Satele Inelet si Scarisoara

Satele Inelet si Scarisoara din Muntii Cernei

Exista inca locuri in Romania unde timpul pare sa stea in loc si lumea moderna cu tot tumultul si toate zbaterile sale pare un loc atat de indepartat incat este privit ca o alta dimensiune. Exista locuri in care bucuria de a privi, de a asculta, de a simti…este inca prezenta, in care omul se afla inca in comuniune cu natura din jur, in care viata isi urmeaza cursul neschimbat de veacuri la rand. Exista inca oameni incapatanati sau poate doar cu sufletul pur, ce raman legati de aceste locuri si refuza sa coboare in lumea dezlantuita de dincolo de culmi si paduri. O incursiune intr-o astfel de destinatie este mai mult decat o experienta de calatorie, este o lectie de viata si o incursiune in sinele arhaic, o descoperire a adevarurilor supreme si a lucrurilor ce conteaza cu adevarat. Pentru ca oricat de mult am munci pentru a avea lucruri, nu vom ajunge niciodata sa fim fericiti cu adevarat. Iar daca am ajuns sa fim impresionati de locuri in care zgomotul si agitatia civilizatiei nu se aud, inseamna ca am uitat sa fim oameni si devenim incet roboti intr-o era a tehnologiei si vitezei… Astfel de locuri binecuvantate de natura si conservat prin insasi inaccesibilitatea lor sunt satele Inelet si Scarisoara din Muntii Cernei, iar in continuare va propun sa il descoperiti prin cateva fotografii.

Satele Inelet si Scarisoara sunt unele dintre cele mai greu accesibile localitati din Romania, ajunse oarecum faimoase pentru scarile din lemn pe care cei cativa sateni ramasi trebuie sa le urce pieptis pe munte pentru a ajunge acasa. In realitate exista cel putin o alta poteca ce urca pantele abrupte ale muntelui pentru a ajunge la aceste destinatii, insa acest traseu este pe alocuri mai greu decat binecunoscutele scari. Daca va aflati pe Valea Cernei si doriti sa ajungeti la satele Inelet si Scarisoara trebuie sa stiti din start ca drumul va fi greu si pe alocuri periculos. Primul traseu si cel mai interesant incepe la cativa kilometri spre sud de intersectia dintre DN67D si DN66A. Opriti masina in dreptul unei statii de autobuz din beton ce pare abandonata, iar coborand spre rau veti vedea un podet de lemn ce trece peste Cerna. Urmand poteca de dincolo, veti ajunge in doar cateva sute de metri in fata unei creste abrupte. Suspendate intr-o succesiune ametitoare si intr-un echilibru ce pare precar, scarile de lemn prinse totusi foarte sigur de stanca sunt singura modalitate de a merge mai departe. Daca va incumetati sa teceti de acest obstacol, restul drumul continua sa urce, insa prin paduri si poieni de munte. Dupa aproximativ o ora de la podet, urmand marcajul turistic triunghi rosu, veti ajunge la Biserica Inelet, agatata pe coama muntelui alaturi de micul sau cimitir. De aici, veti avea prima priveliste cu adevarat impresionanta a vaii Cernei spre nord, pana la crestele inalte ale muntilor Godeanu.

Satul Inelet din Muntii Cernei
Scari spre satul Inelet
Scarile spre satul Inelet

De langa biserica, daca mergeti spre dreapta pe poteca, puteti vedea in departare cele cateva case rasfirate pe culmi ce formeaza satul Scarisoara. De la biserica spre stanga, poteca continua printre cele cateva case ale satului Inelet, trecand la un moment dat si pe langa micuta cladire ce a fost sau inca mai este scoala, desi nu stiu cati copii mai sunt prin locurile acestea de vis, insa atat de departe de lumea cealalta cu toate mirajele sale. Desi tot mai multi calatori temerari au descoperit satele Inelet si Scarisoara, acestea raman in continuare neschimbate, iar satenii traiesc asa cum o faceau poate si acum un veac, cu produsele pe care le produc. Drumul greu face ca multi sa coboare spre vale foarte rar, cei batrani poate niciodata in ultimii 5-10 ani. Am vizitat satul Inelet in luna aprilie, iar peisajul este greu de descris in cuvinte. Copacii infloriti in mijlocul culmilor verzi, turmele de oi cu miei abia nascuti pascand si panoramele indepartate ale varfurilor inca inzapezite creaza un cadru idilic pe care trebuie sa il descoperiti acolo… Am intalnit putini oameni urmand traseul prin sat si nu am indraznit sa ii deranjam din lucrul pamantului, insa daca aveti mai mult timp, merita sa intrati in vorba cu ei pentru a le afla povestile incredibile.

Biserica din Satul Inelet
Traseu spre satele Inelet si Scarisoara

La intoarcere, puteti urma acelasi traseu pe scarile de lemn, insa mai exista si alta poteca turistica ce coboara in vale, chiar mai abrupta pe alocuri. Daca vreti sa evitati scarile, este o alternativa buna, insa veti ajunge cam la 3 kilometri spre sud de primul podet si trebuie sa va intoarceti la masina pe jos. Noi am facut drumul in sens invers, ratand statia si scarile la urcare, dar cerand indicatii pe drum am reusit sa le gasim la coborare. Niciunul dintre drumuri nu este usor si trebuie sa aveti conditie fizica decenta pentru a reusi sa ajungeti la satele Inelet si Scarisoara in 1-2 ore din valea Cernei. In apropiere sunt o multime de alte trasee turistice spre alte atractii superbe din Muntii Cernei si parcul national din care fac parte, astfel ca este o destinatie de vacanta excelenta. Adevarul este ca aceste locuri par atat de ireale si fragile, incat am scris greu acest articol, cu speranta ca vor ramane astfel pentru mult timp de acum incolo si doar calatorii adevarati vor alege sa le descopere, cu responsabilitate pentru o influenta cat mai redusa asupra autenticitatii acestora.

Recomandari Cazare Valea Cernei

Hotel Holiday Maria 3*

Bale Herculane

Pensiunea Floare de Colt 3*

Baile Herculane

Pensiunea Eden 3*

Baile Herculane

Satele Inelet si Scarisoara
Satele Inelet si Scarisoara
Satele Inelet si Scarisoara

2 thoughts on “Satele Inelet si Scarisoara din Muntii Cernei”

  1. Pingback: Ce poti vedea in Parcul National Domogled - Valea Cernei - INFINITRAVEL

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top