Mergand de-a lungul strazilor pietruite din situl arheologic Pompeii, ne putem imagina povestile pe care fiecare piatra le-ar putea spune. Ar fi cu siguranta multe povesti fericite dar si unele extreme de triste… Insa toate ar parea insignifiante in fata marii tragedii ce a lovit acest loc impresionant in plina glorie. Asaltat de mii de turisti in fiecare zi, situl arheologic Pompeii ar putea insela privirea oricui si ar parea doar un complex magnific de ruine. Insa o calatorie la Pompeii ar trebui totusi sa ne imprime o intelegere mult mai profunda asupra importantei acestui loc legendar. Dincolo de arheologie si geografie, acesta este dovada suprema a puterii pe care un dezastru natural il poate avea asupra vietii oamenilor. Este cu adevarat trist faptul ca o asemenea tragedie majora ne-a oferit noua cea mai buna sansa de a vedea istoria pe viu, de a descoperi realitatea vietii de acum doua milenii.
Fotografii realizate cu: Fujifilm X-T3 + Fujinon 10-24mm + Fujinon 50-140mm
Calatoria mea la situl arheologic Pompeii a inceput printre multimi de alti turisti veniti din toate colturile lumii. Acestia se revarsa prin strazile antice si invadeaza fiecare dintre cele mai faimoase atractii de la primele ore ale diminetii. Este destul de greu sa va conectati la acest loc cu atat de multi oameni in jur, astfel ca cel mai inteligent ar fi sa va indepartati de multimi si sa cautati stradute mai retrase si gradini mai putin cunoscute. Chiar si in cele mai aglomerate zile ale sezonului turistic, exista inca unele colturi secrete si atractii mai putin asaltate unde inca puteti intra in legatura cu sufletul sitului Pompeii. Calatoria mea in Pompeii a durat 3-4 ore, explorand acest imens oras antic fara vreun itinerariu sau harta. Cunosteam deja amplasarea relativa a principalelor atractii si stiam deja ca este imposibil de explorat in intregime. Poti merge efectiv pentru o zi intreaga, iar unele parti din situl arheologic sunt inca nedescoperite sau inchise publicului. Cu telefoane si camere foto in mana, intotdeauna atenti la scenele ce se desfasoara inaintea noastra, este usor sa uitam cum aceasta destinatie fascinanta a ajuns in timpurile noastre. Cel mai bun lucru pe care un calator la situl arheologic Pompeii poate sa il faca este sa inchida ochii cat mai des posibil si sa isi lase imaginatia libera… Apoi lucrurile vor incepe sa prinda viata si aproape puteti simti viata pe care orasul o respira inainte ca tragediile sa loveasca.
Cetateni romani ce isi vedeau de vietile lor, comercianti si sclavi, aristocrati si artizani, soldati si copii ale caror destine au fost incheiate dramatic in anul fatidic 79 e.n. Mai inchideti o data ochii si puteti vedea cum cazanele iadului in flacari se pravalesc din varful Muntelui Vezuviu, intr-o mare de fum si cenusa. Imaginati-va teroare pe care oamenii din Pompeii au simtit-o odata ce lava a inceput sa le acopere orasul si casele, unii neavand timp sa realizeze ca acestea erau ultimele lor clipe. A fost cu adevarat una dintre cele mai mari tragedii ale antichitatii. Insa este atat de greu de imaginat astazi cu mii de oameni ce invadeaza ceea ce nu cu mult timp in urma era un imens cimitir. Poate doar noptile aduc cu adevarat linistea la Pompeii, cu umbra Vezuviului inca strajuind amenintator in lumina lunii. Vizitarea sitului arheologic Pompeii este o experienta culturala fascinanta, dezvaluind una dintre cele mai reale si evocative imagini ale vietii antice in Imperiul Roman. Reteaua de strazi pietruite, templele, teatrele, atelierele si casele ofera cea mai buna lectie de istorie din lume, una in care se poate vedea si simti totul. Este asemenea unei povesti fara sfarsit a unui oras prins intr-o bucla a timpului, retraind din nou si din nou orele aceleiasi tragedii.
Situl arheologic Pompeii este inclus in Patrimoniul Universal UNESCO si este situat la mica distanta de Napoli, la poalele muntelui Vezuviu. Din Napoli este destul de usor sa ajung la Pompeii cu ajutorul trenurilor locale Circumvesuviana. Acestea opresc in gara Pompeii Scavi pe linia spre Sorrento. Biletele sunt foarte ieftine, insa exista si carduri turistice ce ofera transport gratuit in regiunea Campania. Intrarea la situl arheologic Pompeii costa 15 euro (sau gratis cu cardul Unico Campania), in timp ce orarul este intre 9 dimineata si 7 seara (5 in extrasezon). Ultima intrare este de obicei cu o ora si jumatate inainte de ora de inchidere. Ar trebui sa va planificati cel putin 3 ore pentru a explora destinatia si pentru a intelege importanta acesteia. Printre cele mai faimoase si interesante atractii din Pompeii, asigurati-va ca veti include Forumul, Amfiteatrul, Teatrul Mare, Odeonul, Palaestra, Forum Boarium, Villa Imperiale, Templul lui Isis, Templul lui Jupiter, Baile Centrale, Sanctuarul lui Venus, Basilica, Casa Faunului, Casa Poetului Tragic, Casa Vettii, Macellum, Casa Fantanii Mari, Vila Misterelor, Casa Marinarului si multe altele.
RECOMANDARI CAZARE SITUL ARHEOLOGIC POMPEII
B&B VILLA GAUDIUM
Situata in orasul Pompei, la 2 km de parcul arheologic, pensiunea ofera cazare in camere decorate modern, cu mic dejun inclus si toate facilitatile necesare, avand recenzii excelente.
B&B CORNELIA POMPEI
Pensiunea Cornelia este printre cele mai bine apreciate din Pompeii, fiind amplasata la mai putin de 1 km de situl arheologic. Ofera cazare in camere superbe si alte facilitati.