereti verticali inalti si vizitarea se face doar prin apa, in perioadele cand aceasta este suficient de mica. Zona este si rezervatie naturala, cu o biodiversitate bogata.
Valea raului Strei este un tinut invaluit in legende ce spun ca aurul dacilor ar fi fost ingropat aici inainte de venirea romanilor. Situata in partea de sud a parcului natural, cu acces usor din satul Baru, valea de o frumusete si o atmosfera aparte se unduieste lin printre culmile domoale, continuand pana adanc in inima muntilor Sureanu. Exista un drum forestier ce urmeaza valea pe o distanta apreciabila, iar dupa doar cativa kilometri de ultimele case ale satului, un mic torent de apa coboara tumultos din culme. Cunoscute drept Cascadele Sipotului, aceasta insiruire incredibila de mici cascade pot fi admirate urmand o poteca ce urmeaza paraul. Trecand peste mari bolovani sau trunchiuri de copaci plini de muschi, apa creaza scene fascinante, cu atat mai impresionante cu cat inaintam prin padure, pana la finalul apoteotic in care zeci de mici cascade se formeaza la iesirea torentului din munte. Valea Streiului mai ascunde si alte comori, inclusiv unele pesteri ascunse cunoscute doar de localnici.
La limita sudica a parcului natural Gradistea Muncelului – Cioclovina si la doar cativa kilometri nord de Petrosani, putem descoperi alte doua obiective interesante, create de un mic rau in dealul de calcar. Fascinanta Pestera Bolii poate fi vizitata la mica distanta de DN66 si este una dintre putinele din Romania ce permite explorarea pe toata lungimea sa, urmand raul subteran. Este echipata cu podete de lemn si iluminata superb, permitand inaintarea pe toti cei 450 metri ai sai. Exista galerii mari, una dintre acestea fiind folosita uneori pentru concerte muzicale datorita acusticii perfecte. La doar cativa kilometri de pestera, o alta minune a naturii este cunoscuta drept Cheile Banita, un canion mic cu pereti de 10-15 metri ce aproape acopera raul. Cheile pot fi admirate pe o mica distanta urmand peretii alunecosi de calcar sau mai departe intrand in rau cand acesta are debit mai scazut. Pe acest deal, odiniara se afla si Cetatea Banita, parte din sistemul defensiv dacic inclus acum in patrimoniul UNESCO.
Recomandari Cazare Gradistea Muncelului – Cioclovina
Pensiunea Dacica 3*
Rating 9.5 din 304 Recenzii!
Amplasata in satul Bosorod, in imediata apropiere a cetatii Piatra Rosie, pensiunea beneficiaza de un cadru natural splendid, oferind cazare traditionala, bucatarie comuna, lounge si altele!
Pensiunea Lupul Dacic 3*
Rating 9.8 din 71 Recenzii!
Pensiunea se afla in satul Costesti, la 14 km de cetatea Sarmizegetusa, oferind cazare in camere primitoare, terasa cu panorama, posibilitatea de a inchiria biciclete si o ambianta deosebita!
Hotel Perla Dacilor 3*
Rating 9.0 din 5 Recenzii!
Situata in Gradistea de Munte, la cativa kilometri de cetatile dacice, unitatea ofera cazare in camere elengante, restaurant, bar si gradina, totul intr-un peisaj natural superb!