Una dintre cele mai populare destinatii si unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, Sibiul este un loc plin de farmec si caracter. Una dintre cele sapte cetati fortificate create de sasii transilvaneni in secolul al 12-lea, cetatea Hermanstadt sau Cibinium era cea mai mare si mai bogata dintre acestea, un important centru comercial si mestesugaresc in perioada medievala. Inca din secolul al 14-lea, in oras erau atestate 19 bresle, iar cladirile istorice din Sibiul de astazi atesta importanta sa in ansamblul Europei central-estice din acele vremuri. Aflat timp de peste sapte secole sub diverse stapaniri si influente, orasul si-a pastrat mereu caracterul unic si progresist. In Sibiu a fost tiparita prima carte in limba romana, a fost infiintata prima fabrica de bere si primul teatru. Aici a fost mere un centru al spiritului romanesc din Transilvania inainte de Marea Unire. In timpul Imperiului Habsburgic, Sibiul era considerat al doilea oras ca importanta dupa Viena, fiind amplasat strategic aproape de limitele estice ale imperiului si puternic fortificat de-a lungul a trei secole.
Din indelungata sa istorie, orasul pastreaza un patrimoniu cultural impresionant, cu piete largi inconjurate de cladiri istorice, biserici impunatoare, turnuri si ziduri de aparare. Impartit in Orasul de Sus si Orasul de Jos, dezvoltate concentric in jurul unui ansamblu de piete centrale, Sibiul ofera o experienta de calatorie unica. Inima cetatii Sibiului este formata dintr-un complex de trei piete fermecatoare, incepand cu Piata Mare, centrul civic al orasului, continuand cu Piata Mica, considerata centrul comercial, si Piata Albert Huet, unde troneaza impunatoarea Catedrala Evanghelica. Aceste piete sunt conectate printr-o serie de stradute si pasaje, fiind inconjurate de unele dintre cele mai interesante cladiri ale orasului. Majoritatea vizitelor incep din Piata Mare a Sibiului, ce dateaza inca din anul 1366, iar de-a lungul timpului a fost martora la cele mai importante evenimente din viata cetatii. Complexul arhitectural al pietei a fost declarat monument de arhitectura de catre UNESCO, cuprinzand o serie de cladiri extrem de interesante. Dintre acestea, se remarca Palatul Brukenthal, Turnul Sfatului, Biserica Iezuitilor, Palatul Filek si alte cateva case cu arhitectura splendida.
Palatul Brukenthal a fost construit intre anii 1778-1788 in partea de vest a pietei, ca resedinta a baronului Samuel von Brukenthal, acesta construind si palatul aflat in localitatea Avrig de langa Sibiu. Colectiile de arta ale baronului au fost deschise vizitatorilor inca de la sfarsitul secolului 18, fiind cel mai vechi muzeu din Romania. In prezent, palatul Brukenthal din Sibiu adaposteste Muzeul National Brukenthal, unul dintre cele mai importante din tara, cuprinzand o serie de colectii extrem de interesante si valoroase. Intre acestea, se remarca galeriile de arta romaneasca si europeana, biblioteca Brukenthal, precum si cateva muzee aflate in alte spatii din oras (muzee de istorie, arta contemporana, istorie naturala, istoria farmaciei). Vizitare 2021: Miercuri-Duminica (9-14 / 14.30 – 17) – bilet complet 45 lei (include toate muzeele).
Pe langa cladirea palatului, piata este dominata de Turnul Sfatului, datand din secolul al 13-lea si facand parte din a doua centura de fortificatii a cetatii. Turnul cuprindea in trecut si o poarta de intrare in locul careia se afla un tunel in prezent ce face legatura cu Piata Mica. De-a lungul timpului, aspectul turnului s-a schimbat de multe ori, in prezent adaposting o mica expozitie despre istoria orasului si cuprinzand cate un ceas pe fiecare latura. Intrarea in turn se realizeaza printr-o usa mica aflata spre Piata Mica, iar de la etajul superior (141 trepte), vizitatorii pot admira o panorama impresionanta asupra orasului, adesea fiind vizibile si crestele muntilor Fagaras in departare. Vizitare 2021: Zilnic 10-20, 2 RON. Inainte de a parasi Piata Mare, mai pot fi admirate Primaria Sibiului, Biserica Romano-Catolica Sf. Treime, Casa Albastra, Casa Haller, Casa Lutsch, Casa Weidner-Reussner-Czekelius sau statuia Sf. Ioan Nepomuk, aflata intr-o curte interioara in spatele bisericii.
Din Piata Mare, se poate porni in orice directie, insa ar fi indicat sa se inceapa cu Piata Mica din Sibiu, unde se afla o concentratie impresionanta de cladiri – monumente istorice. Trecerea spre Piata Mica se poate realiza pe sub Turnul Sfatului sau putin mai departe, prin Pasajul Pielarilor. In trecut, piata era destinata preponderent comertului, iar cladirile din secolele 14-16 prezinta arcade la parter unde in trecut se aflau ateliere mestesugaresti. Dintre cele mai interesante cladiri, se remarca Casa Artelor, aflata in partea nordica a pietei si cunoscuta intrecut drept Hala Macelarilor, avand si alte roluri de-a lungul secolelor. Aceasta prezinta cateva elemente arhitecturale interesante si adaposteste galeriile de arta ale muzeului Astra la parter si expozitii temporare ale Muzeului de Etnografie Saseasca la etaj. Langa ea se afla o casa mai deosebita, semanand cu cladirile din Piata Mare si cupranzand Sala cu Fresca, cu picturi deosebit de valoroase datand din secolul al 17-lea. Se poate vizita cu biletul complet pentru Muzeul National Brukenthal.
In apropiere se afla un pasaj fermecator spre Orasul de Jos, cunoscut drept Pasajul Piata Aurarilor. Succesiunea de scari incepe de sub Turnul Scarii Aurarilor si se termina in mica piata a Aurarilor, de unde incep o serie de strazi cu ambianta medievala. Langa turn, se afla Casa Breslei Aurarilor, cu elemente arhitecturale interesante. Pe latura estica a pietei se mai afla si o cladire istorica ce unde functioneaza Muzeul de Istorie al Farmaciei, o atractie inedita ce prezinta peste 6ooo de exponate despre dezvoltarea tehnicilor farmaceutice de-a lungul timpului. Pe partea vestica a pietei se afla alt complex de cladiri istorice dintre care se remarca Casa Hermes (Muzeul de Etnografie Franz Binder), Casa Luxemburg si altele. Din Piata Mica se poate cobori spre Orasul de Jos pe Strada Ocnei, ce trece mai intai pe sub Podul Minciunilor, un monument superb aflat in extremitatea nordica a pietei, langa Casa Artelor. Acesta a fost realizat din fonta in anul 1859 si conform legendelor locale, se va prabusi atunci cand cineva spune o minciuna la trecerea peste pod.
Trecand podul, se poate ajunge in mica Piata Albert Huet, dominata de impunatoarea Catedrala Evanghelica “Sfanta Maria”. Aici se poate ajunge foarte usor si din Piata Mare, cele trei constituind un complex separat de cateva cladiri. Piata Huet a luat nastere de-a lungul primei incinte fortificate a cetatii, dupa incheierea fortificarii orasului de sus. Majoritatea cladirilor din jurul catedralei dateaza din secolele 15-18. Catedrala Evanghelica este printre cele mai impresionante structuri gotice din Romania, apartinand cele mai mari comunitati luterane din tara. Aceasta a fost ridicata peste o bazilica romanica din secolul 12, aspectul actual datand din 1520. Dintre elementele interesante, se remarca turnul turnul foarte inalt, sculpturile din interior, precum si ineditul simbol masonic aflat deasupra orgii. Cele mai interesante monumente din jur sunt Casa Parohiala, Turnul Scarilor, Liceul Brukenthal, Statuia episcopului Teutsch. In spatele cladirilor din partea nordica se afla Pasajul Scarilor, ce facea legatura dintre Orasul de Sus si Orasul de Jos. Vechile fortificatii medievale sunt inca vizibile, calatorii trecand pe langa ziduri si pe sub arcade medievale din piatra si caramida.
Orasul de Sus se desfasoara spre est, vest si sud fata de cele trei piete, fiind incadrat de o serie de parcuri si spatii verzi create in locul vechilor fortificatii, ce mai pot fi admirate in unele locuri. In mare, Orasul de Sus este incadrat de strazile Cetatii, Ioan Lupas, Centuvirilor, Movilei si Manejului. Pornind din Piata Mare mai sunt numeroase monumente ce pot fi vizitate in Sibiu, incepand cu vechile turnuri si bastioane de aparare. Cele mai bine conservate se afla pe latura sudica a cetatii, incepand cu impunatorul Bastion Haller, ce dateaza din a doua jumatate a secolului 16 si are o inaltime de 9 metri. Continuand spre sud-vest, mai intai se trece pe langa cladirea Muzeului de Istorie Naturala ce prezinta o colectie bogata de exponate si se poate vizita cu un bilet general pentru Muzeul National Brukenthal. In continuare, apare silueta impunatoare a Turnului Gros, denumit astfel datorita formei inedite ce iese inafara zidurilor. Dezvoltat pe mai multe niveluri si avand o platforma in partea superioara, acesta este in prezent sediul Filarmonicii de Stat din Sibiu. O sectiune din zidurile sudice de aparare pot fi vizitate continuand spre vest, cuprinse intre Turnul Dulgherilor si Turnul Olarilor, datand din secolul 14. Putin mai departe se afla si Turnul Archebuzierilor, datand din aceeasi perioada. In partea vestica a vechii cetati se mai pastreaza si Bastionul Soldisch, ridicat in secolul al 17-lea si avand o stema veche din marmura pe ziduri.
Orasul de Sus mai cuprinde cateva monumente aflate de-a lungul catorva strazi interioare. Printre cele mai elegante si interesante strazi se numara Strada Mitropoliei si Strada Nicolae Balcescu, ambele plecand din Piata Mare spre vest. De-a lungul acestora, pot fi admirate si acoperisului de tigla specifice Sibiului, cu deschizaturile inedite ce par a fi ochii cladirilor. Acestea se numesc de fapt lucarne si erau create pentru a asigura aerisirea podurilor. Intre strazile Mitropoliei si Alexandru Odobescu se afla Complexul Altemberger, cupranzand casa, logia, turnul locuinta si alte cladiri ce reprezinta unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura gotica din Romania. Aici a fost sediul Primariei Sibiu timp de patru secole, in prezent adapostind Muzeul de Istorie, cu expozitii foarte interesante. Continuand spre vest pe Strada Mitropoliei, se trece mai intai prin fata unei biserici reformate cu arhitectura baroca, apoi pe langa Casa cu Cariatide, cu doua statui ce sustin balconul. Putin mai departe, se ajunge in dreptul Catedralei Ortodoxe Sfanta Treime, construita in anul 1904, intr-un superb stil bizantin si cuprinzand picturi interioare impresionante. In capatul strazii se afla Biserica Evanghelica Sf. Ioan, construita in stil neogotic la sfarsitul secolului 19. Pe strada Nicolae Balcescu exista alte cladiri istorice interesante, printre care se afla foarte multe terase, restaurante, cafenele si magazine.
O alta strada fermecatoare porneste din Piata Mare spre est, strada Avram Iancu cuprinzand cateva cladiri isorice, inclusiv Biserica Romano-Catolica Sf. Ursula si Manastirea Ursulinelor. O manastire dominicana a fost construita in aceasta locatie in 1479, fiind preluata de biserica luterana dupa 1543, iar in final de catre romano-catolici prin calugaritele ursuline ce au construit o scoala de fete aici. Orasul de Jos s-a dezvoltat spre nordul Orasului de Sus, intre acesta si raul Cibin, fiind la randul sau inconjurat de fortificatii, din care in prezent se mai patreaza doar cateva turnuri si ruine. Strazile din aceasta zona mai poarta inca numele vechilor bresle ale Sibiului: Croitorilor, Pielarilor, Dogarilor, Panzarilor, Cojocarilor, Brutarilor, Olarilor, Argintarilor. O plimbare pe aceste stradute ofera o experienta autentica, departe de multimea de oameni si agitatia din Orasul de Sus!
Recomandari Cazare in Sibiu
Artisans Boutique Villa 5*
9.7 Rating din 684 Recenzii!
Amplasata la aproximativ 500 metri de Turnul Sfatului din Sibiu, aceasta vila extrem de bine apreciata ofera o experienta unica, cu o ambianta deosebita in toate spatiile, inclusiv in camerele extraordinare cu toate utilitatile!
Hotel Art 4*
9.4 Rating din 1526 Recenzii!
Acest hotel exceptional este amplasat la doar cateva minute de Piata Mare din Sibiu, oferind camere extraordinare cu design superb si toate utilitatile, bai private si mic dejun in restaurantul aflat in aceeasi incinta!
Herman House 3*
9.9 Rating din 568 Recenzii!
Amplasat la doar 300 metri de Pasajul Scarilor din Sibiu, aceasta pensiune deosebita are rencenzii aproape perfecte, oferind o atmosfera superba in fiecare camera si studio. Are de asemenea o bucatarie si terasa!
Recomandari Restaurante in Sibiu
- Crama Sibiul Vechi – Strada A. Papiu Ilarian Nr. 3 – Unul dintre cele mai bune locuri de a degusta preparate traditionale romanesti delicioase intr-o atmosfera magica in interiorul unei crame vechi!
- Restaurant Kulinarium – Piata Mica Nr. 12 – Un restaurant excelent situat chiar in inima Sibiului, oferind delicii traditionale deosebite la preturi rezonabile. Preparatele la tigaie sunt cu adevarat divine!
- Restaurant Hermania – Strada Filarmonicii Nr. 2 – Amplasat in interiorul unei cladiri istorice, acest restaurant traditional ofera retete traditionale sasesti pregatite din preparate proaspete proprii!
- Restaurant Pasaj – Strada Turnului Nr. 3A – Acest mic restaurant incantator este localizat intr-o zona superba si ofera preparate locale delicioase, precum si din bucataria internationala, inclusiv burgeri, pizza si paste!
- Restaurant Old Lisbon – Targu Pestelui Nr. 4 – Un restaurant cu adevarat unic in Sibiu, ofera mancare traditionala portugheza si alte delicii europene, intr-un cadru primitor aproape de centrul orasului!
- Benjamin Steakhouse & Bar – Strada Xenopol Nr. 1 – Oferind fripturi si burgeri deliciosi, inclusiv faimoasele preparate Black Angus, acest restaurant este amplasat foarte aproape de Piata Mare din Sibiu!
- Restaurant She’s Green – Strada Timotei Popovici Nr. 19 – Oferind exclusiv preparate vegan si raw-vegan, acest restaurant foloseste doar ingrediente proaspete si naturale pentru clientii ce cauta aceste optiuni!