Trasee Muntii Retezat din Carnic 03

Trasee in Muntii Retezat cu plecare din Carnic

Parcul National Retezat este una dintre destinatiile in care oricine ajunge chiar si o singura data, lasa inevitabil o particica a sufletului prin padurile sau pe crestele sale. Un taram salbatic si primitor in acelasi timp, cetatea de piatra a Retezatului isi asteapta exploratorii si aventurierii in orice anotimp, fiecare moment petrecut pe potecile sale fiind special. Avem nenumarate optiuni de a patrunde in inima acestor munti legendari, majoritatea trecand prin locuri de o frumusete sublima. Printre cele mai populare trasee de drumetie in Muntii Retezat, cele cu pornire din Carnic sunt preferate de multi datorita dificultatii moderate si a locurilor fascinante ce pot fi descoperite in drumul spre culmi. Carnic este de fapt un grup de cabane si pensiuni amplasate intr-o poiana inconjurata de paduri, pe valea raului ce dincolo de munte e cunoscut drept Sibisel, la doar 7 km sud de satul Nucsoara.

Traseu spre Cabana Gentiana © Silviu-Florin Salomia
Traseu spre Curmatura Bucurei © Silviu-Florin Salomia
Valea Lolaia © Silviu-Florin Salomia

La Carnic se poate ajunge cu orice masina si exista o mica parcare dupa ce trecem de ultimele cabane. Pornind pe valea idilica, la doar cativa kilometri incepem sa auzim din ce in ce mai tare apropierea unei caderi de apa impresionante. Printre cele mai vizitate si frumoase cascade din Retezat si chiar din tara, Cascada Lolaia poate fi admirata la doar cateva sute de metri de drumul principal. Cu o cadere de aproape 15 metri si despicata in doua de o stanca, cu un debit bogat in functie de anotimp, precum si prin cadrul incjurator splendid, cascada este o oprire obligatorie la orice urcare. Continuand pe drumul principal ce urca domol momentan, in aproximativ o ora, ajungem la prima bifurcatie a traseelor de drumetie, in dreptul unor podete de lemn unde se intalnesc mai multe parauri montane si drumul coteste la dreapta. 

Cascada Lolaia © Silviu-Florin Salomia

Daca vom continua pe drum traseul cu banda albastra, ajungem in putin timp la Cabana Pietrele, unde avem posibilitatea de a petrece noaptea pentru drumetii mai lungi. De aici, un traseu marcat cu banda galbena urca pe Culmea Lolaia si continua pana pe Varful Retezat, unde se poate ajunge in 2,5-3,5 ore (aprox. 5 km si 1000m+ diferenta de nivel. Un alt traseu ce pleaca de la cabana Pietrele continua pe Valea Stanisoara, fiind marcat cu cruce si apoi cu triunghi albastru, ajungand in final pe Saua Retezat. Acest traseu are tot o diferenta de nivel de peste 1000 metri, fiind parcurs in 2,5-3,5 ore iar de-a lungul sau, avem ocazia de a admira cateva locuri incredibile, cum ar fi Cascadele Stanisoarei sau Lacul Stanisoara, aflat chiar inainte de creasta. In schimb, daca vom trece peste podetele de lemn, avem posibilitatea de a descoperi alte trei trasee fascinante.

Traseu spre Taul dintre Brazi © Silviu-Florin Salomia
Traseu pe Valea Pietrele © Silviu-Florin Salomia
Intrarea pe Traseele spre Gentiana si Galesu © Silviu-Florin Salomia

Primul dintre acestea (triunghi albastru), intra intr-o padure inalta plina de muschi ce creaza o atmosfera aparte, continuand apoi in urcare mai pronuntata spre Cabana Gentiana. Inainte de cabana, trebuie sa ne abatem cativa pasi de la traseu pentru a admira o serie de cascade splendide, inclusiv impresionanta Cascada Maria Magdalena. De la cabana, traseul continua pe valea Pietrele si se transforma in banda albastra, continuand spre Curmatura Bucurei, dupa un drum de aproape 6 km si o diferenta de nivel de 800-900 metri (3-4 ore). De-a lungul traseului, vom trece pe langa stanca Bordu Tomii si Lacul Pietrele

Lacul Pietrele © Silviu-Florin Salomia
Bordu Tomii © Silviu-Florin Salomia
Cascada Maria Magdalena © Silviu-Florin Salomia

Inainte de cabana Gentiana, alte doua trasee se desprind spe stanga, primul fiind marcat cu triunghi rosu si urcand spre Lacul Galesu si Saua Varfu Mare. De la Lacul Galesu, o varianta marcata cu cruce rosie urca spre Saua Pelegii pe langa Taul Mare din Valea Rea si Taurile din Valea Rea. De-a lungul acestui traseu destul de lung si dificil (7km, peste 1100metri urcare, 4-5 ore). De-a lungul traseului, merita sa facem un mic ocol pe punct rosu pentru a vizita superbul Tau dintre Brazi, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciae din Carpati. Ultimul traseu porneste de fapt de la Cabana Pietrele si urmeaza Valea Rea, urcand spre Saua Pelegii, fiind marcat cu triunghi galben si trecand pe langa Taurile din Valea Rea. Durata si lungimea acestuia este in mare asemanatoare si celorlalte optiuni de urcare spre creasta principala a Retezatului, de unde suntem rasplatiti cu privelisti unice ale caldarilor glaciare de dincolo.

Cascada pe valea Lolaia © Silviu-Florin Salomia
Lacul Galesu din Portile Inchise © Silviu-Florin Salomia
Taul dintre Brazi © Silviu-Florin Salomia

Recomandari Cazare

Casa Bunicilor

Rating 9.9 din 13 Recenzii!

Pensiunea Casa Bunicilor este amplasata in satul Nucsoara, la 7 km de Carnic, oferind cazare in camere traditionale, bucatarie si lounge comun, gradina!

Casutele din Retezat

Rating 9.8 din 32 Recenzii!

Situata in satul Nucsoara, unitatea de cazare ofera trei casute perfect echipate, avand baie privata, precum si spatii comune pentru oaspeti!

Nut House Retezat

Rating 9.9 din 16 Recenzii!

Pensiunea Agroturistica este amplasata in satul Nucsoara, oferind cazare in camere primitoare si oferind un lounge comun, terasa si gradina!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top